×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 4 maart 2010 | 1x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Wet tegen sms-diensten op komst

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) komt met wetgeving om misleidende sms-diensten aan te pakken. Ook wil hij dat de gedragscode rond sms-diensten wordt aangescherpt, zo laat hij de Tweede Kamer vrijdag weten in een brief. In de Kamer vroegen onder meer PvdA en SP afgelopen week opheldering over sms-diensten waarbij met name jongeren ongewild vast kunnen komen te zitten aan een abonnement als ze gebruik maken van een sms-dienst voor ringtones en spelletjes.

Volgens onderzoek is een kwart van de jongeren daar weleens het schip mee ingegaan.

De staatssecretaris heeft de in 2008 herziene afspraken met onder meer telefoonmaatschappijen en sms-dienstverleners onder de loep genomen en concludeert dat het roer om moet.

Hoge rekeningen
Hij wil dat er een einde komt aan de vele klachten over onduidelijke advertenties en onverwacht hoge rekeningen. ”Vooral jongeren en andere kwetsbare groepen zijn hiervan maar al te vaak de dupe”, aldus de bewindsman.

Daarvoor moet het volgens hem in elk geval ”essentiële informatie over de dienst of het abonnement” duidelijk worden gemaakt zodat iemand weet dat hij een sms-abonnement aangaat.

Zwarte lijst
Bedrijven die zich niet aan de afspraken houden, komen op een zwarte lijst en telefoonmaatschappijen mogen dan geen geld meer voor ze innen.

Tevreden
De Consumentenbond is tevreden met de maatregelen, aldus een woordvoerder. De Consumentenbond ligt in de clinch met telefoonmaatschappijen over de ”sms-terreur” en spande een kort geding aan.

Zo wil de bond voorkomen dat de maatschappijen klakkeloos geld innen van klanten die de dupe werden van dubieuze sms-diensten. Heemskerk komt nu tegemoet aan deze eis, aldus de woordvoerder.

Evaluatie
De Consumentenbond mist in de aanpak van de staatssecretaris wel een evaluatie, eind dit jaar, die moet uitwijzen of de bedrijven hun leven voldoende gebeterd hebben.

Bovendien wil de bond, dat alle mensen die de dupe worden van foute praktijken automatisch hun geld terugkrijgen, als één van hen door de rechter in het gelijk wordt gesteld.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.