Gouden Guppy: vakjuryprijs voor beste digitale mediaproduct voor 0-6 jaar

Gouden Guppy is onderdeel Cinekid Media Awards 2018

De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). De award is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en geschikte digitale kindermedia te belonen en is onderdeel van de Cinekid Media Awards 2018. Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

Jonge kinderen weten thuis feilloos hun favoriete digitale prentenboek of app te vinden op smartphones en tablets. Jaarlijks komen er veel verschillende digitale mediaproducten uit die jonge kinderen uitnodigen tot spel en ontwikkeling. Er zijn verschillende voorwaarden waar deze producten aan moeten voldoen om optimaal aan te sluiten op de ontwikkeling van jonge kinderen. Welke producten zijn aantrekkelijk, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk, leggen een goede link tussen spel en werkelijkheid en bieden jonge kinderen optimaal de ruimte tot spelen en ontdekken?

» ‎Dit zijn de kanshebbers voor de Gouden Guppy 2018

De open call voor app- en game-ontwikkelaars, uitgevers en mediamakers

Wat is hét digitale mediaproduct voor kinderen van 0-6 jaar? Mediawijzer.net nodigde app- en game-ontwikkelaars, uitgevers en mediamakers uit om hun product in te zenden voor de Gouden Guppy. Let op: de deadline voor indienen is inmiddels verstreken.

Een digitaal mediaproduct kan een app zijn, maar bijvoorbeeld ook een game of digitaal prentenboek. Of denk aan een hybride product waarbij fysiek speelgoed interacteert met een app of connected toys (speelgoed dat is verbonden met internet en reageert – via wifi of bluetooth – op het kind en zijn/haar omgeving).

» Lees de oproep voor de Cinekid Media Awards 2018
» Bekijk het reglement voor inzending
» De uitreiking is op 24 oktober. Bekijk de agenda voor meer informatie. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Maak kennis met de jury van de Gouden Guppy 2018

De ingezonden digitale mediaproducten zullen worden beoordeeld door de vakjury, bestaande uit:

Thomas Drucker Jury Gouden GuppyThomas Drucker

Thomas Drucker (1972) is oprichter van, en ontwerper en illustrator bij Moker Ontwerp. Moker Ontwerp maakt vormgeving en verzorgt de visuele communicatie voor campagnes en publicaties voor culturele organisaties en bedrijven. Moker ontwikkelde onder anderen de identiteit van 2016 Jaar van het Boek en De Nederlandse Kinderjury (CPNB), maakt coverbeelden voor de VPRO Gids, ANWB’s Kampioen en boeken van diverse uitgeverijen (o.a De Bezige Bij, Prometheus, Nijgh en van Ditmar) en illustraties voor o.a. Vrij Nederland en Filosofie Magazine.

Marijke Bos Jury Gouden GuppyMarijke Bos

Marijke Bos is afgestudeerd als sociaal-cultureel wetenschapper en pedagoog en werkt sinds 2007 als projectleider 0-6 jaar bij Stichting Lezen. Binnen de voor- en vroegschoolse periode heeft ze een coördinerende en adviserende rol met als doel leesbevordering een structurele plek te geven binnen o.a. kinderopvang, onderwijs, bibliotheekwereld en jeugdgezondheidszorg. Haar grote liefde voor (kinder)boeken is ontstaan na dat ze in aanraking is gekomen met de boeken van Arnold Lobel.

Tomas Sala Jury Gouden GuppyTomas Sala

Als mede oprichter en Creatief Directeur van Little Chicken Game company is Tomas dagelijks bezig met zijn team om nieuwe innovatieve Virtual Reality ervaringen en games te ontwerpen en ontwikkelen. In de afgelopen 17 jaar heeft dat geleid tot een breed scala aan producties van serious games tot aan entertainment en VR games. Maar altijd vanuit de gedachte dat spelen een activiteit is die je vrijheid geeft, vrijheid om uit te proberen, vrijheid om fouten te maken en uiteindelijk de vrijheid om jezelf te verbeteren.

Denise Bontje Jury Gouden GuppyDenise Bontje

Denise Bontje is opgeleid tot taalkundige en theatermaker en heeft zich de afgelopen jaren (onder andere als coördinator van Kind & Media bij Sardes) gespecialiseerd in media, taal en jonge kinderen. Sinds 1 september 2018 werkt zij als zelfstandige verder om ouders en professionals te inspireren om aan de slag te gaan met mediaopvoeding. Een mediamenu met bewust gekozen en geschikte media én de balans tussen online en offline spelen staan daarbij centraal. Volg haar op Instagram (@DmaakthetBont) en LinkedIn voor inspiratie.

