×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 12 januari 2011 | 111x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Wat heeft cloud computing het onderwijs te bieden?

Jens de Smit is Jong Talent bij SURFnet en heeft een project geleid om kennis over cloud computing te verzamelen en uit te dragen.De redactie van innovatie.kennisnet.nl hield onderstaand interview met Jens de Smit:

Wat heeft cloud computing het onderwijs te bieden?
Met cloud computing kan het onderwijs meer aandacht besteden aan functionele ondersteuning van het onderwijs doordat er minder moeite in het technisch onderhoud gestoken hoeft te worden. Onderwijsinstellingen met weinig technische kennis in huis kunnen met cloud computing toch veel ict-functionaliteit bieden. Daarnaast is cloud computing inherent verweven met het internet waardoor het makkelijker wordt om anytime, anywhere, any device diensten aan te bieden.

Heb je concrete voorbeelden van scholen die al op cloud computing zijn overgestapt?
Jazeker, scholen als het Spinoza Lyceum in Amsterdam (Google Apps, Magister Online), mytylschool De Brug in Rotterdam (Google Sites, Google Docs) en ROC Aventus in Apeldoorn ([email protected], Tribe KRD) maken gebruik van allerlei clouddiensten.

Wat zijn de belangrijkste belemmeringen en zijn die op te lossen?
Met cloud computing wordt de internetverbinding van een school stukken belangrijker. Zowel de bandbreedte als de betrouwbaarheid van de verbinding zijn erg belangrijk. Dit is op te lossen, maar vraagt op veel plekken wel een investering. Daarnaast zijn er specifieke aandachtspunten waar op gelet moet worden, zoals dataportabiliteit, privacy en verdeling van verantwoordelijkheden tussen leverancier en onderwijsinstelling. Op dat gebied zitten we nog heel erg in een leerfase, maar er is in dit project hard gewerkt om zoveel mogelijk antwoorden te bieden.

Hoe zie je de rol van cloud computing over 5 jaar?
Clouddiensten en de eigen ict-voorzieningen zullen steeds meer versmelten. Voor bewezen technologie als e-mail zal bijna iedereen dit betrekken uit de cloud. Er zullen over 5 jaar zeker scholen zijn die al hun ict-voorzieningen uit de cloud afnemen.

Hoe verandert cloud computing het onderwijs en de onderwijsorganisatie?
Doordat cloud computing een organisatie kan verlossen van veel technisch beheer komt er meer tijd en geld vrij voor het functioneel ondersteunen van het onderwijs. Organisaties zijn meer bezig met “hoe kan ict mijn onderwijs verbeteren” en minder met “hoe hou ik alle servers in de lucht”. Daarnaast maakt cloud computing het gemakkelijker om tijds- en plaatsonafhankelijk te leren.

Wat kunnen we op dit gebied nog verwachten van het SURFnet/Kennisnet programma en wat voor materiaal is er al beschikbaar als je meer wilt weten over deze ontwikkeling?
In het begin van 2011 zullen alle deliverables verschijnen op de website van SURFnet/Kennisnet. Hieronder bevinden zich een aantal focusartikelen, rapporten over privacy en dataportabiliteit en casebeschrijvingen uit de praktijk van de koplopers in Nederland. Daarnaast wordt er verder gewerkt aan nog meer informatie, zoals beslishulpen en een marktscan. Cloud computing staat ook in 2011 stevig op de SURFnet/Kennisnet radar: de ontwikkelingen gaan immers nog steeds enorm hard.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.