Zo ga je als opvoeder in gesprek over Squid Game: ‘Beter uitleggen, dan verbieden’

vrijdag 15 oktober 2021

De Netflix-serie Squid Game is een wereldwijde hit. Ook in Nederland. De harde, maatschappijkritische Zuid-Koreaanse serie is veelbesproken en vindt op allerhande manieren zijn weg naar social media en het echte leven. Ook (te) jonge kijkers worden op deze manier geconfronteerd met de gewelddadige serie.

Hoe kunnen ouders en opvoeders hiermee omgaan? En hoe gaan ze in gesprek met kinderen die (beelden van) de serie hebben gezien? Netwerk Mediawijsheid zet een aantal tips van netwerkpartners voor je onder elkaar.

Wat is Squid Game precies

Squid Game is een Zuid Koreaanse serie die te bekijken is via Netflix. De serie draait om een groep volwassenen met grote schulden. Ze nemen deel aan een programma waarin ze kinderspelletjes moeten spelen. De uiteindelijke winnaar verdient een groot geldbedrag. Maar wie in het spel verliest, wordt (op gruwelijke wijze) gedood.

Waarom is de serie zo populair

De serie wordt wereldwijd zeer goed bekeken. ‘De thematiek van de kloof tussen arm en rijk, schulden, kritiek op het kapitalisme in een context van een spel op leven en dood, is herkenbaar en raakt een snaar van Nederland tot Amerika’, verklaart filmjournalist Thijs Schrik de wereldwijde populariteit.

De serie is niet geschikt voor kinderen

Squid Game is schadelijk voor kinderen onder de 16  jaar, waarschuwt Kijkwijzer. Toch komen veel kinderen in aanraking met de serie. Bijvoorbeeld via berichten op TikTok en Instagram. De serie kan zo ‘overslaan’ naar het echte leven. Kinderen op de basisschool zouden de spelletjes van de serie naspelen, waarna de verliezers worden geslagen, schrijft een Belgische school bijvoorbeeld in een Facebookpost naar ouders.

Dat veel (jonge) kinderen de serie kennen blijkt uit onderstaande video van het Jeugdjournaal. Hierin legt Tiffany van Stormbroek, van Kijkwijzer, uit waarom het niet goed is dat jonge kinderen de serie zien. 

Samen met je kind onderzoeken

Binnen Netwerk Mediawijsheid is veel kennis over hoe je als ouder, docent of opvoedprofessional om kunt gaan met onverwachte (online) trends.

Zo schrijft Klaartje Schüngel, van netwerkpartner Socialmediaimpact, over het belang van praten met je kind. ‘Het blijft belangrijk om met je kind te praten over zijn interesses op social media en samen te onderzoeken wat er te beleven valt. De leuke, maar ook de minder leuke dingen.’

‘Ook helpt het als je kind weet wat het kan doen bij het zien van schokkende beelden. Laat merken dat je kind altijd bij jou terecht kan met vragen, twijfels of problemen.’

‘Beter uitleggen, dan verbieden’

‘Heeft een kind de serie, een aflevering of bepaalde beelden al gezien? Dan kun je er het beste met ze over praten’, stelt netwerkparrner Nicam bekend van onder meer de Kijkwijzer. ‘Wat hebben ze nou gezien en wat vonden ze daarvan? Zien ze het als echt of als nep? Hiermee kun je wellicht wat van de angst die er leeft wegnemen.’

Tips om zelf aan de slag te gaan

Wil je, als ouder, onderwijzer of opvoedprofessional, zelf aan de slag met Squid Game? Dan kunnen de volgende tools en pagina’s je handvatten bieden.

Deel jouw tips met het netwerk

Ben jij, of is jouw organisatie, ook bezig met dit onderwerp? Deel je ervaringen en tips dan met het netwerk. Neem contact op met onze redactie of schrijf een blog.


Welkom op NetwerkMediawijsheid.nl, de nieuwe website van Netwerk Mediawijsheid. Loop je tegen iets aan? Mis je iets? We horen het graag via het Infopunt.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.