×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 4 december 2013 | 78x bekeken | Leestijd: 5 minuten

Week van de Mediawijsheid 2013 groot succes!

Nog nooit leefde de campagne Week van de Mediawijsheid zo sterk als dit jaar. Op alle vlakken zijn records gebroken: meer dan 2800 ingeschreven klassen voor MediaMasters, meer dan 200 activiteiten van Groningen tot Maastricht, van Den Helder tot Vlissingen; ontelbare tweets met #WvdM13 #MediaMasters en de lancering van het magazine WIJS speciaal voor ouders met een oplage van 50.000 stuks. In dit artikel een terugblik op de vierde editie van de Week van de Mediawijsheid (22 t/m 29 november 2013).

Activiteiten door het hele land
Op de campagnewebsite weekvandemediawijsheid.nl was op de kaart van Nederland goed te zien hoeveel activiteiten georganiseerd werden en waar ze plaatsvonden. Bij elkaar werden meer dan 200 activiteiten door bibliotheken en scholen, in theaters, dorps- en gemeentehuizen en online georganiseerd. De meeste activiteiten vonden plaats in Middelburg, waar de Zeeuwse bibliotheek een zeer uitgebreid programma had opgezet rondom mediawijsheid en gezondheid in hun eigen ‘Smartlab’. Maar ook in Twente, Nijkerk, Maassluis en Tilburg was veel georganiseerd. Meest voorkomend waren zogenaamde Tabletcafés (of iPadcafé), waarin mensen tips en trucs op de tablet uitwisselden. Deze vonden onder meer plaats in Boskoop, Vlissingen en Heerenveen. Lezingen over jongeren en sociale media waren ook populair, zoals in Eindhoven, Uden en Mijdrecht. Op meerdere plaatsen werden speciale theatervoorstellingen over mediawijsheid gegeven, zoals Like! in Almere en Offline in Zwolle. Er werden films getoond, zoals Catfish in Maassluis en The social network in Nijkerk. Aan het merendeel van de activiteiten was gratis deel te nemen.

Bron: Twitteraccount van de Zeeuwse Bibliotheek Middelburg

De Zeeuwse bibliotheek organiseerde een uitgebreid programma en trok actief publiek aan. Bron: Twitter

In de media
Meer dan ooit kwam het onderwerp terug in de lokale media, mede door de activiteiten tijdens de Week en vanwege diverse mediastages die kinderen liepen bij o.a. RTL Late Night, radio 1 en 3FM, Kidsweek, het AD, de Texelse Courant en National Geographic. Daar kregen zij een kijkje achter de schermen en gingen in gesprek met mediamakers.

In verschillende lokale en regionale media stonden artikelen over de Week van de Mediawijsheid. Zo gaven o.a. het AD Utrechts Nieuwsblad, AD Rotterdams Dagblad, BN de Stem, Dagblad De Limburger, het Haarlems Dagblad, de Meppeler Courant, het Noordhollands Dagblad, de Provinciaal Zeeuwse Courant en de Stentor aandacht aan de Week. Ook op de lokale en regionale radio, zoals Omroep Gelderland (va.14.45), RTV Oost, RTV Apeldoorn en RTV Arnhem waren rapportages te horen over de Week van de Mediawijsheid.

Jeugdjournaal-e1386080474898In de landelijke media besteedde het NOS Jeugdjournaal veel aandacht aan de aftrap van de Week op basisschool Piet Hein in Amsterdam. Ook de Telegraaf, NRC Next, Trouw, het Gereformeerd Dagblad publiceerden artikelen over de Week.

 

Zelf ook een radio- of televisie-item tegengekomen over de Week van de Mediawijsheid? Laat een reactie achter of stuur een tweet naar @Mediawijzer.

