×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 24 maart 2011 | 15x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Voicemails ministers op straat door lek Vodafone

Vertrouwelijke voicemails van ministers, burgemeesters, Kamerleden en alle andere mensen die een abonnement bij Vodafone hebben blijken onbeveiligd.Dit ontdekte actualiteitenrubriek EenVandaag, zo meldt het programma woensdag. Alle voicemails bij Vodafone zijn via een andere telefoon met een standaardcode te beluisteren.

De Nederlandse overheid is vrijwel geheel overgestapt naar Vodafone. Dat betekent dat vertrouwelijke en staatsgeheime informatie die in voicemailberichten is besproken eenvoudig te achterhalen is. Ook bestuursorganen zoals De Nederlandsche Bank en de Luchtverkeersleiding zitten bij Vodafone.

De meeste van de ruim vijf miljoen klanten van Vodafone weten niet dat hun voicemailberichten via andere telefoons met een standaardcode te beluisteren zijn.

Code wijzigen
Vodafone laat in een reactie op de uitzending weten de procedures te wijzigen. Voortaan kunnen alleen klanten die hun code zelf hebben gewijzigd hun berichten op afstand beluisteren.

“Het beveiligen van de voicemailberichten via een PIN-code is een optie die wij bieden aan klanten, waarvoor zij kunnen kiezen. Dit is hun eigen verantwoordelijkheid.”

“We wijzen nieuwe klanten hier tot 3 keer toe actief op als zij hun voicemail afluisteren. Een groot deel van de klanten kiest er echter voor om deze niet te beschermen”, zo laat het bedrijf weten.

Excuses
Jens Schulte-Bockum, CEO van Vodafone, biedt aan de bewindslieden die zijn afgeluisterd zijn excuses aan. “Op dit moment is het niet meer mogelijk om vanaf een andere telefoon de voicemail af te luisteren zonder persoonlijke pincode. Dat geldt voor alle telefoons van Vodafone, dus niet alleen de telefoons van politici”, aldus Schulte-Bockum.

Schandaal
SP-Kamerlid Emile Roemer spreekt in de uitzending van een ‘grof schandaal’. “Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald!”

Roemer wil uitleg van premier Mark Rutte (VVD) en van de verantwoordelijke ministers.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.