×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 17 oktober 2011 | 82x bekeken | Leestijd: 1 minuut

UNESCO publiceert checklist media- en informatievaardigheden docenten

UNESCO heeft afgelopen zomer het rapport ‘Media and Information Literacy. Curriculum for Teachers’ gepubliceerd. De organisatie geeft in dit rapport een overzicht van de kennis en vaardigheden die leraren zouden moeten hebben op het terrein van informatie en media, inclusief bijbehorend curriculum. Het opgestelde curriculum moet de geletterdheid onder docenten op het gebied van mediawijsheid vergroten.

Mediawijsheid als onderdeel van lessen
Albert Boekhorst (voormalig docent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam) zat voor UNESCO in de internationale expertgroep die het curriculum opstelde. “Ik denk dat het document een prachtige checklist is om na te gaan wat de eigen kennis is van docenten en tegelijkertijd een duidelijke aanwijzing is aan welke MIL-aspecten de docent in het eigen onderwijs aandacht moet geven. MIL moet volgens mij altijd in de context van het eigen onderwijs gegeven worden en niet als iets ‘aparts’.” Boekhorst omschrijft dit als volgt:

In elk vak/module aandacht voor:

  1. Informatieproblemen: waar houdt het vak zich meer bezig, welke informatieproblemen zijn voor dat vak relevant?
  2. Informatievragen: op welke wijze vindt de vraagstelling op dit gebied plaats en in welke vorm moeten deze worden geformuleerd?
  3. Informatiebronnen: welke specifieke informatiebronnen zijn relevant voor het vak?
  4. Selecteren: welke van de gevonden bronnen zijn relevant?
  5. Verwerken: welke specifieke communicatietraditie ten aanzien van presentatie, vastleggen en verspreiden kent het vak?
  6. ICT: welke specifieke vaardigheden zijn nodig om bronnen en applicaties te kunnen gebruiken?
  7. Evaluatie: leidt elke stap inderdaad tot het verkrijgen van de gewenste informatie en bevredigt de gevonden informatie de informatiebehoefte?

Wat er nu in Nederland met dit rapport gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Boekhorst heeft geprobeerd om Nederlandse lerarenopleidingen te interesseren om deel te nemen aan het testen van het curriculum, maar meldt: “Ik heb zelfs geen antwoord gekregen op mijn verzoeken.”

Download het rapport ‘Media and Information Literacy. Curriculum for Teachers’ (pdf)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.