MediaMasters 2016

MediaMasters

MediaMasters is een online game die in de klas en thuis wordt gespeeld. Spelenderwijs leren de leerlingen meer over de kansen en de gevaren die media bieden. Vorig jaar schreven 100.000 leerlingen zich in. De klas die de game het beste volbrengt en de meeste punten scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen.

MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net en heeft tot doel alle leerlingen in groep 7 en 8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven.

De interactieve game biedt scholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Met hulp van leerkrachten, ouders, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben.

Inschrijving MediaMasters 2016 geopend

Nederlandse basisscholen kunnen zich weer inschrijven voor MediaMasters, het grootste project op het gebied van mediawijsheid voor groep 7 en 8 in Nederland.

» Meld je aan voor MediaMasters 2016

Week van de Mediawijsheid 2016

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid van 18 t/m 25 november 2016. Het thema dit jaar is: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Hoe werkt MediaMasters?

MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Leerlingen worden vijf dagen lang uitgedaagd om de hoofdrolspelers te helpen. Hiervoor moeten zij in de klas en thuis zogeheten MediaMissies volbrengen. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid die worden aangeleverd door de netwerkpartners van Mediawijzer.net. Tijdens deze opdrachten moeten leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en het eigen mediagedrag onder de loep nemen. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Leerkracht Judith Meijer was in 2015 met haar groep 7/8 van OBS Panta Rhei in Zeewolde de meest mediawijze klas van Nederland: “De kinderen hebben veel geleerd en zijn zich een stuk bewuster geworden van wat online kan en mag. Het was leuk om te zien dat zij met elkaar en hun ouders gingen praten over mediawijze thema’s. Ze hebben nu door dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze maken, maar ook dat ze zeggenschap hebben over foto’s die online worden gezet waar zij zelf op staan. Zelfs als hun vader of moeder dit online zet. Het is eigenlijk niet normaal dat je ongevraagd foto’s van elkaar op Facebook zet”.

Praat mee over de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters op Twitter via de hashtag #WvdM16 en #MediaMasters en houdt @Mediawijzer in de gaten voor updates rondom de campagne.

» Hoe werkt MediaMasters voor netwerkpartners?

Nieuw: het gehele jaar door MediaMasters Club

Nieuw dit jaar is de MediaMasters Club. Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra opdrachten en MediaMissies. Op deze manier wordt elke twee maanden laagdrempelig een vervolg gegeven aan de thema’s die spelen in MediaMasters.

» Kijk op mediamasters.nl/club voor meer informatie.

Meer informatie

MediaMasters 2016MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen te spelen. MediaMasters kost gedurende de week slechts één uur per dag in de klas en vereist een digibord. Meedoen is kosteloos. Ga naar mediamasters.nl voor meer informatie.

Doelstellingen MediaMasters voor leerlingen:

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
  • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

MediaMasters op sociale media

Op de hoogte blijven? Like de MediaMasters Facebookpagina voor het laatste nieuws over de Game en Club, tips en sneak previews.

Praat op Twitter mee via #MediaMasters.

Editie 2015

In 2015 waren er ruim 100.000 leerlingen ingeschreven voor MediaMasters. Dat is meer dan een kwart van alle basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 in Nederland. Alle leerlingen krijgen aan het einde van MediaMasters een certificaat en de titel ‘MediaMaster’.

Groep 7/8 van basisschool Panta Rhei uit Zeewolde heeft de landelijke finale van de vijfde editie van MediaMasters gewonnen. In de crossmediale serious game leerden leerlingen zowel in de klas als thuis over mediawijsheid. Zij kregen vragen en opdrachten over thema’s zoals cyberpesten, programmeren, privacy, sociale media en het vinden van betrouwbare informatie.