×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 5 augustus 2010 | 56x bekeken | Leestijd: 1 minuut

WikiLeaks houdt de wereld bezig

Van Kabul tot Washington, van Reykjavik tot Aalter: de ‘War Logs’ van WikiLeaks houden de wereld bezig. Het nieuws is belangrijk, de manier waarop het wereldkundig gemaakt werd misschien nog meer. Hoe ingrijpend wordt de rol van klokkenluidersites in de internationale media? De grote lijnen van de War Logs over Afghanistan kent u. Pakistaanse inlichtingendiensten die van twee walletjes eten, gebrek aan kennis van de regio en respect voor onschuldige bewoners, warrige leiding, minimalisering van incidenten, enzovoort.

Niemand blijft zonder reactie. Wakkere burgers zijn opgetogen, de regeringen van de VS, Pakistan en Afghanistan noemen het lek onverantwoord, mediawatchers zien de mogelijkheden én de gevaren van een klokkenluidercultuur op het internet.

Wie te geloven? De maximalisten die zeggen dat een totaal nieuwe vorm van journalistiek de media ingrijpend gaat veranderen, of de minimalisten die zeggen dat de War Logs vooral oud nieuws bevatten dat in deze komkommertijd – WikiLeaks lekt heel slim altijd op nieuwsarme dagen – uitvergroot wordt?

Wikileaks.org bestaat sinds 2006, en kan voldoende adelbrieven voorleggen om niet als een eendagsvlieg te worden bestempeld. WikiLeaks publiceerde onder meer een richtlijnenboek voor cipiers op Guantanamo, campagne-emails die Sarah Palin tijdens de presidentsverkiezingen illegaal had verstuurd, en een video van een Amerikaanse helikopteraanval op ongewapende burgers in Bagdad. Hoofdredacteur Julian Assange zegt onomwonden dat ‘WikiLeaks in drie jaar tijd meer vertrouwelijke documenten in handen heeft gekregen dan de traditionele media in dertig jaar’.

Lees verder op De Nieuwe Reporter

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.