Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen. In 2017 is de Week van de Mediawijsheid van 17 tot en met 24 november.

Thema 2017 – Generatie Media: samen mediawijs

De huidige generatie kinderen en jongeren groeit op in een wereld vol media. Een wereld waarin je slechts een smartphone nodig hebt om dagelijks op ontdekkingsreis te gaan. Waarin je eenvoudiger met elkaar in contact kan komen dan ooit tevoren. Maar behalve deze eindeloze mogelijkheden, zijn er ook risico’s. Van cyberpesten en wraakporno tot nepnieuws en radicalisering. De manier waarop we ons online gedragen, kan uiteindelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben.

Hierover moeten we met elkaar in gesprek, maar dat is niet altijd even makkelijk. Omdat we elkaar niet begrijpen, een andere ‘taal’ spreken of de mediawijze skills missen om tot de kern door te kunnen dringen. Daarom is het thema van de Week van de Mediawijsheid 2017 Generatie Media: samen mediawijs. Van 17 tot en met 24 november roepen we docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Zodat we elkaars leefwerelden beter leren begrijpen en de volgende stap kunnen zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst.

Houd www.weekvandemediawijsheid.nl in de gaten.

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NPO en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Benieuwd naar hoe jij in 2017 als netwerkpartner mee kunt doen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters? Houd de campagnewebsite in de gaten. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner van Mediawijzer.net? Meld je dan hier aan.

Eerder edities van de Week van de Mediawijsheid

In de Week van de Mediawijsheid 2016 stond met het thema ‘Feit, Fake of Filter’ centraal hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. In een wereld vol media, klikken en liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Kennis, ideeën en indringende beelden van over de hele wereld zijn slechts één klik van ons verwijderd.

In de stortvloed van informatie die ons omringt, is het lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.

Met 150.000 ingeschreven kinderen voor de MediaMasters Game, de allereerste MediaMasters University, meer dan 1000 vo- en mbo-leerlingen op het My Comment Festival en ruim 100 activiteiten door het hele land was de Week van de Mediawijsheid 2016 een groot succes. Ook online was de buzz rondom het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’ goed te merken, én er werd een onderzoeksrapport rondom het thema gepresenteerd.

» Dit was de Week van de Mediawijsheid 2016

Vandaag de dag is iedereen mediamaker. Maar: hoe gedraag je je online? Wanneer film je iemand wel en niet? Hoe ver kan een vlogger gaan die zich laat betalen? En wat doe je met berichten in je tijdlijn waaraan je twijfelt of ze kloppen? Mediawijzer.net dook in de zesde editie Week van de Mediawijsheid in de ethische kant van media maken. Met een online test, een onderzoek onder jongeren en het ‘My Comment Festival‘ gaf Mediawijzer.net in deze week de aanzet tot een discussie over de vraag hoe mediamakers zich vandaag de dag kunnen, willen of zouden moeten gedragen. Aan het eind van de campagneweek was de overhandiging van het onderzoeksrapport ‘Wat voor mediamaker ben jij?’ aan de Raad voor Cultuur. Rondom en tijdens de week waren er naast MediaMasters allerlei mediawijze activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen.

» Uitgebreide terugblik #WvdM15

De week stond in 2014 in het teken van kinderrechten. Dat was niet zonder reden: het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties bestond namelijk 25 jaar. In al die jaren is het mediagebruik van kinderen ingrijpend veranderd. Deze mediasamenleving biedt hen kansen en leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, hun opvoeders en media.

Vanwege de razendsnelle ontwikkelingen is het tijd dat we nadenken over welke kaders wij (opvoeders, docenten, overheid, industrie, mediamakers) nodig hebben om kinderen optimaal en in veiligheid te kunnen laten bewegen en ontwikkelen in deze nieuwe samenleving vol media.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2014 inventariseerde Mediawijzer.net de vragen rondom de mediawijze invulling van de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen en stelt vast wat er mee moet gebeuren. Mediawijzer.net ging aan de slag met een groot aantal experts op het gebied van media, mediawijsheid, mediaopvoeding en kinderrechten. Met als uiteindelijk resultaat het Manifest Recht op Mediawijsheid, een verdieping van het bestaande Kinderrechtenverdrag, passend bij de huidige mediasamenleving 25 jaar later.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2014

Het thema van de Week van de Mediawijsheid 2013 was ‘Media verrijken je leven!’. Van 22 t/m 29 november 2013 richtte de publiekscampagne zich op kinderen van 10-14 jaar en hun ouders en opvoeders en hoe zij media kunnen inzetten voor hun (persoonlijke) ontwikkeling en functioneren.

Op alle vlakken werden records gebroken: meer dan 2800 ingeschreven klassen voor MediaMasters, meer dan 200 activiteiten van Groningen tot Maastricht, van Den Helder tot Vlissingen; ontelbare tweets met #WvdM13 #MediaMasters en de lancering van het magazine WIJS speciaal voor ouders met een oplage van 50.000 stuks.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2013