×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 20 november 2012 | 21x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Week van de Mediawijsheid op 23 november van start

Op vrijdag 23 november 2012 gaat de derde editie van de Week van de Mediawijsheid van start. Dit jaar staat het thema ‘Stijl van leven’ centraal. Voor het voortgezet onderwijs is de Jongeren Media Battle opgezet. In het basisonderwijs zullen ruim 2000 klassen het interactieve spel MediaMasters 2012 spelen.

Jongeren Media Battle
Hoe kritisch zijn jongeren nou zelf op media en wat vinden ze van hun eigen mediagedrag? Ze krijgen het woord tijdens de Week van de Mediawijsheid met ‘De Jongeren Media Battle’. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid debatteren jongeren van de 1e en 2e klas van het vmbo met elkaar. Ze leren mediawijsheid vanuit verschillende perspectieven te bekijken doordat ze zowel voor- als tegenargumenten moeten bedenken.

De Jongeren Media Battle biedt docenten de perfecte gelegenheid om met de klas in gesprek te gaan over mediawijsheid. Wat zijn de onderwerpen die spelen in de klas op het gebied van mediawijsheid? En wat weten leerlingen al? Ook biedt deelname aan de battle mooie publiciteit voor de school. Zeker als een leerling van de school het debat wint en zich een jaar lang de Media Battle winnaar van 2012 mag noemen.

Online toolkit: Voer zelf een debat in de klas
Je kunt zelf in de klas ook met leerlingen in gesprek gaan over mediagebruik. In de speciale toolkit tref je instructies voor het organiseren van een eigen debat en inhoudelijke stellingen over mediawijsheid.

Download de toolkit Media Battle (pdf)

MediaMasters 2012
MediaMasters 2012 is de spannende en levensechte media-ervaring voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. In deze editie staan leerlingen voor een nieuwe uitdaging: het redden van een redactie. Met hulp van ouders, leerkrachten en bibliotheken ervaren ze tijdens de Week van de Mediawijsheid de kansen van media, maar zullen ze ook een kritische blik nodig hebben. Ze moeten overleggen, samenwerken, media maken en interpreteren. Doorzettingsvermogen en creativiteit zorgen ervoor dat alle leerlingen slagen voor MediaMasters 2012.

Kijkje achter de schermen: Mediawijze stage
Een aantal MediaMasters-deelnemers zal in de Week van de Mediawijsheid ook in de praktijk ervaren hoe media te werk gaan. Door middel van een korte stage krijgen ze een kijkje achter de schermen. Bijvoorbeeld bij een nieuwsprogramma, krant of radioshow. Onder andere 3FM’s Giel Beelen, VPRO’s Van hier tot Tokio en Kidsweek doen mee. Tijdens de week zullen ze een verslag maken van hun ervaringen dat te lezen zal zijn op de website. Leerlingen die deelnemen aan MediaMasters kunnen zich voor een stage aanmelden via de leerkracht.

Landelijk activiteitenoverzicht
Gedurende de Week van de Mediawijsheid vinden er door het hele land activiteiten plaats die in het teken staan van mediawijsheid. Er is een activiteitenoverzicht (pdf) beschikbaar. Daarin vind je wat bibliotheken en andere mediawijsheidsorganisaties bij jou in de regio doen in de Week van de Mediawijsheid.

Ga naar de website van de Week van de Mediawijsheid

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.