×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 3 oktober 2013 | 31x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Wedstrijd [email protected]: slim zoeken boven parate kennis

Gespannen gezichten, opperste concentratie, de vraag is gesteld en….. vliegensvlug bewegen tientallen kindervingers over touchscreens en toetsen. Tijdens de kinderkennisbattle [email protected] – woensdag 18 september tijdens de European Social Innovation Week in Tilburg – is parate kennis irrelevant. Slim zoeken en informatie vinden, daar gaat het om. Een zinderende strijd die in de smaak valt bij kinderen, hun ouders, leerkrachten en de samenwerkingspartners die het concept initieerden.

Tijdens de digitale battle versloeg de Bossche basisschool het Bossche Broek met nipte voorsprong de Tilburgse basisschool de Driecant. Teams uit groep 8 van de twee basisscholen streden tegen elkaar in twee vragenrondes met als onderwerp filosofie en debatteerden daarnaast over een prikkelende stelling. Beide teams lieten – onder gejuich van enthousiaste klasgenoten, leerkrachten, ouders en opa’s en oma’s – een knap staaltje digitaal speurwerk zien en argumenteerden er lustig op los.

Kinderkennisnb@ttle

Beide teams staan achter de Mediabar klaar om zo snel mogelijk een antwoord op de gestelde vragen te zoeken

Serieus werken met spelelement
Na afloop kijken alle betrokken partijen voldaan terug op de wedstrijd die werd ontwikkeld en geïnitieerd door de Brabantse Netwerkbibliotheek, Cubiss, de Bibliotheek Midden-Brabant en Wetenschapsknooppunt Brabant. De battle, die gelijkenissen vertoont met het bekende tv-programma 2voor12, betekent voor de deelnemers serieus werken aan informatie-, media-, en debatvaardigheden. Maar met een spelelement dat het leuk en aantrekkelijk maakt.

Deelname aan de strijd betekent voor kinderen ook een kennismaking met het onderwerp filosofie. Zowel de vragen als de stelling zijn gebaseerd op de Leerlijn Filosofie van de digitale Kinderkennisbank van het Wetenschapsknooppunt. Tijdens voorbereidende lessen oefenden leerlingen met zoeken in verschillende bronnen, op uiteenlopende apparaten. Ook werd geoefend met debatteren. Leerkrachten konden de lessen zelf geven aan de hand van lesbrieven of een beroep doen op bijvoorbeeld een mediacoach van de Bibliotheek Midden-Brabant.

Uitdagend en op maat
Baukje Hurkens, leerkracht van het Bossche Broek is zeer te spreken over de battle. “Deze wedstrijd is heel goed georganiseerd. Het is uitdagend en het prikkelt de kinderen. Ze vinden het allemaal erg leuk en de voorbereidende lessen sluiten goed aan bij hun niveau.”

Ook Stef Stap, leerkracht van de Driecant was erg enthousiast over de kinderkennisbattle. “Als school kun je elke week wel ergens aan meedoen maar dit vonden we heel goed vanwege het multimediale. We hebben enkele hoogbegaafde kinderen in de klas en de materialen bij de battle bieden de mogelijkheid om te differentiëren. Het debatteren sluit ook nog eens goed aan bij de kerndoelen voor Nederlands.”

[email protected] samenvatting 18-9-2013 from Adriaan Albers on Vimeo.

Theorie komt tot leven
Ook de samenwerkingspartners zijn verheugd over de battle in de praktijk. Aldo de Moor van Community Sense en een van de initiatiefnemers van de kinderkennisbattle, keek gefascineerd naar hoe gedreven de kinderen met de vragen aan de slag gingen; “Leuk dat de kennisbank zo tot leven komt!” Jurylid en Sectordirecteur Publieke dienstverlening van de bibliotheek Midden-Brabant, Peter Kok, sloeg het schouwspel eveneens met veel plezier gade. Projectleider Taal & Media voor jeugd en jongeren bij de Brabantse Netwerkbibliotheek, Angélique  de Kort, staat klaar om een vervolg te geven aan de battle in de rest van de provincie. “Op naar [email protected] 2014!”

Voor meer informatie over de kinderkennisbattle [email protected] kun je contact opnemen met Ingrid de Jong, adviseur Educatie bij Cubiss via [email protected].

Reacties 2

 1. Roeland Smeets

  Mijn complimenten aan de organisatoren van dit evenement ! Het mooie is dat er van uit gegaan wordt dat er bij de leerlingen al vaardigheden bestaan op zoekgebied. Als je daarvan uitgaat, geef je ze respect en zelfvertrouwen.

  Tot nu toe werd er in bibliotheekkringen van uit gegaan dat je leerlingen bij de hand moet nemen en ze moet leren de zes stappen (van The Big Six) te zetten op weg naar de juiste informatie. Ik geloof dat dat standpunt niet meer van deze tijd is omdat jonge mensen het grootse deel van hun leven al informatie op zak hebben en reken maar dat ze de voor hun dagelijkse leven belangrijke informatie goed kunnen vinden.

  Ik geef al jaren zoeklesjes aan eerste klassen, waarin ik vragen stel. Eerst omschrijf ik vijf vragen mondeling, zij schrijven die op met hen eigen woorden en krijgen 20 minuten de tijd om een antwoord te vinden op die vragen. Ik doe het op die manier omdat leerlingen, als je de vraag schriftelijk geeft, hem vaak copy-pasten in Google.

  Als je veel woorden gebruikt voor de omschrijving van je vraag, moeten ze zelf de juiste trefwoorden er uit pikken voor hun zoekactie (ook een kunst).

  Als je de vragen stelt en ze meteen laat beantwoorden, dan is er altijd wel een slimmerd die meteen het antwoord vindt, daar hebben de andere leerlingen niets aan, vandaar dat ik ze die bedenk/zoektijd geef.

  Het mooist is het als een groep langzaam maar zeker richting het juiste antwoord gaat, ik hoef dan alleen “warm” te roepen en te vragen welke zoekwoorden die leerling heeft gebruikt, de andere leerlingen nemen die dan over: zo leren ze van elkaar. Dat is geweldig om mee te maken.

 2. Mirjan Albers

  Hallo Roeland,

  We merken uit reacties dat het onderwijsveld geinteresseerd is in deze nieuwe opzet voor het taal- en mediavaardig maken van kinderen op een speelse manier. Jouw reactie sluit hier mooi op aan. Bedankt voor je reactie.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.