Het YouTube tijdperk: van dagboek tot carrière

woensdag 7 december 2016

In oktober is de nieuwe tentoonstelling ‘Let’s YouTube’ in Beeld en Geluid in Hilversum met een groot feest geopend. Let’s YouTube laat jongeren de impact van YouTube op hun dagelijks leven ontdekken. Ook krijgen ze een kijkje in het leven van bekende YouTubers en kunnen ze vooral veel zelf aan de slag. Voor ouders, opvoeders en professionals valt er ook veel te leren over YouTube en de invloed van het videoplatform op jongeren. Hoe zet de tentoonstelling aan tot nadenken?

Concentrate, het relatief nieuwe jongererenplatform van RTL [red. dit platform is offline], verzorgde in echte YouTube-stijl een livestream van de opening. Er waren allemaal bekende vloggers aanwezig, zoals Lise van Wijk en Dionne (OnneDi op YouTube). Daarnaast kwamen er verschillende sprekers aan het woord, waaronder Ineke Middag, unitmanager Museum van Beeld en Geluid. “Waar vroeger radio en televisie belangrijke media waren in het leven van Nederlanders, wordt YouTube nu een steeds groter mediaplatform. Beeld en Geluid wil mensen niet alleen bewust maken van het gebruik van traditionele media, maar ook van nieuwe media en Let’s YouTube is hier een prachtige weergave van”, zo vertelt ze.

Leraren, dagboeken en carrières

De tentoonstelling Let’s YouTube bestaat uit een vijftal onderdelen. In elk van de onderdelen ervaren bezoekers een andere rol van YouTube in het leven van de westerse jongeren van nu. Iedereen gebruikt YouTube namelijk met een ander doel: niet alleen voor entertainment van kattenfilmpjes of bijtende baby’s. Naast entertainment wordt YouTube namelijk steeds meer gebruikt om te leren, maar ook als dagboek, als televisie en zelfs voor het opbouwen van een carrière. Bij deze onderwerpen zijn in de tentoonstelling allemaal voorbeelden verzameld en die worden op verschillende supermoderne en interactieve manieren gepresenteerd.

Elke maand verandert het thema van de tentoonstelling en veranderen de video’s. Let’s YouTube krijgt namelijk maandelijks een nieuwe gastcurator. De gastcuratoren kiezen de video’s in het thema van die maand en de Latooys mochten hun favorieten voor het thema ‘Your Life’ uitzoeken. In november was Gamemeneer aan de beurt met het thema ‘Gaming’ en de maand december draait om muziek met Giel Beelen.

Timeline en heel veel beeldschermen

In de tentoonstelling is er onder andere een green screen voor het opnemen van eigen video’s. Direct na het filmen worden de zelfgemaakte video’s getoond op de beeldschermen die in het midden van de tentoonstelling staan. Dit daagt bezoekers uit om zelf aan de slag te gaan met de technieken die YouTubers dagelijks toepassen. Hiervoor moeten wel eerst allerlei punten worden verzameld. Zo kunnen bezoekers op de tentoonstelling hun kennis over YouTube testen. Door vragen te beantwoorden, kunnen er punten worden gescoord die op een persoonlijke gechipte ring worden verzameld. Verder is er een timeline met allerlei informatie over YouTube en een muur waarop live een infographic wordt geprojecteerd. Ook is er een muur met beeldschermen waarop je allemaal video’s kunt bekijken. Al deze mogelijkheden van de tentoonstelling dagen jongeren, ouders, verzorgers en professionals uit om na de denken over de enorme impact van YouTube.

Parent Lounge

Beeld en Geluid heeft niet alleen aan het jongste publiek gedacht. Ook ouders kunnen een hoop van de tentoonstelling leren. Zo kunnen ouders zien welke invloed YouTube op het leven van hun kinderen kan hebben en hoe ze hiermee om moeten gaan. Hiervoor is een speciale ruimte ingericht, de Parent Lounge, die mede mogelijk is gemaakt door Mediawijzer.net. Ouders, verzorgers en leerkrachten krijgen hier informatie over hoe zij kinderen en jongeren kunnen opvoeden in het tijdperk van YouTube. Op Mediawijsheid.nl is allerlei informatie over de Parent Lounge te vinden in het YouTube-dossier. Hier staat ook een aantal vragen die ouders aan hun kinderen en leraren aan hun leerlingen kunnen stellen om samen de dialoog aan te gaan.

Experience

De tentoonstelling Let’s YouTube is modern, interessant, toegankelijk voor iedereen, maar vooral heel leuk. Door de samenwerking met grote partijen, waaronder YouTube zelf, heeft Beeld en Geluid een gave experience weten op te zetten. Ik heb erg genoten van de tentoonstelling. Hoewel ik al best bekend ben met het platform, heb ik er super veel van opgestoken, vooral door de interactiviteit die Beeld en Geluid heeft gebouwd. Ik raad leraren, ouders, jongeren en kinderen dan ook zeker aan Let’s YouTube te bezoeken. De tentoonstelling stelt leraren en ouders in staat meer te weten te komen over de grote impact van YouTube op het dagelijks leveren van jongeren. Professionals krijgen daarnaast de mogelijkheid om de onderliggende cultuur te bekijken en het zet hen aan tot nadenken over de wijze waarop jongeren nu met YouTube omgaan en waar mogelijk nog educatieve of opvoedkundige kansen liggen.

Ben jij al naar Let’s Youtube geweest? Of was je bij de opening? Zo ja, wat vond je ervan? Laat het me weten in een reactie of via Twitter!

Reacties 2

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.