×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 25 september 2020 | 115x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Weerbaar tegen desinformatie | Wantrouwen studenten richting docenten en lesmateriaal

Als docent maak je tientallen keuzes in een les. Sommige zijn goed voorbereid, maar veelal moet je inspringen op situaties die ter plekke ontstaan. Dan kan het gebeuren dat je niet altijd grip kan houden. Wat doe je wanneer desinformatie en wantrouwen de overhand krijgen? En je als docent de tijd en de ruimte niet hebt om bepaalde meningen te stroomlijnen? Gedurende mijn onderwijscarrière heb ik verschillende collega’s gesproken over zulke voorvallen. Bij zulke gesprekken stond altijd dezelfde vraag centraal: hoe geef je voldoende ruimte aan andere meningen, zorg je ervoor dat je niemand tekortdoet maar belicht je tevens de noodzaak om kritisch te zijn op bepaalde informatie? 

In de casus ‘Wantrouwen studenten richting docenten en lesmateriaal‘ beschrijf ik een casus uit de praktijk, waarin duidelijk wordt wat de problematiek is waar docenten mee te maken kunnen krijgen als het gaat om desinformatie.

Over BeeReal

Met het project ‘BeeReal’ wil Netwerk Mediawijsheid in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de weerbaarheid tegen desinformatie bij jongvolwassenen vergroten. ‘BeeReal’ is gericht op de jongvolwassenen die een opleiding volgen voor beroepen in de onderwijssector, zorg en welzijnssector en de mediasector, én op hun docenten. Voor de focus en maximale impact van het project is gekozen voor deze opleidingen en studenten, omdat zij (gaan) werken met kwetsbare groepen, waarvoor mediawijsheid en weerbaarheid tegen desinformatie extreem belangrijk is.

Er wordt in het najaar van 2020 onder andere een activatietool en educatief programma ontwikkeld. Lees meer op mediawijzer.net/beereal.

Oproep: deel jouw ervaring

Herken je de situaties die worden beschreven in de casussen vanuit je eigen werkveld? Of heb je iets soortgelijks meegemaakt rondom desinformatie tijdens je werkzaamheden? Help BeeReal verder door jouw ervaringen te delen via info@mediawijzer.net, onder vermelding van ‘Casus BeeReal’. Hartelijk dank!

» Download de casus ‘Wantrouwen studenten richting docenten en lesmateriaal’ als pdf
» Alle casussen vind je op mediawijzer.net/beereal
» Alle blogartikelen over BeeReal verschijnen hier

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.