WvdM, Aan of uit, Week van de MediawijsheidWeek van de Mediawijsheid 2019

Het is de Week van de Mediawijsheid! Wanneer sta jij aan of uit?

De tiende editie van de #WvdM loopt van 8 t/m 15 november 2019 en is een initiatief van het Netwerk Mediawijsheid om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen, ouders, leerkrachten en professionals.

Thema: Aan of uit?

In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? Regel je zelf je online bankzaken of laat je dat doen door een ander? De Week van de Mediawijsheid 2019 heeft daarom als thema: ‘Aan of uit?’

Ouders, kinderen, opa’s, oma’s, vrienden, buren, verzorgers, leraren, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de overheid: laten we van elkaar leren en elkaar helpen. Om slim ‘aan’ te staan en mee te blijven doen met de wereld om je heen. Én om soms te kiezen voor de uitknop, omdat ook je offline leven aandacht vraagt.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan?

» Zes bijzondere momenten tijdens de Week van de Mediawijsheid

Doe mee!

Doe als schoolbibliotheekzorginstelling of opvoed- of mediawijsheidprofessional mee door tijdens de #WvdM extra aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hang bijvoorbeeld de campagne- of activiteitenposters op of organiseer een activiteit en zet deze op de kaart. Activiteiten uit het netwerk worden rondom de campagne uitgebreid (online) onder de aandacht gebracht.

» Bekijk alle informatie en tips voor jong en oud op de vernieuwde campagnewebsite

Kom naar het gratis Grijs en Wijs Mediafestival op zaterdag 9 november in Beeld en Geluid en laat je samen met je opa, oma, (klein)kind of buurjongen, onderdompelen in de wereld van digitale media. Met onder andere workshops door experts en bekende vloggers.
Met meer dan 200 activiteiten op de kaart is er altijd een mediawijs evenement bij jou in de buurt. Wat dacht je van een museumbezoek, workshop, appcafé, ouderavond, een debat met de burgemeester of een escaperoom? Jong en oud kunnen door het hele land terecht.
Tijdens de campagneweek op de hoogte blijven? Met #WvdM Live volg je het nieuws op de voet. Het liveblog is van 8 t/m 15 november dé plek voor primeurs, exclusieve foto’s, interessante weetjes en vooral volop mooie voorbeelden van hoe mediawijsheid leeft in het land.

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Netwerk Mediawijsheid wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Human en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner? Meld je dan hier aan.

Serious game MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

» Kijk op mediamasters.nl voor meer informatie
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.

In 2018 ging Groep 8C van KDBS Het Tangram uit Rotterdam er met de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ vandoor. Bovenbouw 7 van SBO de Toermalijn uit Helmond werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.

Foto-impressie


Foto’s: Jorrit Lousberg, Jurgen Koopmanschap

Eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid