×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 6 december 2011 | 35x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Universiteit Twente begeleidt Stichting Consent bij ontwerptraject leerlijn mediawijsheid

Universiteit Twente (UT) en bestuursorganisatie Stichting Consent gaan samenwerken om een eigen leerlijn mediawijsheid op te zetten voor het basisonderwijs. Het initiatief is een reactie op de uiting van enkele basisscholen die vinden dat het gebruik van technologie om te leren verder moet worden ontwikkeld.

Gebruik van technologie om te leren
Consent, bestuursorganisatie voor openbare basisscholen in Enschede, Denekamp, Losser en Oldenzaal heeft besloten om vol in te zetten op mediawijsheid. Schoolleiders en docenten van de aangesloten scholen geven aan dat het gebruik van technologie om te leren, maar ook het leren gebruiken van technologie een flinke sprong voorwaarts moet maken. Consent vindt het belangrijk dat docenten innovatief les geven (met behulp van technologie), en leerlingen leren verstandig om te gaan met media en technologie.

Docent-ontwerpteam
Omdat een deel van de docenten bij Consent weinig ervaring heeft met ict, soms wat ouder is en moet professionaliseren, is een docent-ontwerpteam gevormd. 3 docenten (van 3 verschillende Consent-scholen) en de bovenschoolse ict’er werken een heel jaar aan het ontwerpen van een leerlijn mediawijsheid en lesmateriaal. Zij worden begeleid vanuit de Universiteit Twente en Mijn Kind Online.

Ondersteuning door Walraven en Pardoen
De begeleiding vanuit de UT komt van dr. Amber Walraven. Zij zal het ontwerpteam begeleiden bij het ontwerpen van de lessen. De inhoudelijke ondersteuning op het gebied van mediawijsheid is in handen van Justine Pardoen van Mijn Kind Online. Walraven werkt met vergelijkbare teams in het voortgezet onderwijs op het gebied van informatievaardigheden. Bij het traject voor Consent zal zij de ontwerpsessies analyseren. Ook zal ze het effect van het ontwerptraject op mediawijsheid van de docenten en hun ontwerpcompetenties meten. Daarnaast meet ze het effect van de lessen op de vaardigheden van de leerlingen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.