×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 3 november 2020 | 93x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Weerbaar tegen desinformatie | Online shaming in jeugdzorg

Jeugdzorgmedewerker Roberto begeleidt een gezin met jonge kinderen. De ouders zijn uit elkaar en er is een omgangsregeling met de vader opgezet. Die regeling wordt tijdelijk stopgezet, omdat er te veel ruzie wordt gemaakt. De vader van het gezin, Harry, is het hier helemaal niet mee eens, dus begint hij berichten op sociale media te plaatsen. In de berichten noemt hij Roberto, maar ook Roberto’s vrienden en familie. Harry dreigt dat hij Roberto komt opzoeken en dat hij hem wel even een lesje zal leren. Hij zal hem helemaal kapotmaken. Hoe moet een jeugdzorgmedewerker hier mee omgaan? Hoe moet de jeugdzorg omgaan met online shaming en het plaatsen van desinformatie over medewerkers?

Dit is een kort fragment uit de casus ‘Online shaming in jeugdzorg‘ voor het project BeeReal. Met deze casus proberen we meer meer inzicht te geven in de problematiek waar, in het geval van deze casus de professional binnen de jeugdzorg, mee te maken kan krijgen als het gaat om des-, mis- en mal-informatie. Maar ook de impact van sociale media. Deze zijn niet meer weg te denken uit ons leven, dus ook niet uit het leven van de cliënten. Hierdoor hebben sociale media ook invloed op het werk van de jeugdzorgmedewerkers. Hoe moeten zij hier mee omgaan?

Deze casus werd opgesteld met Mimi van Dun (projectmanager BeeReal) en Marcha Hartman (auteur van het boek ‘Sociaal werk in de digitale samenleving’, onderwijsontwikkelaar en docent Social Work).

Over BeeReal

Met het project ‘BeeReal’ wil Netwerk Mediawijsheid in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de weerbaarheid tegen desinformatie bij jongvolwassenen vergroten. ‘BeeReal’ is gericht op de jongvolwassenen die een opleiding volgen voor beroepen in de onderwijssector, zorg en welzijnssector en de mediasector, én op hun docenten. Voor de focus en maximale impact van het project is gekozen voor deze opleidingen en studenten, omdat zij (gaan) werken met kwetsbare groepen, waarvoor mediawijsheid en weerbaarheid tegen desinformatie extreem belangrijk is.

Er wordt in het najaar van 2020 onder andere een activatietool en educatief programma ontwikkeld. Lees meer op mediawijzer.net/beereal.

Oproep: deel jouw ervaring

Herken je de situaties die worden beschreven in de casussen vanuit je eigen werkveld? Of heb je iets soortgelijks meegemaakt rondom desinformatie tijdens je werkzaamheden? Help BeeReal verder door jouw ervaringen te delen via info@mediawijzer.net, onder vermelding van ‘Casus BeeReal’. Hartelijk dank!

» Download de casus ‘Online shaming in jeugdzorg
» Alle casussen vind je op mediawijzer.net/beereal
» Alle blogartikelen over BeeReal verschijnen hier

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.