×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 13 oktober 2011 | 63x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Virtuele werelden verleiden kinderen tot geldbesteding

Aanbieders van virtuele werelden en social games verdienen geld aan kinderen op een manier die niet door de beugel kan. In virtuele werelden, zoals Habbo en Hyves, worden kinderen verleid zonder dat ze beseffen dat de kosten hoog op kunnen lopen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Mijn Kind Online dat online is terug te lezen in ‘Pas op je portemonnee!’.

Betalen in virtuele werelden
De virtuele werelden zijn erg populair onder kinderen. In een digitaal pretpark spelen ze in een wereld waar ook spullen gekocht kunnen worden. De aanbieders zijn echter niet altijd even duidelijk over het feit dat het niet verplicht is om goederen te kopen. Kinderen worden verleid tot online aankopen om zo te kunnen blijven spelen. Die betalingen gebeuren met behulp van een creditcard (van de ouders) of op een nog makkelijkere manier: een mobiele telefoon. Omdat steeds meer kinderen een mobiele telefoon hebben, kunnen bedrijven rechtstreeks zaken met ze doen. Betalen per sms zorgt ervoor dat ouders niet altijd in de gaten hebben waar kinderen voor betalen met hoge rekeningen als gevolg.

Online gamen toegejuigd
“Dat kinderen vanaf 7 jaar spelen in virtuele werelden en social games, onder andere via Hyves, juichen we toe. De afgelopen jaren hebben we mooie digitale speelomgevingen zien ontstaan met een goede invloed op kinderen. Dat je daarvoor betaalt, is geen bezwaar. Maar hoe bedrijven op internet zaken doen met kinderen, moet echt anders”, aldus Remco Pijpers, directeur van de stichting Mijn Kind Online.

Maatregelen
In de publicatie ‘Pas op je portemonnee!’ stelt Mijn Kind Online de volgende maatregelen voor:

  • De kosten voor ouder en kind moeten helder zijn. Geen betalingen meer voor digitale kleren en meubeltjes via sms voor jonge kinderen. In sommige gevallen is het beter is het om een abonnement aan te bieden; dan zijn de kosten duidelijk.
  • Met de misleiding moet het afgelopen zijn. Het is belangrijk dat makers van spelletjes en virtuele werelden voor kinderen, in overleg met de overheid, regels op gaan stellen over zaken doen met kinderen en ouders via internet. Houden ze zich daar niet aan, dan moeten ze een boete krijgen. De regels zouden ook in de Kinder- en Jeugdreclamecode kunnen worden opgenomen.
  • Tot slot doen ouders er goed aan zich te verdiepen in de nieuwe digitale speeltuinen. Die zijn niet alleen maar leuk, die kunnen je ook heel veel geld kosten. Het is belangrijk dat u regels afspreekt met uw kind en er met hem over praat. Pas op uw portemonnee, want gratis bestaat meestal niet.

Sms’en stoppen
Wilt u liever niet dat uw kinderen geld uitgeven aan virtuele werelden? Registreer hun mobiele nummer dan bij het Payinfo. Dan zijn sms-jes naar betaalde diensten niet meer mogelijk (0900-nummers zijn op deze manier niet te blokkeren). Als uw minderjarige kind – zonder uw toestemming – een hoge telefoonrekening heeft door online spelletjes, kunt u een klacht indienen bij Consuwijzer. Op hun site kunt u meer informatie vinden over uw rechten.

Download het rapport ‘Pas op je portemonnee!’ (pdf)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.