×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 16 juni 2010 | 38x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Training: Train de trainer

Tips en trucs voor medewerkers van de bibliotheek zodat zij in de Week van Mediawijsheid de leerlingen die komen stage lopen goed kunnen ondersteunen en begeleiden. Mediawijzer.net, het expertisecentrum voor mediawijsheid, ondersteunt de bibliotheken bij hun mediawijsheid activiteiten. Met de Week van de Mediawijsheid in de laatste week van november (24 november t/m 1 december) brengt Mediawijzer.net samen met de bibliotheken deze mediawijsheid activiteiten landelijk onder de aandacht van het publiek.

Mediawijzer.net belooft het publiek – jong en oud, al of geen bezoeker van de bibliotheek – dat men in de Week van de Mediawijsheid in de lokale bibliotheek terecht kan voor eenvoudige, praktische vragen rond mediawijsheid en nieuwe media. Zoals: hoe kan ik gaan twitteren, hoe plaats ik mijn foto’s op Facebook, hoe gaat veilig online betalen, hoe zoek ik naar familie in Australië.

Maatschappelijke stage
De bibliotheken richten tijdens de week hiervoor een helpdesk in die bemand wordt door de ‘junior mediatrainers’. Dit zijn jongeren die speciaal zijn getraind om als maatschappelijk stagiair het publiek met deze vragen te kunnen assisteren en verder te helpen. Naast deze helpdesk met ‘junior mediatrainers’ laten de bibliotheken in de Week van de Mediawijsheid door allerlei activiteiten ook zien wat zij verder nog hebben te bieden op het gebied van mediawijsheid.

Codename Future
Codename Future ondersteunt Mediawijzer.net bij deze activiteiten door een train the trainer concept te ontwikkelen. In juni krijgen alle bibliotheken in Nederland de mogelijkheid deze training te volgen. In deze training zijn de ervaringen meegenomen van een bibliotheek en een school voor Voortgezet Onderwijs die dit traject al als pilot hebben ingezet.

De training biedt achtergrond informatie over de maatschappelijke stage. Wat is dat nu eigenlijk maatschappelijke stage en hoe kunnen we dat goed vorm geven in het kader van mediawijsheid, tot en met hoe werf je de juiste leerlingen, hoe maak je een stage opdracht, hoe begeleid je scholen, hoe werf je scholen, waar moet je aan denken als je werkt samen met het onderwijs enz.

Daarnaast krijgen de medewerkers van de bibliotheken voorbeelden te zien van succes trajecten en materialen waarmee ze aan de slag kunnen gaan in de eigen organisatie: een stappenplan, draaiboek, voorbeeldlessen voor leerlingen enz.

Data
Zie de agenda voor de data en praktische informatie.

Materiaal
Het materiaal valt onder de Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel 3.0 auteursrechten.
» Voorbereidende les (pdf)
» Voorbereidende les (doc)
» Stageverslag (pdf)
» Stageverslag (doc)
» Draaiboek maatschappelijke stage
» Overzicht van bruikbare links
» Brochure Maatschappelijke stage en de bibliotheek
» Maatschappelijke stage en de bibliotheek
» Weet wat je leert
» Mediawijsheid en MAS in de bibliotheek, kan dat? Powerpointpresentatie Geeske Steeneken van Codename Future

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.