Voor leerkrachten: gratis digitale werkvormen bij je methode

maandag 22 februari 2016

Je wilt als leerkracht mediatools gebruiken in je lessen, maar waar moet je beginnen? Het aanbod is enorm. En als je eenmaal hebt gekozen, hoe werkt het dan? Hoe integreer je het in je bestaande lesmethode? Stijn Hendriks, docent op een Jenaplanschool, ontdekte afgelopen jaar de website ontdekmedia.nl en is sindsdien enthousiast gebruiker. “Ontdekmedia is voor leerkrachten de perfecte website om met digitale media aan de slag te gaan.”

Op ontdekmedia.nl vinden docenten een complete bibliotheek (leermiddelenbank) met didactische werkvormen. Digitale werkvormen, welteverstaan. De website is zo opgezet dat je elke analoge werkvorm één op één kunt vervangen door een digitale werkvorm, passend bij jouw methode of vak.

“Met Ontdekmedia kun je mediawijsheid integreren zonder lespakketten aan te hoeven passen” – Stijn Hendriks, docent

Stijn HendriksStijn is niet alleen leerkracht bij een Jenaplanschool, hij is ook ict-ambassadeur binnen een scholengroep en mediamentor bij het iXperium, een soort ict-lab waarin verschillende basisscholen samen met de HAN ict een plek proberen te geven in het onderwijs.

Stijn: “Ik merk vanuit al deze rollen dat er vaak negatief wordt gekeken naar ict. Het werkt niet, er zijn niet genoeg apparaten. Dat soort argumenten. Dat wil ik graag doorbreken, ik wil laten zien wat ict brengt. Dat je je onderwijs kunt verrijken met ict.”

ICT moet een helpende hand zijn voor de leerkracht

Stijn: “Ik ben begonnen bij onze visie: ict moet een helpende hand zijn voor de leerkracht. Dat is het startpunt. Daarna heb ik een presentatie te geven voor mijn collega’s. Over Ontdekmedia en over de mediawijsheidscompetenties van Mediawijzer.net. We hebben toen afgesproken dat we per leerjaar twee competenties kiezen die we koppelen aan bestaande projecten. Concreet: de 1e competentie was reflecteren op eigen mediagebruik gekoppeld aan de Week van de Mediawijsheid. Na afloop van mijn presentatie kreeg iedereen een opdracht mee: bereid dit project voor met behulp van Ontdekmedia.”

“Na afloop van mijn presentatie kregen alle collega’s een opdracht mee: bereid dit project voor met behulp van Ontdekmedia” – Stijn Hendriks, docent

Het vervangen van de werkvorm is de kern

Het bleek een goede stap in de juiste richting. In bovenbouw deden leerlingen al mee aan MediaMasters, waarin de meeste competenties verwerkt zitten, en aanvullend werden er grafieken gemaakt over mediagebruik in Nederland. Sommigen op papier en sommigen digitaal.

In de onder- en middenbouw werd met de leerlingen het gesprek aangegaan over mediagebruik. Stijn: “Daarbij hebben we ons dus gericht op bewustwording. De gespreksonderwerpen kwamen onder andere uit Ontdekmedia. De leermiddelenbank bleek toen inderdaad een perfecte website om mediawijs met ict aan de slag te gaan. Ook collega’s hebben het als zeer waardevol ervaren.”

Laat ook leerlingen zelf ervaren

Vorig jaar kregen alle klassen van Stijns school nieuwe meubels. In zijn klas vroeg hij een aantal leerlingen om de klas opnieuw in te richten met behulp van Floorplanner, een webtool waarbij je interactieve plattegronden kunt tekenen. Een andere groep leerlingen deed hetzelfde, maar dan op papier. De kinderen die werkten met Floorplanner ervoeren dat hun ontwerp gedetailleerder is, dat ze het konden zien in 3D en dat zelfs rekening werd gehouden met de lichtinval.

Stijn: “Het zag er echt mooi uit. Maar de andere groep kon veel makkelijker schuiven op papier. Zij waren veel flexibeler, want dat schuiven op de pc bleek lastig.”

Hoe begin je?

Het startpunt is een inkoppertje: werk vanuit je visie. Stijn: “Vraag jezelf af waar ict een rol kan spelen, een hulpmiddel kan zijn?”

Verder wil hij nog kwijt dat Ontdekmedia erg laagdrempelig is. Het helpt iedere docent – hoe digibeet ook – om ict een plekje te geven. Stijn: “Het is al helemaal uitgedacht! Bij elke digitale werkvorm of webtool staan handleidingen, toelichtingen en video’s. Zo eenvoudig is het: in een paar stappen je werkvorm of lesmethode vervangen of aanpassen.”

Tips:

  • Begin klein
  • Begin bij een competentie waarvan je zelf denkt ‘m te bezitten
  • Zoek een tool die je al kent
  • Integreer in bestaande projecten
  • Kies een klein groepje uit de klas om mee te beginnen
  • Realiseer je: het is in plaats van, niet én én

Stijn: “Het maken van een digitale flyer is ook geschikt als begin. Er is immers altijd wel een schoolproject of ouderavond waarvoor posters of flyers gemaakt moeten worden. Laat leerkrachten zelf kiezen of ze dat digitaal willen laten doen, of op de hen vertrouwde manier. Zo ervaren ze zelf dat het werk uit handen neemt en dat het enthousiaste reacties teweeg brengt.”

Stijn verwacht dat de winst op lange termijn groot zal zijn. Want wordt de leerling vaardiger, dan wordt de leerkracht ook vaardiger. Ontdekmedia geeft op die manier de aanzet tot beter onderwijs.

» Stijn volgen? Dat kan op Twitter via @hendriks_stijn

Stimuleringsregeling 2013 – 2014

Ontdekmedia is tot mede tot stand gekomen dankzij financiële steun uit de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2013-2014. Die heeft als doel om mediawijze initiatieven te versterken door netwerkpartners met elkaar te verbinden.

» Lees ook: Ontdekmedia – online leermiddelenbank voor het primair onderwijs
» Lees ook: M@LT vergroot mediawijsheid van leerkrachten

Welke docenten uit ons netwerk hebben al ervaring met Ontdekmedia? Laat hieronder een reactie achter, wij zijn er heel benieuwd naar!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.