Week van de Mediawijsheid

Logo Week van de MediawijsheidDe Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen. In 2016 is de Week van de Mediawijsheid van 18 tot en met 25 november.

Thema 2016
Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?

In een wereld vol media, klikken en liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Kennis, ideeën en indringende beelden van over de hele wereld zijn slechts één klik van ons verwijderd.

In de stortvloed van informatie die ons omringt, is het lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.

Begrijpen we nog voldoende hoe de informatie en beelden die ons bereiken tot stand komen? Waar ligt de grens tussen propaganda en nieuws? Wat doet een overvloed aan beelden en informatie met onze emoties? Waar ligt de verantwoordelijkheid van journalisten en mediamakers bij het creëren van content? En wat sturen we zelf de wereld in?

Technologische ontwikkelingen zoals virtual reality maken belevingen nog intenser. Weten hoe je beelden moet interpreteren wordt hierdoor steeds belangrijker. En wat zijn de gevolgen van dit soort nieuwe technologieën die grote invloed hebben op emoties als empathie, afgunst, blijdschap en woede?

In de komende Week van de Mediawijsheid (18 t/m 25 november) staat met het thema ‘Feit, Fake of Filter’ centraal hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media.

Tijdens deze week wordt stilgestaan hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. Meer informatie volgt later op www.weekvandemediawijsheid.nl en op deze pagina. Neem voor vragen contact op via info@mediawijzer.net.

MediaMasters

Een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid is het mediawijsheidspel MediaMasters. Aan de hand van spannende opdrachten ontdekken kinderen uit groep 7 en 8 in het basisonderwijs – samen met hun leerkrachten en ouders – hoe ze op een verstandige en leuke manier met media om kunnen gaan. De inschrijving voor MediaMasters 2016 is weer geopend.

» Lees hier meer informatie over MediaMasters
» Blijf op de hoogte via Facebook

My Comment Festival

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2016 organiseren Beeld en Geluid en Mediawijzer.net op 22, 23 en 24 november het My Comment Festival, het festival voor jonge mediamakers van 14 tot 17 jaar. Tijdens dit festival maken scholieren zelf media, reflecteren ze op hun online identiteit en gaan ze in gesprek met mediamakers van nu. Wat zijn absolute do’s and dont’s? Welke codes gelden online en offline? En hoe kunnen zij hun stem laten horen? Vo-scholen kunnen zich nu aanmelden.

» Lees meer over het My Comment Festival en bekijk de aftermovie van vorig jaar

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NPO en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Benieuwd naar hoe jij in 2016 als netwerkpartner mee kunt doen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters? Mail dan naar info@mediawijzer.net. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner van Mediawijzer.net? Meld je dan hier aan.

Eerder edities van de Week van de Mediawijsheid

Editie 2015: Media & Respect

Vandaag de dag is iedereen mediamaker. Maar: hoe gedraag je je online? Wanneer film je iemand wel en niet? Hoe ver kan een vlogger gaan die zich laat betalen? En wat doe je met berichten in je tijdlijn waaraan je twijfelt of ze kloppen? Mediawijzer.net dook in de zesde editie Week van de Mediawijsheid in de ethische kant van media maken. Met een online test, een onderzoek onder jongeren en het ‘My Comment Festival‘ gaf Mediawijzer.net in deze week de aanzet tot een discussie over de vraag hoe mediamakers zich vandaag de dag kunnen, willen of zouden moeten gedragen. Aan het eind van de campagneweek was de overhandiging van het onderzoeksrapport ‘Wat voor mediamaker ben jij?’ aan de Raad voor Cultuur. Rondom en tijdens de week waren er naast MediaMasters allerlei mediawijze activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen.

» Uitgebreide terugblik #WvdM15

Editie 2014: Recht op mediawijsheid

De week stond in 2014 in het teken van kinderrechten. Dat was niet zonder reden: het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties bestond namelijk 25 jaar. In al die jaren is het mediagebruik van kinderen ingrijpend veranderd. Deze mediasamenleving biedt hen kansen en leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, hun opvoeders en media.

Vanwege de razendsnelle ontwikkelingen is het tijd dat we nadenken over welke kaders wij (opvoeders, docenten, overheid, industrie, mediamakers) nodig hebben om kinderen optimaal en in veiligheid te kunnen laten bewegen en ontwikkelen in deze nieuwe samenleving vol media.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2014 inventariseerde Mediawijzer.net de vragen rondom de mediawijze invulling van de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen en stelt vast wat er mee moet gebeuren. Mediawijzer.net ging aan de slag met een groot aantal experts op het gebied van media, mediawijsheid, mediaopvoeding en kinderrechten. Met als uiteindelijk resultaat het Manifest Recht op Mediawijsheid, een verdieping van het bestaande Kinderrechtenverdrag, passend bij de huidige mediasamenleving 25 jaar later.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2014

Editie 2013: Media verrijken je leven!

Het thema van de Week van de Mediawijsheid 2013 was ‘Media verrijken je leven!’. Van 22 t/m 29 november 2013 richtte de publiekscampagne zich op kinderen van 10-14 jaar en hun ouders en opvoeders en hoe zij media kunnen inzetten voor hun (persoonlijke) ontwikkeling en functioneren.

Op alle vlakken werden records gebroken: meer dan 2800 ingeschreven klassen voor MediaMasters, meer dan 200 activiteiten van Groningen tot Maastricht, van Den Helder tot Vlissingen; ontelbare tweets met #WvdM13 #MediaMasters en de lancering van het magazine WIJS speciaal voor ouders met een oplage van 50.000 stuks.

» Terugblik Week van de Mediawijsheid 2013