×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 2 oktober 2020 | 77x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Weerbaar tegen desinformatie | Het effect van een online datingcoach op een jongen met LVB

Door mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Dolfijn Vakanties weet ik hoe verliefd mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen zijn en hoe ze zich ergens volkomen op kunnen storten. Ik leerde van reizigers, waarmee ik op vakantie was, dat ze via een datingapp contact zoeken met potentiële liefdes. Toen ik voor het project BeeReal met onderzoeker Rogier de Groot van de Hogeschool Leiden sprak over desinformatie en LVB-jongeren vertelde hij mij over een een jongen die in de ban was geraakt van een datingcoach. Ergens herkende ik het verhaal vanuit de reizigers die ik heb leren kennen en die zich ook helemaal in online werelden konden storten.

Rogier vertelde me dat medewerkers van de woongroep waar de jongen woonde met hun handen in het haar zaten, omdat de jongen veel uitgaat, stoere praatjes heeft en elke dag laat uit zijn bed komt. En wat bleek nu, de jongen was actief op datingsites en was in contact gekomen met een datingcoach die hem informatie gaf over hoe hij een vrouw aan de haak kon slaan. De informatie die de jongen van de coach kreeg en op de fora las, was misleidende informatie en soms zelfs desinformatie.

Begeleiders van woongroepen of instellingen weten niet altijd wat hun cliënten online precies doen. Ze kunnen vervolgens een gedragsverandering signaleren, maar weten dan niet waar dit precies vandaan komt. Het is denk ik goed om gesprekken te blijven voeren met cliënten over wat ze online doen, met de privacy in acht genomen. Welke tools, kennis en ondersteuning hebben begeleiders nodig om desinformatie bespreekbaar te maken met jongeren met een LVB?

In de casus ‘Het effect van een online datingcoach op een jongen met LVB‘ is de situatie van de jongen en de datingcoach en zijn begeleidster verder uitgewerkt.

Over BeeReal

Met het project ‘BeeReal’ wil Netwerk Mediawijsheid in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de weerbaarheid tegen desinformatie bij jongvolwassenen vergroten. ‘BeeReal’ is gericht op de jongvolwassenen die een opleiding volgen voor beroepen in de onderwijssector, zorg en welzijnssector en de mediasector, én op hun docenten. Voor de focus en maximale impact van het project is gekozen voor deze opleidingen en studenten, omdat zij (gaan) werken met kwetsbare groepen, waarvoor mediawijsheid en weerbaarheid tegen desinformatie extreem belangrijk is.

Er wordt in het najaar van 2020 onder andere een activatietool en educatief programma ontwikkeld. Lees meer op mediawijzer.net/beereal.

Oproep: deel jouw ervaring

Herken je de situaties die worden beschreven in de casussen vanuit je eigen werkveld? Of heb je iets soortgelijks meegemaakt rondom desinformatie tijdens je werkzaamheden? Help BeeReal verder door jouw ervaringen te delen via [email protected], onder vermelding van ‘Casus BeeReal’. Hartelijk dank!

» Download de casus ‘Het effect van een online datingcoach op een jongen met LVB’ als pdf
» Alle casussen vind je op mediawijzer.net/beereal
» Alle blogartikelen over BeeReal verschijnen hier

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.