×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 4 december 2012 | 124x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Trendrapport internetgebruik 2012: 96% Nederlanders beschikt thuis over fysieke internettoegang

96% van de Nederlanders, de hoogste score in Europa, beschikt nu thuis over fysieke toegang tot internet. Bijna alle bevolkingsgroepen besteden meer tijd aan internet en profiteren ervan. Vooral jongeren en hoogopgeleiden hebben het meeste profijt. Dit blijkt uit het Trendrapport internetgebruik 2012 van de Universiteit Twente in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.

Iedere Nederlander bijna altijd en overal online
De onderzoekers, Dr. Ing. Alexander van Deursen  en prof. Dr. Jan van Dijk: ‘Iedere Nederlander kan bijna altijd en overal online zijn. Gebruik van internet via laptops, tablets en smartphones blijft groeien en biedt ontzettend veel voordelen. Vooral hoger opgeleiden profiteren optimaal van de vele mogelijkheden van het internet.’

Enkele resultaten van het onderzoek:

 • 96% van de Nederlanders beschikt nu thuis over fysieke toegang tot internet.
 • 87% gebruikt internet dagelijks. Behalve thuis, op het werk of op school ook steeds meer onderweg.
 • In een jaar tijd is de toegang tot mobiel internet via smartphones gestegen van 31 tot 42% en via de tablets van 10 tot 27%.
 • Gemiddeld zit de Nederlander op een werkdag (incl. vrije tijd) in 2012 4 uur en 48 minuten op internet. Op een vrije dag 4 uur en 18 minuten.

Verschil in intergebruik laagopgeleiden vs. hoogopgeleiden
Alexander van Deursen van de Universiteit Twente: ‘Op werkdagen maken hoogopgeleiden veel meer gebruik van het internet dan laagopgeleiden. Op vrije dagen is precies het omgekeerde het geval. Verschillen die te maken hebben met het soort internetconsumptie die men tot zich neemt. Hoogopgeleiden kiezen voor informatie, educatie en carrière. Laagopgeleiden richten zich vooral op vermaak. Zoals gamen, chatten en filmpjes kijken. Mensen met een hogere opleiding werken ook meer thuis via internet. 21% minimaal eenmaal per week. Slechts 6% van de Nederlanders met een lagere opleiding doet dit.’

Profijt: individueel, maatschappelijk en sociaal nut
Uit het Trendonderzoek 2012 blijkt dat over de hele linie iedereen steeds meer voordelen behaalt uit internet. Deze voordelen zijn het grootst bij economische participatie. Behalve economische voordelen biedt het internet ook individueel en maatschappelijke nut:

 • 28% van de Nederlanders gebruikte internet om te bepalen op welke politieke partij te stemmen.
 • 38% heeft ooit online een petitie ondertekend.
 • Dankzij internet is 56% beter op de hoogte van overheidsinformatie.
 • 28% heeft online een subsidie, uitkering of belastingverlaging ontdekt.

Internet maakt ook socialer:

 • 58% van de Nederlanders geeft aan via internet meer contact te hebben met familie en vrienden.
 • 33% heeft via internet nieuwe vrienden gemaakt.

De onderzoekers zijn van mening dat niet iedereen evenveel profiteert van het toenemende gebruik van internet. Alexander van Deursen: ‘De verschillen tussen bevolkingsgroepen zijn groot. Vooral hoger opgeleiden, mannen nog meer dan vrouwen en jongeren meer dan ouderen profiteren het meest van de mogelijkheden van het internet.’

Beroepsbevolking internet steeds meer
Van alle werkzame personen, mannen en vrouwen, maakte in 2012 70% gebruik van internet op het werk. Ook hier hebben hoogopgeleiden meer toegang tot internet (81%) dan laagopgeleiden. Alexander van Deursen: ‘De effecten van internetgebruik op het werk zijn positief. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan door internet effectiever, efficiënter en kwalitatiever te werken. Privé en werk lopen ook steeds meer door elkaar heen. De hoeveelheid tijd die werknemers tijdens werktijd besteden aan privézaken via internet wordt ruimschoots gecompenseerd door de tijd die ze thuis via internet aan het werk besteden.’

Sociale media
In het trendonderzoek is ook het gebruik van sociale netwerk sites, zoals Facebook, Linkedin en Twitter in kaart gebracht:

 • 77% van de Nederlanders gebruikt minimaal één sociaal netwerk.
 • Facebook is veruit het populairst: 68% van de volwassenen ouder dan 16. Daarna volgen Youtube (57%), Hyves (40%) en Google+ (32%).
 • Vooral studenten (86%) communiceren via Facebook.
 • Gemiddeld Facebooken er meer vrouwen dan mannen.
 • Persoonlijk nieuws of informatie op internet zetten en participeren in discussiefora verschuiven allemaal naar sociale media.

Toename in online veiligheid
Nederlanders nemen dit jaar, in tegenstelling tot 2011, iets meer maatregelen om zichzelf op het internet te beschermen. Mogelijk dat er een waarschuwend effect uitging van enkele omvangrijke internethacks die veel media-aandacht kregen. Meer Nederlanders gebruiken een virusscanner (toename van 82% naar 87%) en meer internetgebruikers wisselen regelmatig van wachtwoorden (in 2012 38%, in 2011 slechts 31%).

Download het Trendrapport internetgebruik 2012

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.