MediaMasters

Of we het nu hebben over tv, internet, apps, games of smartphones: media zijn overal en iedere leerling maakt er gebruik van. Met MediaMasters maken leerlingen spelenderwijs kennis met de kansen en gevaren van (digitale) media. Ze gaan aan de slag met mediawijsheidthema’s zoals: sociale media, informatievaardigheden, programmeren, privacy, cyberpesten, vloggen en online gedrag. Met elkaar moeten de leerlingen thuis en in de klas laten zien welke vaardigheden zij in huis hebben om mediawijze vragen en opdrachten tot een goed einde te brengen. Een kritische blik en bewuste houding zijn hiervoor belangrijk.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8.

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.
» Hoe werkt MediaMasters voor netwerkpartners?

» Read this page in English

MediaMasters – wie is de meest mediawijze klas van Nederland?

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 16 t/m 23 november 2018. De kinderen moeten met elkaar laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben. In vijf spannende speldagen van een uur strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. In 2017 schreef een recordaantal van 170.000 leerlingen zich hiervoor in. Leerlingen kunnen in de klas en thuis punten scoren met het volbrengen van MediaMissies: verschillende mediawijze vragen en opdrachten. De klassen met de meeste punten maken kans op mooie prijzen. Alle deelnemers ontvangen na het uitspelen van de wedstrijd het MediaMasters-certificaat van deelname.

“Het was ontzettend leuk om mee te doen aan de Game en te zien hoe betrokken en gemotiveerd de leerlingen waren. Sociale media, vloggen en gamen zijn hot topics in de klas en het was mooi om er op deze manier over te discussiëren en te leren.” – Juf Vivian, winnaar MediaMasters Game 2017 met groep 8 van basisschool het Statenkwartier uit Den Haag

De rest van het schooljaar biedt MediaMasters thuis en in de klas eenvoudig toegang tot specifieke thema’s rondom mediawijsheid en digitale vaardigheden. Hoe kun je goed zoeken en vinden op internet? Of is het belangrijk om met de klas extra aandacht te besteden aan cyberpesten? Voor meer verdieping over deze thema’s biedt MediaMasters verwijzingen naar relevant lesmateriaal.

De aanmelding voor MediaMasters 2018/2019 is geopend! Klik hier om je klas aan te melden.

Let op: het is een vereiste om klassen die afgelopen schooljaar meededen met MediaMasters opnieuw aan te melden voor het schooljaar 2018/2019


MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.
Doelstellingen MediaMasters voor leerlingen:

  • Analyse: Kritisch kijken naar media en snappen hoe deze werken
  • Bewustzijn: Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen
  • Privacy en respect: Inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Dialoog: Praten over media, thuis en in de klas
  • Creatie: Zelf media kunnen inzetten, maken en delen

De doelstellingen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Week van de Mediawijsheid 2018

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid. In 2018 is de Week van de Mediawijsheid van 16 t/m 23 november en heeft als thema ‘Heb jij het onder de duim?’.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Prijzen

Ieder jaar zijn er tijdens de landelijke wedstrijd in de Week van de Mediawijsheid mooie prijzen te winnen. Zo zijn in voorgaande jaren klassen op bezoek geweest in de studio van The Voice of Holland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum en het VR Lab van CODA.

Houd MediaMasters in de gaten voor de bekendmaking van de prijzen van schooljaar 2018/2019.

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost slechts één uur lestijd per speldag tijdens de Week van de Mediawijsheid en vereist een digibord.

Meedoen aan MediaMasters is kosteloos. Ga voor meer informatie en aanmelden naar mediamasters.nl.

Sociale media

MediaMasters volgen via sociale media? Like de MediaMasters Facebookpagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, sneak previews, tips ter voorbereiding, de prijzen en meer.

Via Twitter, Facebook en Instagram meepraten over MediaMasters? Gebruik de hashtag #MediaMasters. Bekijk de trailer van dit jaar en voorgaande edities via YouTube.