×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 20 april 2011 | 33x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Vijfdelige tv-reeks over sociale media in ‘Terzake’

De sociale media (Facebook, Twitter, enz.) zijn niet meer weg te denken uit onze wereld en ons (sociaal) leven. Ze vormen een forum waar mensen op een gebruiksvriendelijke en snelle manier informatie, meningen en visies met elkaar kunnen delen, een handig instrument voor sociale interactie, maar ook voor echte actie, zoals we gezien hebben bij de recente volksprotesten in de Arabische wereld. Maar ze kunnen ook vervreemding in de hand werken en aanleiding geven tot misbruik. Het Belgische tv-programma ‘Terzake’ dompelt zich een week lang onder in de sociale media. Zijn ze een vloek of een zegen? Hoe bepalen ze ons leven? En wat brengt de toekomst?

Alle uitzendingen op een rij
De uitzendingen ‘(A)sociale media’ in Terzake zijn sinds 18 april 2011 om 20.00 uur te zien op Canvas. Mediawijzer.net zorgt ervoor dat u hieronder een overzicht kunt vinden van de uitzendingen. Heeft u een uitzending gemist? Geen nood, de uitzendingen zijn online terug te bekijken.

Maandag 18 april: Sociale media en de Arabische revolutie
Welke rol speelden en spelen de sociale media in de Arabische Revolutie? We vernemen het in een reportage met onder meer een interview met Alec J. Ross, Senior Advisor for Innovation van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton. Daarnaast is er ook skype gesprek met een Egyptische internetactiviste. In de studio komt de Belgische internetpionier Jo Caudron langs en er is een telefonisch gesprek met Rudi Vranckx, die momenteel in Pakistan zit en de Arabische volksopstanden van nabij volgt.

Dinsdag 19 april: Sociale media en marketing
De sociale media zijn uiterst populair bij jongeren en dus ook uitermate geschikt voor marketingdoeleinden. In een reportage licht ‘Terzake’ het ‘merk’ Lady Gaga door. Verder maken we kennis met Mobile Vikings, een jong Belgisch telecombedrijf dat mede dankzij de sociale media is ontstaan en gegroeid. We gaan ook op twunch (twitterlunch) bij Vincent Van Quickenborne, verwoed gebruiker van de sociale media. In de studio is er een gesprek met Clo Willaerts, auteur van ‘Het Conversity model, winst maken met social media’.

Woensdag 20 april: Sociale media op school
Welke rol kan het onderwijs spelen bij de manier waarop jongeren omgaan met de sociale media? We gaan op bezoek in de Middenschool van Tienen. Daar hebben ze als keuzevak ‘Creatief met ICT’. De leerlingen leren er omgaan met Twitter, Facebook en de andere sociale media. In de studio geeft onderwijsminister Pascal Smet toelichting.

Donderdag 21 april: Sociale media en het rouwproces
Emilie Leus, werd in november 2009 samen met drie andere studenten geneeskunde aangereden in Gent, ze overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Sindsdien is haar facebookpagina een plek waar mensen komen rouwen. Dagelijks komen er nog honderden foto’s, video’s en berichten bij. Terzake sprak met haar vader Vincent Leus en met de vrienden van Emilie, die zich verzameld hebben in het Fonds Emilie Leus. In de studio is Jo Beddeleem te gast, psychotherapeut en de oom van de in maart jl. verongelukte Mattias Van der Stighelen. Hij komt praten over de rol die de sociale media kunnen spelen bij een rouwproces en hoe dat bij de dood van Mattias is gebeurd.

Vrijdag 22 april: Sociale media: information overload?
Krijgen we te veel impulsen? Kunnen we de toevloed aan informatie nog verwerken? Hoe sociaal zijn we eigenlijk nog in het ‘echte’ leven? ‘Terzake’ vroeg het aan Haroon Ali, journalist bij de Volkskrant, die onlangs al zijn sociale media-acvitieiten heeft stopgezet. Er is ook een studiogesprek met IT-ondernemer, docent en auteur Peter Hinssen over de impact van de sociale media op onze maatschappij.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.