MediaMasters

» Read this page in English

Speel MediaMasters en ontdek de wereld van mediawijsheid! In deze spannende serious game maken leerlingen uit groep 7 en/of 8 spelenderwijs kennis met de kansen en de gevaren van (digitale) media. Hoe ga je mediawijs om met onder andere WhatsApp, privacy en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om thematische MediaMissies te volbrengen, aangeleverd door verschillende organisaties die in Nederland bezig zijn met mediawijze thema’s. Een kritische blik en bewuste houding zijn hiervoor belangrijk. De klassen met de meeste bits maken kans op mooie prijzen. Alle deelnemers ontvangen na het uitspelen van de wedstrijd het certificaat van deelname.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8. Kijk voor alle informatie op www.mediamasters.nl.

MediaMissies en vragen in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van de meer dan duizend netwerkpartners van Mediawijzer.net. » Hoe werkt het voor netwerkpartners?

Doelen

MediaMasters biedt leerkrachten een laagdrempelige manier om in de klas aan de slag te gaan met mediawijsheid. Leerlingen bouwen een basiskennis op het gebied van:

  • Analyse: Kritischer leren kijken naar media en beter snappen hoe deze werken
  • Bewustwording: Het effect van media ervaren en beter begrijpen
  • Gedrag: Meer inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Dialoog: Praten over media: thuis en in de klas
  • Creatie: Ervaren hoe je zelf media kunt inzetten, maken en delen

De doelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Speciaal onderwijs

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. 

» Meer informatie

Speel MediaMasters het hele jaar door

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid (in 2018 was dat van 16 t/m 23 november). De game groeit nog steeds in populariteit: in 2018 waren er maar liefst 180.000 leerlingen aangemeld. 

“Wij vinden mediawijsheid belangrijk bij ons op school. MediaMasters is ontzettend spannend en een welkome afwisseling tussen de andere lessen door met een educatieve functie. We hebben enorm genoten en zijn heel erg trots dat we gewonnen hebben. De leerlingen hebben hard gewerkt om ook alle thuisopdrachten te doen, zoals filmpjes maken”, aldus leerkracht Bop Marchal van Groep 8C van KDBS Het Tangram uit Rotterdam, de winnende klas van MediaMasters 2018.

De rest van het schooljaar biedt MediaMasters thuis en in de klas eenvoudig toegang tot specifieke thema’s rondom mediawijsheid en digitale vaardigheden. Scoorde de klas minder op privacy? Wil je meer aandacht besteden aan online omgangsvormen of cyberpesten? Ga dan aan de slag met thematische MediaMissies, aangeleverd door verschillende organisaties die in Nederland bezig zijn met mediawijze thema’s. De MediaMissies zijn het hele jaar, op ieder moment beschikbaar. De drie klassen die op 1 juni 2019 de meeste bits hebben verzameld, winnen een speciale prijs.

» Meld je klas aan

Let op: het is een vereiste om klassen die afgelopen schooljaar meededen opnieuw aan te melden voor het schooljaar 2018/2019

Week van de Mediawijsheid 2018

Het hoogtepunt van MediaMasters vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid, in 2018 was dat van 16 t/m 23 november. Leerlingen werden vijf speldagen lang uitgedaagd om Donna, Rick, James en Micky van MediaMasters te helpen bij hun spannende mediawijze missie. De klas die aan het einde van de Week de meeste bits scoorde, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs. In 2018 ging Groep 8C van KDBS Het Tangram uit Rotterdam er met de titel vandoor. Bovenbouw 7 van SBO de Toermalijn uit Helmond werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Prijzen

Ieder jaar zijn er tijdens de landelijke wedstrijd in de Week van de Mediawijsheid mooie prijzen te winnen. Zo zijn in voorgaande jaren klassen op bezoek geweest in de studio van The Voice of Holland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum en het VR Lab van CODA.

De prijzen van schooljaar 2018/2019 vind je op www.mediamasters.nl.

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost slechts één uur lestijd per speldag tijdens de Week van de Mediawijsheid en vereist een digibord.

Meedoen aan MediaMasters is kosteloos. Ga voor meer informatie en aanmelden naar mediamasters.nl.

Sociale media

De karakters uit de MediaMasters Game zijn te volgen via Instagram. Leerkrachten kunnen MediaMasters volgen via Facebook. Hier vind je een overzicht.

Via Twitter, Facebook en Instagram meepraten over MediaMasters? Gebruik de hashtag #MediaMasters. Bekijk de trailer van dit jaar en voorgaande edities via YouTube.