×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 10 november 2009 | 3x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Videocaptcha moet spamprobleem beperken

Onderzoekers hebben een nieuw systeem ontwikkeld tegen spam: de geanimeerde captcha. Geschreven captcha’s hebben hun langste tijd gehad.Volgens computerwetenschapper Niloy Mitra, van Institute of Technology in Delhi zijn de huidige captchasystemen moeilijker voor mensen om op te lossen. In de stijd tegen softwarematige tekenherkenning (ocr) worden ze namelijk steeds complexer gemaakt.

Samen met een team wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv heeft Mitra captcha’s ontwikkeld die makkelijker zijn voor mensen, en moeilijker voor bots. Het is een beeld met willekeurige zwart-wit-punten, waar na een paar seconden een bewegende animatie in verschijnt. In New Scientist vertellen ze over hun onderzoek.

Ruis en animatie
De mix tussen ruis en animatie kan aangepast worden om het moeilijker of makkelijker voor mensen te maken. Uit tests bleek dat proefpersonen 80 procent van de makkelijk herkenbare animaties er uit kon pikken. Ze deden er gemiddeld 6,4 seconden over om de captcha op te lossen.

De onderzoekers lieten ook een aantal ocr-robots los op de videocaptcha. Daar was de succeskans tussen de 51 en 60 procent, maar marginaal beter dan de kans bij een willekeurige gok.

Moeilijk herkenbaar
Bij de animaties met veel ruis kwamen ook de proefpersonen in de problemen. Maar 74 procent van de testers kan de captcha oplossen, en er werd gemiddeld 12,5 seconden over gedaan.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.