×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 11 januari 2012 | 25x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Wat verbergen Google en Facebook voor u?

Grappige statusupdates van vrienden op Facebook en perfecte zoekresultaten op Google. De ontwikkeling van het internet zorgt ervoor dat steeds meer websites u alles op maat voorschotelen. Maar wat houden sites, zoals Google en Facebook, voor u achter? Tijdens TED 2011 sprak internetactivist Eli Pariser over ‘The Filter Bubble’, de online wereld waarin u leeft waarbij informatie op u is afgestemd en al het overige aan uw neus voorbij gaat.

The Filter Bubble
Het internet is volop in ontwikkeling. In de afgelopen jaren is de internetgebruiker steeds meer centraal komen te staan. Zoekresultaten in Google worden afgestemd op uw zoekgedrag. Zo laat Pariser zien dat twee vrienden totaal andere zoekresultaten krijgen als zij zoeken op de term ‘Egypte’. Algoritmen zorgen ervoor dat u informatie krijgt die aansluiten bij uw interesses. Tegelijkertijd gaat alle overige informatie aan u voorbij. Pariser noemt dit ‘The Filter Bubble’. Hij pleit in zijn toespraak voor meer vrijheid en controle van de internetgebruiker, zodat deze zelf kan bepalen wat door de filters komt. Hierdoor ontstaat niet alleen ruimte voor informatie die relevant is, maar die ook belangrijk, ongemakkelijk en uitdagend is en de internetgebruiker andere perspectieven biedt.

Meer informatie over The Filter Bubble

Over Ted
TED is een non-profit organisatie gericht op het verspreiden van goede ideeën. Het begon in 1984 als conferentie om 3 werelden bij elkaar te brengen: Technologie, Educatie en Design. Oorspronkelijk begon het als conferentie in de Verenigde Staten, maar inmiddels is TED uitgegroeid tot een organisatie met meerdere conferenties per jaar in de VS en Europa.

Meer informatie over TED

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.