×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 24 januari 2012 | 782x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Top 5 gratis apps voor het (speciaal) onderwijs

Kennisnet interviewde ict-coördinator Susan Spekschoor van de Christoffelschool in Didam. Deze school schafte iPads aan om moeilijk lerende leerlingen te ondersteunen. Spekschoor deelde haar ervaringen en ideeën over de mogelijkheden van tablets in het speciaal onderwijs. Daarbij gaf ze haar top 5 van gratis apps voor het (speciaal) onderwijs.

De intuïtieve werking van een tablet
Spekschoor: “De meeste kinderen op onze school voor zeer moeilijk lerende kinderen kunnen met een muis overweg, maar er zijn ook kinderen die dit niet kunnen. Daarom hebben we in juni 2011 een iPad aangeschaft. Eén van deze leerlingen liet ik kennismaken met een ‘actie reactie’ app. Hij had nog nooit een tablet aangeraakt. En toch wist hij, zonder instructie, precies wat hij moest doen. Er ging een wereld voor hem open. Dit is slechts één voorbeeld van een jong kind, met een laag niveau en een beperking die erg gebaat is bij de intuïtieve werking van een tablet, zoals de iPad.”

Top 5 van gratis apps voor de iPad

  1. Letterlegger – “Geschikt voor kinderen met interesse in letters en woorden. Ze kunnen spelenderwijs woorden leggen. De medeklinkers hebben een andere kleur dan de klinkers. Leg de letters op de juiste plek en je wordt beloond met een muziekdeuntje en het woord wordt uitgesproken.”
  2. Singing Fingers – “Een mooie app om spraak te oefenen, maar ook om muziek mee te maken. Teken op het scherm en spreek tegelijkertijd iets in. Dit kan een naam zijn, maar ook de tekst van een liedje. Ga daarna op dezelfde manier over de tekening heen en je hoort de gesproken tekst terug. Uiteraard kun je hier ook mee spelen door op een andere manier over de tekening te gaan, bijvoorbeeld achteruit bewegen. Je krijgt de mooiste effecten. Kinderen vinden dit erg leuk.”
  3. Maan Roos Vis – “Deze app bestaat uit twee spellen: wat zie je? En wat rijmt erop? Bij het eerste spel kies je het woord dat bij het plaatje hoort. Bij het tweede spel kies je het woord dat rijmt op het woord in het plaatje.”
  4. Kiekeboe – “Veeg met je vinger of zelfs met meerdere vingers over het scherm en ontdek welk plaatje er tevoorschijn komt. Niet alleen goed voor de motoriek, maar ook voor de woordenschat. Dus ook goed in te zetten bij NT2 onderwijs. Tevens is er een mogelijkheid om je eigen afbeeldingen toe te voegen. Dus ook leuk aan te passen bij een thema.”
  5. Speak Colors – “Dit is een app die een combinatie maakt van een kleur en het voorwerp dat bij die kleur hoort. Het is Engels gesproken, maar je ook kunt zelf de woorden opnieuw inspreken. Een eenvoudige, maar mooie app voor jonge kinderen.”Suggesties voor andere tablets
    Heeft u suggesties voor handige apps op andere tablets die voor het (speciaal) onderwijs zijn te gebruiken? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.