×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 11 mei 2011 | 20x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Wat doen smartphone-apps met uw privégegevens?

Of u nou een iPhone, HTC of Blackberry heeft, een ding hebben ze gemeen: apps. Erg handig om de laatste tweets de wereld in te helpen, te pingen met uw vrienden of om te kijken of uw trein nog rijdt. Allemaal leuk en aardig, maar wat gebeurt er met uw privégegevens?

Toegang tot privégevens
Met apps zoals 9292ov of Trein checkt u de laatste vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer. Met Whats App blijft u makkelijk (en vooral gratis) in contact met uw vrienden door gratis te sms’en. Om gebruik te kunnen maken van apps dient u altijd toestemming te geven. Daarmee geeft u nogal wat gegevens uit handen. Want wat gebeurt er precies mee? Zo meldt Welingelichte Kringen: “De bedrijven zelf komen vaak met merkwaardige verklaringen als je ze vraagt om opheldering. Zo zegt 9292ov over het lezen van contactgegevens: ‘We maken van deze functionaliteit gebruik omdat reisadviezen in de kalender zijn op te slaan.’ En Hyves geeft in een reactie aan een aantal gegevens op te slaan ‘om statistieken te hebben. Denk hierbij aan toestel en netwerktype’. Facebook reageert nonchalant, en noemt de vraag over waarom het sociale netwerk de gegevens nodig heeft ‘heel standaard’. Het sociale netwerk verwijst door naar een algemeen document.”

Apple
Apple is regelmatig onderwerp van gesprek omdat het ellenlange pagina’s vol met gebruiksovereenkomsten opstelt voordat het überhaupt mogelijk is om gebruik te maken van haar producten en diensten. Deze kunnen uitgebreid doorgewerkt worden voordat toestemming wordt verleend. Kunnen ja… maar de praktijk leert dat veel gebruikers direct akkoord gaan voordat alles is gelezen. Van veel apps is uw privacy niet gegarandeerd, zo meldde One More Thing. Extra reden dus om zorgvuldig met apps om te gaan en goed te beseffen wat u installeert.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.