×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 7 oktober 2010 | 1x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Verkiezing Gouden @penstaart 2011 weer begonnen

De verkiezing van de Gouden @penstaart 2011 staat voor de deur. Op 8 februari 2011 zullen de twee winnaars bekend worden. Zij krijgen dan de eer om zich een jaar lang ‘de beste kindersite van Nederland’ te mogen noemen.

Europese Safer Internet Day
Wat de beste websites voor kinderen zijn bepalen de vakjury en de publieksjury. In december en januari mag het publiek stemmen, waarna op 8 februari 2011 – op de Europese Safer Internet Day – de winnaars bekend worden gemaakt. In navolging en naar voorbeeld van deze Nederlandse verkiezing organiseert de Europese Commissie in juni 2011 voor het eerst de Europese verkiezing voor beste kinderwebsite. Veertien landen in Europa wijzen ieder een winnaar aan, eveneens in twee categorieën. Deze winnaars dingen in de Europese eindronde naar de ‘European Award for Best Children’s Online Content’. De promotie van websites geschikt voor kinderen draagt volgens Eurocommissaris Kroes bij aan het aantrekkelijker maken van de online wereld voor kinderen en hun ouders.

Criteria voor goede kinderwebsite in Nederland
De Gouden Apenstaart verkiezing heeft als doel de discussie over kwaliteit voor kinderen op internet te bevorderen. Ook wordt hiermee aan ouders en opvoeders een handreiking gegeven bij het maken van keuzes voor geschikte websites voor kinderen. De vakjury van de Gouden Apenstaart kijkt specifiek naar de aantrekkelijkheid, de betrouwbaarheid en de gebruikersvriendelijkheid van de website. Hierbinnen vallen aandachtspunten als reclame op de website, taalgebruik, balans met interactieve elementen, omgang met privacygevoelige informatie, schadelijke content, informatie over de maker en duidelijke navigatie. Het publiek beslist uiteindelijk op internet wie de Gouden Apenstaart wint door te stemmen op een van de door de vakjury genomineerde websites.

Twee categorieën
De verkiezing is in twee categorieën ingedeeld:

  • Websites voor kinderen (leeftijd basisschool, 4 à 12 jaar) die gemaakt zijn door volwassenen, ongeacht of dit commerciële organisaties zijn, niet-commerciële organisaties of particulieren
  • Websites voor kinderen (leeftijd basisschool) die gemaakt zijn door kinderen zelf (leeftijd tot 18 jaar)

Aanmelden tot 1 december!
Makers – kinderen en volwassenen – van kinderwebsites die mee willen dingen naar de Gouden Apenstaart kunnen zich tot aanstaande via Goudenapenstaart.nl aanmelden. Na 1 december buigt de vakjury zich over de inschrijvingen. 17 januari 2011 maakt de vakjury de genomineerden bekend. Het publiek kan vervolgens tot 1 februari 2011 stemmen op haar favoriet. Op 8 februari 2011 – de Europese Safer Intenet Day – maakt de jury de winnaars bekend en worden de prijzen uitgereikt.

Aanmelden voor volwassenen

Aanmelden voor kinderen

Meer informatie over de Gouden @penstaart

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.