Een kleine greep uit de lokale online artikelen:

Spelenderwijs mediawijzer met MediaMasters
Het spel MediaMasters was ook dit jaar een groot succes met een recordaantal ingeschreven klassen van 2855. Tienduizenden kinderen behaalden aan het eind van de campagneweek hun MediaMasterdiploma. Verschillende partners van Mediawijzer.net leverden hun bijdrage in de vorm van missies waarmee zij kinderen hielpen om mediawijzer te worden. Bekijk hier foto’s van een klas tijdens het spelen van MediaMasters.

Onderzoek naar mediagebruik ouders en kinderen
Voorafgaand aan de Week van de Mediawijsheid is onderzoek gedaan naar het mediagebruik van ouders en kinderen en dan met name op gebied van social media. Uit dit onderzoek bleek dat 8 op de 10 ouders hun kinderen in de gaten houdt op social media. Ouders zien veel kansen voor hun kinderen als het gaat om mediagebruik, zeker op het gebied van Engels en communicatievaardigheden. Lees hier meer over het onderzoek.

Gesprek tussen ouder en kind over mediagebruik
Tijdens de campagneweek is speciale aandacht gevraagd voor het stimuleren van het gesprek tussen ouder en kind over mediagebruik. Vodafone, Mijn Kind Online, Digibewust en Mediawijzer.net lanceerden het magazine ‘WIJS De online wereld in‘, speciaal gericht op ouders. Dit magazine is gratis af te halen in de winkels van Vodafone/Belcompany en vanaf 10 exemplaren tegen verzendkosten te bestellen bij Digibewust.

UPDATE: Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2014 werd de 2e herziene editie van WIJS Magazine gelanceerd. Download WIJS #2

De Week in tweets
De hashtags #WvdM13 en #MediaMasters werden volop gebruikt om te twitteren over de Week. Vooral tijdens de eerste dag van de Week, op vrijdag 22 november, is er veel getwitterd met #WvdM13. Per dag werden via Twitter gemiddeld zo’n 240.000 mensen bereikt met informatie over de Week van de Mediawijsheid. De meeste tweets werden, naast organisator Mediawijzer.net, verstuurd door de Zeeuwse bibliotheek (@zeeuwsebiblioth, 45), @MoocJeMee (22) en @Twulpverlener (21). De Tweets van @Kennisnet (37), @zeeuwsebiblioth (16) en @1espresso werden het vaakst geretweet (14). Met 45 tweets was www.mediawijsheid.nl/ouders de meest gedeelde link op Twitter.

twitter

Tijdens de Week van de Mediawijsheid werd veel getweet rondom #WvdM13 en #MediaMasters

Ook rondom #MediaMasters werd flink wat getwitterd met zo’n 1000 tweets, vooral op de eerste maar ook de laatste dag. Het gemiddelde bereik van de tweets lag lager (zo’n 56.000 mensen), wat te verklaren is door de vele klassenaccounts die over het algemeen minder volgers hebben. De meest actieve twitteraars waren @karinsieders (24) en groep 8 van het Accoord uit Zwijndrecht (@accoordgroep8, 21).

Zie hier een greep uit de tweets over #WvdM13. Voor een kleine verzameling tweets over #MediaMasters, klik hier. Ook de kinderen die een mediastage liepen, stuurden tweets de wereld in. Bekijk hier een selectie.

Dankzij alle deelnemende bibliotheken, scholen, mediabedrijven, organisaties, instellingen, ouders en alle kinderen die in deze week MediaMasters speelden was er zowel offline als online heel veel aandacht voor mediawijsheid in Nederland. We zijn bij Mediawijzer.net onder de indruk van de veelheid en diversiteit aan activiteiten die door het netwerk zijn georganiseerd en willen iedereen van harte bedanken voor het overweldigende enthousiasme.

Benieuwd naar hoe jij in 2014 als partner mee kunt doen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters? Mail dan naar [email protected]. De vijfde week van de Mediawijsheid is van 21 t/m 28 november 2014.
Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner van Mediawijzer.net? Meld je dan hier aan.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.