×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 9 juni 2011 | 1x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Verhagen wil vrije toegang tot internet wettelijk vastleggen

Minister van Economische zaken, Maxime Verhagen, heeft gisteren aangegeven dat hij zich kan vinden in het voorstel van de Tweede Kamer om de vrije toegang tot internet wettelijk vast te leggen. Het voorstel is een gevolg van de wens van onder andere telecombedrijven om klanten geld te laten betalen voor mobiele internettoepassingen, zoals WhatsApp en Skype. Deze apps zorgen ervoor dat telecombedrijven inkomsten mislopen doordat gebruikers van de toepassingen gratis onderling kunnen sms’en en bellen. Hierdoor gaan steeds minder mensen bellen en sms’en.

Verhagen over het voorstel: ”We lopen nu Europees gezien voorop, maar dat komt omdat we hier eerder en heviger zijn geconfronteerd met plannen om concurrerende diensten te gaan belasten dan de andere landen. Dat is een feit, daar hebben wij niet om gevraagd.”

In tegenstelling tot Verhagen wachten VVD en CDA liever een Europees onderzoek af. Mocht de Europese Commissie toch met aanwijzingen komen dan zal hij ernaar kijken. ‘En als dat reden is om de regels aan te passen, spreken we elkaar weer,” aldus Verhagen. De wetswijziging krijgt ook bijval van D66, Groenlinks, PvdA en SP. Dit zou resulteren in een ruime Kamermeerderheid. Telecombedrijven hebben aangegeven het wetsvoorstel en de reactie van minister Verhagen te gaan bestuderen.

Netneutraliteit
Verhagen gaf aan vrij en toegankelijk internet ‘van groot belang’ te vinden voor de Nederlandse maatschappij. Met voorstel wordt Nederland het eerste land in Europa en het tweede in de wereld dat de netneutraliteit in de wet verankert. Alleen Chili ging Nederland voor.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.