Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen, ouders, leerkrachten en professionals. De campagneweek wordt elk jaar georganiseerd en is met name zichtbaar in basisscholen en lokale bibliotheken. Dit jaar vond alweer de negende editie plaats.

Thema 2018: ‘Heb jij het onder de duim?’

Tijdens de afgelopen Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november 2018) richtten we ons op iedereen die wel een helpende hand kan gebruiken. We onderzochten waaraan je vandaag de dag moet voldoen om jezelf ‘mediawijs’ te noemen en stelden jong en oud de vraag: ‘Heb jij het onder de duim?’

Onze duim is in tijden niet zo machtig geweest. Met een click, scroll of swipe verschaft ‘ie ons toegang tot een wereld aan informatie en mogelijkheden. Maar de ene duim is de andere niet, en lang niet iedereen is er even handig mee. Dat is een groeiend probleem. Want of het nu gaat om het doen van je bankzaken, het zoeken of delen van informatie, het vinden van een baan of het regelen van je privacyinstellingen: het wordt steeds belangrijker om een bepaalde mate van mediawijsheid in de vingers te hebben.

De populaire NOS Jeugdjournaal presentator Lucas van de Meerendonk verbond zich dit jaar als ambassadeur aan de campagne.

Tijdens de campagneweek deed je de quiz: Heb jij het onder de duim?. Daarnaast werd op 20 november de Mediawijsheidtest uitgezonden door BNNVARA op NPO 3.

Kijk op www.weekvandemediawijsheid.nl.

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NPO en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner van Mediawijzer.net? Meld je dan hier aan.

Serious game MediaMasters

MediaMasters is een serious game over mediawijsheid, speciaal voor groep 7 en 8. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van (digitale) media. Zowel in de klas als thuis gaan leerlingen aan de slag met onderwerpen als sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met het hoogtepunt tijdens de Week van de Mediawijsheid. De game groeit nog steeds in populariteit: in 2018 waren er maar liefst 180.000 leerlingen aangemeld. Kijk voor meer informatie op www.mediamasters.nl.

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. 

In 2018 ging Groep 8C van KDBS Het Tangram uit Rotterdam er met de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ vandoor. Bovenbouw 7 van SBO de Toermalijn uit Helmond werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.

Eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid 2017 ging over Generatie Media: samen mediawijs. Voor de generatie jongeren die nu opgroeit, is de aanwezigheid van internet en digitale media vanzelfsprekend. Veel van de vaardigheden die nodig zijn om goed met deze media om te kunnen gaan, doen ze dan ook als vanzelf op. In hun vrije tijd: alleen of met leeftijdsgenootjes. Deze generatie kijkt vaak met veel zelfvertrouwen naar het eigen mediagedrag.

Maar handig met media, maakt nog niet mediawijs. Mediawijsheid gaat tenslotte verder dan een verzameling vaardigheden – dan dingen kunnen. Wie mediawijs is, weet bijvoorbeeld óók hoe je media slim en creatief kan inzetten om je doelen te bereiken. Of hoe je de valkuilen die nu eenmaal bij de gemedialiseerde samenleving komen kijken het beste kunt omzeilen. En de hiervoor benodigde stappen, die zet je niet als vanzelf. Die zet je bewust én samen: met leeftijdsgenootjes, maar ook met ouders en docenten.

En dat is lang niet eenvoudig. Bijvoorbeeld omdat veel scholen nog niet op structurele wijze aandacht aan mediawijsheid besteden. Of omdat ouders en docenten zich te veel beperken tot het opleggen van regels en het wijzen op risico’s – en soms niet goed weten welke mediawijze lessen ze op basis van hun eigen ervaringen en inzichten nog méér te bieden hebben.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2017 gingen ouders, docenten en jongeren met elkaar het gesprek aan over mediawijsheid en leerden ze van elkaar. Zodat de generatie die nu opgroeit de stap kan gaan zetten van ‘Generatie Media’ naar ‘Generatie Mediawijs’.

Met onder andere het nieuwe Mediawijsheid Debat, meer dan 165.000 aangemelde leerlingen voor de MediaMasters Game en zo’n 130 activiteiten in het land was het een geslaagde campagne.

» Bekijk de hoogtepunten in het uitgebreide verslag