×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 20 november 2012 | 27x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Wat leren kinderen over internetpesten op school?

Wendy Wemekamp heeft voor haar Masterstudie Pedagogiek een jaar lang onderzoek gedaan naar het effect van de lessen internet die de Bibliotheek Zuidoost Fryslân op school geeft. Op vele basisscholen in Opsterland, Oost- en Weststellingwerf geven de mediacoaches van de bibliotheek lessen over hoe internet werkt en wat je met social media doet. Wemekamp’s onderzoek ‘Mediawijsheid: Level p!’ is nu te downloaden.

Verantwoord internetten moeilijker dan gedacht
Bijna 500 basisschoolleerlingen hebben een enquête ingevuld. Opvallend in het onderzoek is dat veel kinderen door de lessen beseffen dat verantwoord internetten moeilijker is dan ze dachten. Vooral met wat je op internet plaatst, moet je oppassen. Ongeveer 10% van de ondervraagden gaf in het onderzoek aan wel eens te pesten via internet.

Met media-educatie inspelen op attitude kinderen en ouders
Op basis van de inzichten uit het onderzoek geeft het onderwijs aan met de lessen media-educatie van de bibliotheek nog meer in te willen spelen op de attitude van kinderen en hun ouders. Een belangrijk aspect is het sociaal gedrag. Daar kan integraal op worden ingespeeld met het gebruik van sociale media. Gebeurtenissen van het afgelopen jaar, waarbij mededelingen op facebook een ongewenste rol gingen spelen, maken de noodzaak van een integrale aanpak extra duidelijk. Kinderen denken niet goed na over de reikwijdte van hun digitale gedrag en ouders en leerkrachten weten vaak niet wat ze doen. De kinderen zijn digitaal veel vaardiger dan zijzelf.

Zelfgemaakte websites kinderen zet ouders aan het denken
De bibliotheek sluit daarom de medialessen af met een presentatie van een door de kinderen zelf gemaakte website. De kinderen laten hun ouders zo zien wat ze digitaal kunnen. Dat leidt tot verbazing, heftige discussies, vaak ook trots. Maar voor vrijwel alle ouders is het een leerzame confrontatie en worden ze aan het denken gezet. Het onderwijs geeft aan de lessen media educatie graag voort te willen zetten maar geplaagd te worden door te lage budgetten.

Internetlessen als onderdeel van alle vakken
De wethouders van de Stellingwerven, Van Esch en Van der Zee, willen nog niet zeggen of de gemeentes zelf extra geld beschikbaar stellen voor meer lessen. Wethouder van Esch benadrukte dat het onderwijs de lessen over internet niet als een apart vak moet aanbieden. Maar als onderdeel van alle vakken. Volgens hem is het beter als de leerlingen in hun eigen belevingswereld worden meegenomen.

Download het onderzoek ‘Mediawijsheid: Level up!’ (pdf)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.