MediaMasters

Of we het nu hebben over tv, internet, apps, games of smartphones: media zijn overal en iedere leerling maakt er gebruik van. MediaMasters brengt het gesprek op gang tussen leerlingen, ouders en leerkrachten over sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag.

MediaMasters bestaat uit twee onderdelen: de Game en de Club. MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8.

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.
» Hoe werkt MediaMasters voor netwerkpartners?

MediaMasters Game – wie is de meest mediawijze klas van Nederland?

De MediaMasters Game is een gratis, crossmediaal spel voor in de klas en thuis. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van media. De Game is een onderdeel van MediaMasters 2017/2018 en wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 17 t/m 24 november 2017. In 2016 schreef een recordaantal van 150.000 leerlingen zich in. De kinderen moeten met elkaar laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben om de game tot een goed einde te brengen.

Leerlingen worden vijf speldagen uitgedaagd om de hoofdrolspelers in de game te helpen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast gaan de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met zogeheten MediaMissies, vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid. Tijdens de opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. Aan het einde van het spel ontvangen alle leerlingen een MediaMasters diploma, hét bewijs dat zij mediawijs met media om kunnen gaan. De klassen met de hoogste scores winnen een mooie prijs.

“Iedereen is door het dolle heen. We hebben veel geleerd, over sociale media en over nieuwe dingen zoals de filterbubbel. Mijn leerlingen hebben er hard voor gewerkt, van ouders hoorde ik dat ze ook in hun vrije tijd en in het weekend aan de slag zijn gegaan met de opdrachten.” – Meester Cees, winnaar MediaMasters Game 2016 met groep 7 van de Dr. H. Bavinckschool uit Bunschoten

Bereid je goed voor en meld je klas aan voor 10 november 2017. Alleen dan ontvang je gegarandeerd alle informatie die nodig is om van de MediaMasters Game een succes te maken.

» Meld je klas aan

Bekijk de trailer:

MediaMasters Club – een jaar lang MediaMasters

Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra MediaMissies en opdrachten. De Club gaat iedere twee maanden op een laagdrempelige manier in op een actueel thema rondom media en mediawijsheid.
De MediaMasters Club bevat geen filmische verhaallijn of competitie-element en is qua tijd naar eigen inzicht te doorlopen. Het is mogelijk om een Clubmoment te pauzeren en op een later moment verder te gaan.

Een thema duurt ongeveer 45 à 60 minuten.

» Kijk op mediamasters.nl/club voor meer informatie.

Let op: het is een vereiste om klassen die afgelopen schooljaar meededen met MediaMasters opnieuw aan te melden voor het schooljaar 2017/2018

Doelstellingen van MediaMasters

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.
Doelstellingen MediaMasters voor leerlingen:

  • Analyse: Kritisch kijken naar media en snappen hoe deze werken
  • Bewustzijn: Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen
  • Privacy en respect: Inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Dialoog: Praten over media, thuis en in de klas
  • Creatie:  Zelf media kunnen inzetten, maken en delen

De doelstellingen van de Game zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Week van de Mediawijsheid 2016

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid. In 2017 is de Week van de Mediawijsheid van 17 tot en met 24 november en heeft als thema ‘Generatie Media: samen mediawijs’.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Online college

Als aftrap van de Week van de Mediawijsheid 2016 werd voor het eerst de MediaMasters University gelivestreamd voor groep 7/8. In dit online college werden Mashup presentatoren Roel van Niekerk en Ivo Duijsings geïnterviewd door Ajouad El Miloudi over het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’.

Kijkers kregen ook een gouden tip voor een finale-vraag van de MediaMasters Game. Kijk het college hier terug.

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. De Game kost slechts één uur lestijd per speldag tijdens de Week van de Mediawijsheid en vereist een digibord. Een thema van de Club duurt ongeveer 45 à 60 minuten. Er zijn bij zowel de Game als Club extra opdrachten beschikbaar.

Meedoen aan MediaMasters is kosteloos. Ga voor meer informatie en aanmelden naar mediamasters.nl.

Sociale media

MediaMasters volgen via sociale media? Like de MediaMasters Facebookpagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, sneak previews, tips ter voorbereiding, de prijzen en meer. Leerlingen kunnen de hoofdpersonen uit de Game volgen via Instagram. Binnenkort worden ze voorgesteld.

Via Twitter, Facebook en Instagram meepraten over MediaMasters? Gebruik de hashtag #MediaMasters. Bekijk de trailer van dit jaar en voorgaande edities via YouTube.