MediaMasters

MediaMasters is een online game die in de klas en thuis wordt gespeeld. Spelenderwijs leren de leerlingen meer over de kansen en de gevaren die media bieden. In 2016 schreef een recordaantal van 150.000 leerlingen zich in. De klas die de Game het beste volbrengt en de meeste punten scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen.

De MediaMasters Game is een initiatief van Mediawijzer.net en heeft tot doel alle leerlingen in groep 7 en 8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven.

De interactieve game biedt scholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Met hulp van leerkrachten, ouders, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben.

Week van de Mediawijsheid 2016

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid. Die draaide in 2016 om het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. De volgende Week van de Mediawijsheid vindt plaats van 17 t/m 24 november 2017.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Hoe werkt MediaMasters?

MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Leerlingen worden vijf dagen lang uitgedaagd om de hoofdrolspelers te helpen. Hiervoor moeten zij in de klas en thuis zogeheten MediaMissies volbrengen. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid die worden aangeleverd door de netwerkpartners van Mediawijzer.net. Tijdens deze opdrachten moeten leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en het eigen mediagedrag onder de loep nemen. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Na de editie in 2016 mag groep 7 van de Dr. H. Bavinckschool uit Bunschoten zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. Meester Cees: “Iedereen is door het dolle heen. We hebben veel geleerd, over sociale media en over nieuwe dingen zoals de filterbubbel. Mijn leerlingen hebben er hard voor gewerkt, van ouders hoorde ik dat ze ook in hun vrije tijd en in het weekend aan de slag zijn gegaan met de opdrachten.”

» Hoe werkt MediaMasters voor netwerkpartners?

Nieuw: MediaMasters University

Als aftrap van de Week van de Mediawijsheid 2016 werd voor het eerst de MediaMasters University georganiseerd voor groep 7 en 8. In dit online college werden Roel van Niekerk en Ivo Duijsings, presentatoren van Mashup, geïnterviewd door Ajouad El Miloudi over het thema van dit jaar: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’.

Goed oplettende kijkers kregen bovendien een gouden tip voor een van de vragen in de finale van de MediaMasters Game. Het college was via een livestream te volgen en is op deze pagina terug te kijken.

Het gehele jaar door MediaMasters Club

Het hele jaar aan de slag met mediawijsheid? Dat kan met de MediaMasters Club. Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra opdrachten en MediaMissies. Op deze manier wordt elke twee maanden laagdrempelig een vervolg gegeven aan de thema’s die spelen in de MediaMasters Game.

» Kijk op mediamasters.nl/club voor meer informatie.

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen te spelen. MediaMasters kost gedurende de week slechts één uur per dag in de klas en vereist een digibord. Meedoen is kosteloos. Ga naar mediamasters.nl voor meer informatie.

Doelstellingen MediaMasters voor leerlingen:

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
  • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

MediaMasters op sociale media

Op de hoogte blijven? Like de MediaMasters Facebookpagina voor het laatste nieuws over de Game en Club, tips en sneak previews.

Praat op Twitter mee via #MediaMasters. Ook de karakters uit de Game zijn actief op sociale media.