Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen. In 2018 is de Week van de Mediawijsheid van 16 tot en met 23 november.

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NPO en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Kijk daarvoor op de campagnewebsite. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner van Mediawijzer.net? Meld je dan hier aan.

Eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid 2017 ging over Generatie Media: samen mediawijs. Voor de generatie jongeren die nu opgroeit, is de aanwezigheid van internet en digitale media vanzelfsprekend. Veel van de vaardigheden die nodig zijn om goed met deze media om te kunnen gaan, doen ze dan ook als vanzelf op. In hun vrije tijd: alleen of met leeftijdsgenootjes. Deze generatie kijkt vaak met veel zelfvertrouwen naar het eigen mediagedrag.

Maar handig met media, maakt nog niet mediawijs. Mediawijsheid gaat tenslotte verder dan een verzameling vaardigheden – dan dingen kunnen. Wie mediawijs is, weet bijvoorbeeld óók hoe je media slim en creatief kan inzetten om je doelen te bereiken. Of hoe je de valkuilen die nu eenmaal bij de gemedialiseerde samenleving komen kijken het beste kunt omzeilen. En de hiervoor benodigde stappen, die zet je niet als vanzelf. Die zet je bewust én samen: met leeftijdsgenootjes, maar ook met ouders en docenten.

En dat is lang niet eenvoudig. Bijvoorbeeld omdat veel scholen nog niet op structurele wijze aandacht aan mediawijsheid besteden. Of omdat ouders en docenten zich te veel beperken tot het opleggen van regels en het wijzen op risico’s – en soms niet goed weten welke mediawijze lessen ze op basis van hun eigen ervaringen en inzichten nog méér te bieden hebben.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2017 gingen ouders, docenten en jongeren met elkaar het gesprek aan over mediawijsheid en leerden ze van elkaar. Zodat de generatie die nu opgroeit de stap kan gaan zetten van ‘Generatie Media’ naar ‘Generatie Mediawijs’.

Met onder andere het nieuwe Mediawijsheid Debat, meer dan 165.000 aangemelde leerlingen voor de MediaMasters Game en zo’n 130 activiteiten in het land was het een geslaagde campagne.

» Bekijk de hoogtepunten in het uitgebreide verslag

In de Week van de Mediawijsheid 2016 stond met het thema ‘Feit, Fake of Filter’ centraal hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. In een wereld vol media, klikken en liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Kennis, ideeën en indringende beelden van over de hele wereld zijn slechts één klik van ons verwijderd.

In de stortvloed van informatie die ons omringt, is het lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.

Met 150.000 ingeschreven kinderen voor de MediaMasters Game, de allereerste MediaMasters University, meer dan 1000 vo- en mbo-leerlingen op het My Comment Festival en ruim 100 activiteiten door het hele land was de Week van de Mediawijsheid 2016 een groot succes. Ook online was de buzz rondom het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’ goed te merken, én er werd een onderzoeksrapport rondom het thema gepresenteerd.

» Dit was de Week van de Mediawijsheid 2016

Vandaag de dag is iedereen mediamaker. Maar: hoe gedraag je je online? Wanneer film je iemand wel en niet? Hoe ver kan een vlogger gaan die zich laat betalen? En wat doe je met berichten in je tijdlijn waaraan je twijfelt of ze kloppen? Mediawijzer.net dook in de zesde editie Week van de Mediawijsheid in de ethische kant van media maken. Met een online test, een onderzoek onder jongeren en het ‘My Comment Festival‘ gaf Mediawijzer.net in deze week de aanzet tot een discussie over de vraag hoe mediamakers zich vandaag de dag kunnen, willen of zouden moeten gedragen. Aan het eind van de campagneweek was de overhandiging van het onderzoeksrapport ‘Wat voor mediamaker ben jij?’ aan de Raad voor Cultuur. Rondom en tijdens de week waren er naast MediaMasters allerlei mediawijze activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen.

» Uitgebreide terugblik #WvdM15

De week stond in 2014 in het teken van kinderrechten. Dat was niet zonder reden: het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties bestond namelijk 25 jaar. In al die jaren is het mediagebruik van kinderen ingrijpend veranderd. Deze mediasamenleving biedt hen kansen en leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, hun opvoeders en media.

Vanwege de razendsnelle ontwikkelingen is het tijd dat we nadenken over welke kaders wij (opvoeders, docenten, overheid, industrie, mediamakers) nodig hebben om kinderen optimaal en in veiligheid te kunnen laten bewegen en ontwikkelen in deze nieuwe samenleving vol media.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2014 inventariseerde Mediawijzer.net de vragen rondom de mediawijze invulling van de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen en stelt vast wat er mee moet gebeuren. Mediawijzer.net ging aan de slag met een groot aantal experts op het gebied van media, mediawijsheid, mediaopvoeding en kinderrechten. Met als uiteindelijk resultaat het Manifest Recht op Mediawijsheid, een verdieping van het bestaande Kinderrechtenverdrag, passend bij de huidige mediasamenleving 25 jaar later.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2014

Het thema van de Week van de Mediawijsheid 2013 was ‘Media verrijken je leven!’. Van 22 t/m 29 november 2013 richtte de publiekscampagne zich op kinderen van 10-14 jaar en hun ouders en opvoeders en hoe zij media kunnen inzetten voor hun (persoonlijke) ontwikkeling en functioneren.

Op alle vlakken werden records gebroken: meer dan 2800 ingeschreven klassen voor MediaMasters, meer dan 200 activiteiten van Groningen tot Maastricht, van Den Helder tot Vlissingen; ontelbare tweets met #WvdM13 #MediaMasters en de lancering van het magazine WIJS speciaal voor ouders met een oplage van 50.000 stuks.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2013

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2012 van 23 tot en met 30 november stond het thema ‘Stijl van leven’ centraal. Hoe kritisch zijn jongeren nou zelf op media en wat vinden ze van hun eigen mediagedrag? Tijdens de campagneweek kwamen zij zelf aan het woord tijdens de ‘Jongeren Media Battle’. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid debatteerden jongeren van de 1e en 2e klas van het vmbo met elkaar. Ook in het basisonderwijs speelden klassen het interactieve spel MediaMasters. Voor ouders werd de ‘Nationale Ouderavond’ georganiseerd bij Beeld en Geluid.

De Nederlandse media speelden ook een grote rol. Verschillende kinderen hebben in de praktijk gezien hoe het eraan toe gaat achter de schermen van diverse radio- en televisieprogramma’s. Zij waren speciaal uitgekozen om stage te lopen, bijvoorbeeld bij Giel Beelen (3FM), SBS Shownieuws en The Voice of Holland.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2012

De Week van de Mediawijsheid 2011 liep van 23 tot 30 november en had de mediaopvoeding van jongeren als thema. Tijdens deze campagneweek werd de eerste versie van de MediaMasters Game gespeeld in het primair onderwijs. Ook organiseerden diverse bibliotheken ouderavonden over mediaopvoeding en boden zij een lokaal programma aan. Verder werd er een rapport gepubliceerd van Dialogic over de mediaopvoedings strategieën van ouders. Er werden drie type ouders onderscheiden: Mediagenieters, Media-actieven en Mediamatige ouders. Mijn kind Online ontwikkelde een test met tips op basis van het profiel van de ouder.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2011

Van 24 november tot en met 1 december 2010 liep de eerste Week van de Mediawijsheid. De focus lag de focus tijdens de Week van de Mediawijsheid op het neerzetten van de bibliotheken als ‘Huizen van de Mediawijsheid’ voor het grote publiek.