×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 7 april 2011 | 127x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Ximon plaatst bijna alle Nederlandse films en series online

Website Ximon.nl zal binnenkort vrijwel alle Nederlandse films en series online plaatsen. Tegen een betaling is het materiaal online te bekijken. Dat meldt een woordvoerder van Filmotech, creatief brein en exploitant van het project.

1500 uur beeldmateriaal
Filmotech werkt al langere tijd aan Ximon.nl en wil binnen een jaar tijd 1500 uur aan beeldmateriaal online gaan plaatsen. Binnen drie jaar moet de gehele collectie, bestaande uit 1200 films en honderden series, beschikbaar zijn voor de consument. De films op Ximon.nl zullen beschikbaar worden gesteld tegen een kleine vergoeding. Oudere films en afleveringen zijn te downloaden voor 1 euro. Nieuw beeldmateriaal zal over de toonbank gaan voor 5 euro, vergelijkbaar met videotheken.

Legt Ximon.nl het af tegen het illegale circuit?
Hoewel Nederlands beeldmateriaal in het illegale circuit moeilijker beschikbaar zijn dan mainstream blockbusters, blijft de vraag of Ximon.nl een succes zal zijn met alle gratis illegale content die online te vinden is. Filmdistributeurs zijn lang angstig vast blijven houden aan het ouderwetse Hollywood ‘widows-systeem’, waarbij filmkopieĆ«n in verschillende stadia werden gedistribueerd. Eerst een aantal maanden in de bioscoop, dan een aantal maanden te huur om vervolgens in de schappen van winkels te belanden. Toen aan het einde van de jaren ’90 het illegale circuit door middel van internet hardnekkig de kop opstak was er voor filmdistributeurs minder te verdienen. Sinds die tijd is de filmindustrie naarstig op zoek naar een adequate oplossing. Zal Ximon.nl die gaan bieden?

Initiatiefnemers
Ximon.nl is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.