×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 12 mei 2011 | 6x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Twitpic verkoopt Twitterfoto’s aan persbureau WENN

Bent u fervent gebruiker van Twitter? Upload u om de haverklap foto’s via Twitpic? De kans bestaat dat uw foto’s ook op andere plekken gaan opduiken. De fotodienst Twitpic heeft namelijk overeenstemming bereikt met het Britse persbureau WENN om foto’s door te verkopen die via Twitpic zijn geüpload.

Geen toestemming nodig
Twitpic is een online fotodienst waarmee twitteraars hun laatste kiekjes via Twitter aan hun volgers kunnen tonen. Nu een overeenstemming met WENN is bereikt krijgt het persbureau hierdoor alle rechten om de foto’s van Twitpic-gebruikers door te verkopen. Toestemming van de makers is daarvoor niet vereist. Twitpic is met name populair onder smartphone-gebruikers. Op straat een foto maken met een mobiele telefoon, even uploaden en tonen aan volgers. Het gebeurt dagelijks, maar niet iedereen staat erbij stil dat die foto’s door anderen te gebruiken zijn.

Wijziging algemene voorwaarden
Om de toestemming van makers te ontlopen paste Twitpic haar algemene voorwaarden aan. Daarin staat nu beschreven dat Twitpic foto’s mag gebruiken voor commercieel gewin. Aangezien persbureau WENN zich vooral richt op de entertainmentindustrie zullen met name beroemdheden er hinder van ondervinden. WENN pakt de nieuwe mogelijkheid met beide handen aan. Zo zegt CEO Lloyd Beiny: “Sommigen hebben het idee dat iedere foto die op Twitter geplaatst wordt gratis beschikbaar is. Dat hebben zij volledig mis. Als gevolg van deze overeenkomst kan iedereen die foto’s van Twitpic wil publiceren dat echter volledig rechtmatig doen via WENN.”

yFrog, Instagram en Flickr
Volgens de website Webwereld is Twitpic niet de enige online fotodienst is waarvan in de algemene voorwaarden beschreven staat dat het mogelijk is foto’s van haar gebruikers te verkopen. Andere bekende diensten, zoals yFrog, Instagram en Flickr zouden hetzelfde doen. Enige uitzondering zou het Nederlandse Mobypicture zijn.

Oplossing
Mocht uw Twitter-account zijn gekoppeld aan Twitpic en wilt u liever niet dat uw foto’s mogelijk door het persbureau worden gebruikt, dan is er een simpele oplossing. In de instellingen van uw Twitter-account vindt u onder ‘Settings –> Applications’ een overzicht met gekoppelde diensten. Hier kunt u onder andere Twitpic’s toegang tot uw account opzeggen. Op mobiele apps kunt u simpelweg kiezen voor een andere ‘Image service’. De Twitter-app voor iPhone biedt bijvoorbeeld een aardig lijstje met andere fotodiensten. Besef te allen tijde dat uw foto’s online staan en dus te gebruiken zijn door anderen. Na bovenstaand verhaal doet u er het beste aan om te kiezen voor Mobypicture indien deze dienst beschikbaar is.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.