×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 7 november 2013 | 516x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Film ‘Uitgesproken’ stimuleert voorlichting over homoseksualiteit op scholen

Op 11 oktober 2013, Nationale Coming Out Day, werden in heel Nederland activiteiten georganiseerd in het kader van acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). Zo ook in filmtheater ’t Hoogt waar de korte film Uitgesproken van Lazlo en Dylan Tonk in première ging. Uitgesproken is een film van 15 minuten waarin 2 middelbare scholieren worstelen met vriendschap en homoseksualiteit. De film staat centraal in de lessenreeks van onze netwerkpartner Roze in Beeld.

Uitgesproken
Uitgesproken gaat over de vriendschap tussen David en Niels. Deze komt onder druk te staan als David ontdekt dat Niels op jongens valt. In hun vriendengroep wordt homoseksualiteit niet getolereerd. “Ik zou nooit vrienden met een homo kunnen zijn”, zegt hij tegen zijn vriendin. Homoseksualiteit is voor veel jongeren nog verre van vanzelfsprekend en kan een innerlijke en uiterlijke strijd opleveren.

Van project naar film
Het project wilde in eerste instantie alleen ondersteund beeldmateriaal opleveren voor lezingen van het COC. Hiervoor liepen de makers mee met de voorlichters van het COC om te bepalen hoe film kon worden gebruikt. Ze wilden de nieuwe film zo goed mogelijk laten aansluiten op de voorlichtingen. Gaandeweg groeide de film uit tot een hulpmiddel voor schoolvakken als CKV, maatschappijleer en Nederland. Het staat centraal in de lessenreeks van onze netwerkpartner Roze in Beeld, een project dat is ontstaan uit de Stimuleringsregeling 2012. Lees hier het interview met initiatiefnemer Ad van Dam over de veranderende zichtbaarheid van homo’s en lesbo’s in de media.

In 2009 kreeg Uitgesproken (toen nog onder de naam Filmplan Gewoon Homo Zijn) een ontwikkelingsprijs van stichting PANN. Ook het COC, de gemeente Utrecht en het Nederlands Filmfonds waren betrokken bij de totstandkoming van deze film.

Beeldvorming in de media
Tijdens de première gaf Ad van Dam het publiek een korte les geschiedenis over LGBT’s in films en op tv. Van gezichten in de schaduw langs droevige, eenzame homo’s en van stereotypen naar homo’s en lesbiennes in alle hoedanigheden. Hij merkte hierbij op dat met name homojongens worden geportretteerd, hier valt dus nog zeker winst te behalen. Ook haalde hij de recente ontwikkelingen in Rusland en Afrika aan; het onderwerp is wereldwijd veelbesproken en verdient veel aandacht.

Ook Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Diversiteit in Utrecht, kwam aan het woord. Everhardt merkte in zijn speech op dat de 2 termen film en LGBT nog niet veel samenhang hebben. Hij riep op om voorlichting over homoseksualiteit op scholen te stimuleren, aangezien de school een veilige omgeving zou moeten zijn. Op school moet je kunnen zijn wie je bent. Vanuit diezelfde gedachte koos Roze in Beeld ervoor om, tijdens het maakproces, achter de schermen te filmen en de beelden beschikbaar te stellen aan scholen.

Homoseksualiteit op school
Franka Stas, docente audiovisueel op het Alberdingk Thijm College, gebruikte die beelden vervolgens om leerlingen zelf een film te laten maken over homoseksualiteit. De video-opnames achter de schermen geven een unieke blik in de filmwereld, een waardevolle kijk die leerlingen normaal gesproken niet krijgen. De korte montages geven uitleg over het voorbereiden, filmen en monteren van de film. Het gaf de leerlingen handvatten om de scènes van Uitgesproken opnieuw na te spelen. Franka Stas’ vrees dat niemand de homo’s zou willen spelen, bleek ongegrond. Er stonden altijd (heteroseksuele) jongens op om de rol op zich te nemen.

Zo ook Pim, die vertelde hoe hij samen met zijn beste vriend een stelletje speelde. In een veilige scène, zonder een zoen of andere intimiteit, geven ze toch blijk van een zeer open houding tegenover homoseksualiteit. Pim vertelt daarbij dat ze tijdens de lessen niet alleen bezig waren met film maar ook met het onderwerp van de film.

Door Uitgesproken kunnen scholen verder gaan dan een klassikale voorlichting en het onderwerp uitgebreider onder de aandacht brengen. Met één les, waarin de film wordt vertoond, maar ook met een lessenreeks, waarin kan worden ingegaan op het maakproces van een film.

Nieuwsgierig? Bekijk Uitgesproken.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.