×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 18 december 2013 | 166x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Zoekcompetenties verbeteren? Doe mee met de Jeugdkrakercompetitie!

De inschrijving voor de jaarlijkse Jeugdkrakercompetitie is geopend. De Jeugdkrakercompetitie is een online zoekwedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8 en start op 7 maart 2014.

Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en internet te gebruiken als informatiebron. Dat zijn essentiële vaardigheden o.a. bij het maken van goede werkstukken en spreekbeurten.

Het belang van online zoeken
Uit onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dat kinderen moeite hebben om informatiebronnen (zowel analoog en digitaal) op de juiste manier te interpreteren en in context te plaatsen; zij kunnen op internet niet de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Dit heeft invloed op de kwaliteit van hun werkstukken en spreekbeurten.

Maar belangrijker nog is dat kinderen deze vaardigheden straks nodig hebben in hun werkzame leven. Het is voor werkgevers in toenemende mate waardevol wanneer zijn/haar werknemers de concurrentie weet voor te blijven door snel de juiste informatie boven tafel te halen én bovendien de informatie die zij op internet vinden op de juiste manier weten te interpreteren.

Hoe werkt de Jeugdkrakercompetitie?
Leerlingen zoeken in teamverband 5 weken lang via internet het antwoord op 5 vragen per week. Na deze 5 weken volgt een barrage waarna de 4 beste teams worden uitgenodigd om de spannende online finale te spelen. Vragen worden gesteld in de vorm van een kort verhaaltje en de teams mogen steeds kiezen uit 4 antwoorden. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de zoekweg toegelicht en gemotiveerd. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints.

2 voorbeeldvragen
Dit zijn 2 finalevragen uit 2013. Denk je dat jouw klas ze kan kraken?

Stefan en Marjolein zijn samen met hun ouders in Kroatië op vakantie op een camping. Op diezelfde camping kampeert ook een Kroatisch gezin, met kinderen in dezelfde leeftijd als Stefan en Marjolein. Het lijken leuke en gezellige meiden, maar verstaan doe je elkaar niet echt. Op een gegeven ogenblik komt één van de Kroatische meisjes naar hun toegelopen en vraagt: “Hoćemo li se zajedno igrati?

Waar vraagt het meisje naar?

A. Vriendjes zijn
B. Leeftijd
C. Samen spelen
D. Naam

In Italië wordt een prachtige stad aangeduid met de bijnaam ‘la Grassa, la Dotta, la Rossa, il Grasso’. In die stad is in 1966 een heel bekende skiër geboren, die in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw vele medailles won. Tijdens de Olympische winterspelen in 1994 deed hij op twee onderdelen mee. Hij won één medaille.

Wat was zijn tijd?

A. 2.02.02
B. 2.02.17
C. 2.02.53
D. 2.02.62

Groep 8 van de Sint Jozefschool kraakte de vragen van vorig jaar
In het boek Mediawijsheid op de basisschool vertelt leerkracht Onno Zijdel over zijn succes om leerlingen beter te leren zoeken op internet. De klas van Onno, groep 8 van de Sint Jozefschool in Lichtenvoorde, won vorig jaar de Jeugdkrakerscompetitie. Jaarlijks stelt hij een team van 8 kinderen samen die de competitie aangaan: “Ik laat de Jeugdkrakers thuis de zoekopdrachten doen en op vrijdag bespreken we klassikaal op het digibord de vragen en gevonden antwoorden. Het antwoord dat de kinderen uiteindelijk samen het beste vinden, zenden we in.” Het hele interview lezen? Het boek is gratis te downloaden.

Meedoen? Kom beslagen ten ijs
Ter voorbereiding op de Jeugdkrakercompetitie kunnen leerkrachten de brochure ‘Slimmer zoeken’ inzetten. Deze brochure van Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB), Kennisnet en Mijn Kind Online helpt om informatievaardigheden een eigen plek in het onderwijsaanbod te geven en geeft praktische tips om kinderen beter te laten zoeken. Ook de cursus Webdetective van de Rijnbrink Groep is een goede start.

Prijzengeld
Jaarlijks doen honderden teams van verschillende scholen uit heel Nederland mee. De winnende teams gaan naar huis met €300, €200 en €100.

Meer informatie en aanmelden
Deelname aan de Nationale jeugdkrakercompetitie kost €37,50 per team. Een school mag meedoen met meerdere teams. Per team kun je je online inschrijven via het aanmeldingsformulier. (red, aanmeldprocedure is verlopen) De uiterste inschrijfdatum is 6 maart 2014. Het is aan de school om te beslissen of een groep zich inschrijft als 1 team of als meerdere teams. Meer informatie over de spelregels, speeldata en het verloop van de inschrijfprocedure vind je op www.jeugdkrakercompetitie.nl.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.