Iona Jens Jury Gouden GuppyIlona Jens

Ilona Jens bedenkt en produceert al ruim 25 jaar educatieve content voor kinderen, zowel tv-programma’s als films, voor o.a musea en organisaties die kinderen helpen zich te ontwikkelen op creatief of persoonlijk gebied. Haar missie is het verbinden van de ‘echte’ wereld met de digitale wereld. Daarom adviseert zij ouders en professionals over kindermedia op o.a Mediasmarties.nl. Ook organiseert ze bijeenkomsten over nieuwe media (VR/AR, apps & educatie) en neemt ze op scholen docenten en leerlingen mee op een reis naar de toekomst met Toekomstlab.school.

Rene Glas Jury Gouden GuppyRené Glas

Dr. René Glas is universitair docent in Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht. In deze hoedanigheid houdt hij zich voornamelijk bezig met onderwijs in en onderzoek naar games en gamecultuur. Mediageletterdheid rondom games vormt hierin een nadrukkelijke interesse, aangezien het de basis legt voor het begrijpen van games als sociaal-cultureel fenomeen.

Merel Beunk Jury Gouden GuppyMerel Beunk

Merel Beunk is sinds 2008 werkzaam in het basisonderwijs, waarvan alweer 8 jaar als kleuterleerkracht. Naast deze parttimebaan werkt ze sinds 2011 als mediapedagoog. In deze rol verzorgt ze ouderavonden en draagt ze bij aan mediawijsheid projecten, lespakketten en publicaties. Op dit moment volgt ze de bacheloropleiding Filosofie en focust ze zich op techniek- en onderwijsfilosofie. Het thema ‘Jonge kind en media’ heeft haar speciale interesse.

Andere categorieën van de Cinekid Media Awards

De Cinekid Media Awards 2018 is een samenwerking tussen Cinekid, Mediawijzer.net en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en bestaan uit drie awards: de Gouden Leeuw, de Gouden Guppy en de Gouden Kolibrie.

Cinekid Media AwardsGouden Leeuw (Juryprijs & Publieksprijs)
De beste internationale mediaprojecten zijn jaarlijks terug te zien in het Cinekid MediaLab, een expositie met een divers aanbod van interactieve kunstinstallaties, apps, VR-ervaringen en workshops. Uit deze projecten worden twee winnaars gekozen: één door een samengestelde vakjury en één door de bezoekers van het festival. Voor beide prijzen is een bedrag van € 3.000,- te winnen. Cinekid verwelkomt aanmeldingen voor de Gouden Leeuw van internationale kunstenaars, ontwerpers, studenten en collectieven.

Gouden Kolibrie (Juryprijs)
De Gouden Kolibrie wordt gepresenteerd in samenwerking met ECP | Platfrom voor de InformatieSamenleving en is een prijs voor het beste mediaproject gemaakt door (jonge) mediamakers tot 18 jaar. Tal van projecten kunnen voor de Kolibrie in aanmerking komen: apps, websites, vlogs, YouTube-kanalen, games, eigen programma’s en code-experimenten. Voor de jury is vooral de kwaliteit van belang, de genialiteit waarmee het project is gemaakt en natuurlijk de originaliteit van het mediaproject in onze tijd gemaakt door de volgende generatie.

De deadline voor inzendingen voor de Gouden Leeuw, de Gouden Guppy en Gouden Kolibrie is inmiddels verstreken.

Kijk voor meer informatie over de verschillende prijzen, reglementen en aanmeldmogelijkheden op cinekid.nl/mediaawards.

Over Cinekid Media Awards

De Cinekid Media Awards zijn een samensmelting van de prijzen voor digitale kindermedia die tot 2016 werden uitgereikt onder de naam Kinder Media Awards. Cinekid, Mediawijzer.net en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving bundelen sinds 2017 de krachten en geven met deze samenwerking een impuls aan de ontwikkeling van kwalitatief hoogstaande digitale kindermedia. Voor iedere prijs kijkt een vakjury onder meer naar zaken als artistieke kwaliteit, innovatie, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

De Cinekid Media Awards 2018 worden uitgereikt tijdens de 32ste editie van het Cinekid Festival met een feestelijke ceremonie op woensdag 24 oktober 2018. Kijk in de agenda voor meer informatie en aanmelden.

Eerdere winnaars