MediaMasters

MediaMasters is een online game die in de klas en thuis wordt gespeeld. Of we het nu hebben over tv, internet, apps, games of smartphones: media zijn overal en iedere leerling maakt er gebruik van. Mediawijs zijn is daarom steeds belangrijker. Hoe werken media, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? MediaMasters brengt het gesprek op gang tussen leerlingen, ouders en leerkrachten over sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag.

MediaMasters bestaat uit twee onderdelen: de Game en de Club.

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.
» Hoe werkt MediaMasters voor netwerkpartners?

MediaMasters Game – wie is de meest mediawijze klas van Nederland?

In 2016 schreef een recordaantal van 150.000 leerlingen zich in. Leerlingen moeten met elkaar laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben om de game tot een goed einde te brengen.

Leerlingen worden vijf speldagen uitgedaagd om de hoofdrolspelers in de game te helpen. Hiervoor moeten zij in de klas en thuis MediaMissies volbrengen. Dat zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid. De klas die de meeste punten scoort mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint mooie prijzen. Iedere leerling ontvangt aan het einde van de week een MediaMasters diploma.

De MediaMasters Game is een initiatief van Mediawijzer.net en heeft tot doel alle leerlingen in groep 7 en 8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven.

De interactieve game biedt scholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Met hulp van leerkrachten, ouders, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben.

MediaMasters Club – een jaar lang MediaMasters

Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra MediaMissies en opdrachten. De Club gaat iedere twee maanden op een laagdrempelige manier in op een actueel thema rondom media en mediawijsheid.

» Kijk op mediamasters.nl/club voor meer informatie.

Leerdoelen

  • Analyse: Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken
  • Bewustwording:   Het effect van media ervaren en begrijpen
  • Gedrag:  Inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Dialoog:  Praten over media: thuis en in de klas
  • Creatie:  Zelf media kunnen inzetten, maken en delen

Week van de Mediawijsheid 2016

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid. Die draaide in 2016 om het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. De volgende Week van de Mediawijsheid vindt plaats van 17 t/m 24 november 2017.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Na de editie in 2016 mag groep 7 van de Dr. H. Bavinckschool uit Bunschoten zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. Meester Cees: “Iedereen is door het dolle heen. We hebben veel geleerd, over sociale media en over nieuwe dingen zoals de filterbubbel. Mijn leerlingen hebben er hard voor gewerkt, van ouders hoorde ik dat ze ook in hun vrije tijd en in het weekend aan de slag zijn gegaan met de opdrachten.”

Nieuw: MediaMasters University

Als aftrap van de Week van de Mediawijsheid 2016 werd voor het eerst de MediaMasters University georganiseerd voor groep 7 en 8. In dit online college werden Roel van Niekerk en Ivo Duijsings, presentatoren van Mashup, geïnterviewd door Ajouad El Miloudi over het thema van dit jaar: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’.

Goed oplettende kijkers kregen bovendien een gouden tip voor een van de vragen in de finale van de MediaMasters Game. Het college was via een livestream te volgen en is op deze pagina terug te kijken.

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen te spelen. MediaMasters kost gedurende de week slechts één uur per dag in de klas en vereist een digibord. Meedoen is kosteloos. Ga naar mediamasters.nl voor meer informatie.

MediaMasters op sociale media

Op de hoogte blijven? Like de MediaMasters Facebookpagina voor het laatste nieuws over de Game en Club, tips en sneak previews.

Praat op Twitter mee via #MediaMasters. Ook de karakters uit de Game zijn actief op sociale media.