×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 28 februari 2011 | 3x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Universiteit Twente zoekt docenten voor ontwerp medialessen

Zijn uw leerlingen kritisch als ze op internet naar informatie zoeken? Of neigen ze naar kritiekloos knippen en plakken? Leerlingen beschikken vaak over technische zoekvaardigheden, maar missen informatievaardigheden. Universiteit Twente zoekt docenten 3e klas vwo die gezamenlijk lessen willen ontwerpen waarin aandacht is voor zowel inhoud als informatievaardigheden.

Kritisch kader
Leerlingen surfen vaker op Internet dan dat ze televisie kijken. Internet is hun speeltuin. Het is daarom niet verwonderlijk dat ze ook op het web vertrouwen voor schoolse taken, zoals het schrijven van een werkstuk. Dit kan heel waardevol zijn, want het WWW biedt een schat aan informatie. Het gebruiken van het web voor onderwijsdoeleinden vereist echter wel dat leerlingen het web kritisch, vakkundig en doelmatig gebruiken. Helaas doen zij dit niet altijd. Een werkstuk maken door snel knippen en plakken, is een neiging die veel leerlingen niet kunnen onderdrukken. Het evalueren van de informatie is er vaak niet bij, terwijl dit cruciaal is.

Mediawijsheid noodzakelijk
Onderzoek toont keer op keer aan dat instructie in het kritisch gebruik van Internet noodzakelijk is. Voor het onderwijs ligt hier een grote taak. Helaas zorgt gebrek aan tijd, middelen en expertise er voor dat docenten vaak niet toekomen aan deze belangrijke materie.

Samenwerking in praktijk
In haar onderzoek wil Universiteit Twente een oplossing bieden door docenten actief te betrekken bij het ontwerpen van lessen. Docenten die les geven in de 3e klas vwo worden gezocht om gezamenlijk lessen te ontwerpen waarin aandacht is voor zowel inhoud als informatievaardigheden. Deze beproefde aanpak leidt tot betere inhoudskennis bij leerlingen en betere informatievaardigheden van leerling en docent. Een goede manier dus om werk te maken van informatievaardigheden op school en ook voor docenten om zich verder te bekwamen in informatie- en internetvaardigheden.

Taakbelasting
Verspreid over drie maanden worden in teams 10 tot 15 lessen ontworpen. Dit kost maximaal vijf uur per week. Ontwerpteams zijn vrij in het kiezen van vak en inhoud van de lessen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met a.walraven@utwente.nl

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.