×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 13 december 2011 | 11x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Top 10 jongerentrends voor 2012

Smartphones aansturen met mondelinge opdrachten, online clubbin’ en de ‘Telemattie’ als verlengstuk van jezelf. Jongerencommunicatiebureau Youngworks onderzocht de 10 nieuwste jongerentrends voor 2012 en blikte terug op de voorspellingen van 2011.

Top 10
De top 10 richt zich naast media ook op andere onderwerpen.

 1. Qwerty naar de knoppen
  In 2012 neemt toetsenbord een steeds minder prominente plaats in en gaan we gebruik maken van technologieën die onze (mobiele) apparaten op een andere manier besturen.
 2. Knus en kneuterig
  In tijden van crisis grijpen jongeren graag terug op het bekende. Ze gaan weer naar Center Parcs, bordspellen en familiefestivals
 3. Protest
  Jongeren gaan zich afzetten tegen oudere generaties. Helemaal in tijden van crisis. Ze laten zien dat het systeem van oudere generaties niet werkt.
 4. Online clubbin’
  Niet meer de deur uit, maar clubhoppen doen jongeren online. Bijvoorbeeld via Turntable.fm. Artiesten bezoeken fans met online smartphoneconcerten.
 5. Minder grof taalgebruik
  Social media vormt voor jongeren een podium waar ze zichzelf kunnen uiten en onderscheiden van de rest. Jongeren willen zich meer dan ooit profileren: zo ook via hun scheldwoorden. Steeds meer wordt vloeken tot kunst verheven en grappig, liefdevoller en origineler gemaakt.
 6. Pass de Zes – de excellente leerling
  De zesjescultuur is op zijn retour! De lat in het onderwijs wordt steeds hoger gelegd en ook ouders dragen hier aan bij. Jongeren zien in dat ze zich op de arbeidsmarkt moeten onderscheiden door vaardigheden te ontwikkelen. De prestatiegeneratie laat ook in 2012 van zich horen.
 7. Leek got talent
  Om creatief en uniek te zijn hoeven jongeren niet meer een talent te zijn met een kunstenaarsbrein. De techniek doet het voor ze!
 8. Asianation
  Niet alleen de economie verschuift van het Westen naar Azië, we zien ook steeds meer Aziatische invloeden terug in de jongerencultuur.
 9. De funfactor van gezond zijn
  De funfactor dient als stimulans voor een gezond lichaam. Apps zoals Nexercise of Fitocracy dragen daar aan bij. Ze bieden kortingen op producten naar mate de gebruiker meer beweegt.
 10. Telemattie
  Jongeren zien hun smartphone niet langer als device maar als verlengstuk van zichzelf. In 2012 raken jongeren nog meer vergroeid met hun telefoon. De (nu nog) concept versie van de buigzame Nokia Human Form phone ligt niet alleen natuurlijker in de hand maar herkent zelfs emoties in telefoongesprekken en tekstberichten.

Top 10 jongerentrends van 2011
Begin dit jaar deed Youngworks ook een voorspelling voor de top 10 jongerentrends van 2011. Zijn deze voorspellingen uitgekomen en hebben de trends doorgezet? Youngworks blikt terug: “In 2011 liet de Prestatiegeneratie flink van zich horen. Ook komend jaar zijn de carrièrekids van de partij, al zetten ze dit jaar excellentie binnen het onderwijs hoog op de agenda. Afgelopen jaar hebben jongeren de infobatical in hun armen gesloten. Even je telefoon weg en Facebook uit. Daarbij zijn jongeren ook meer bedachtzaam geworden over hun online privacy en willen ze niet alles meer delen met iedereen, maar met selecte groepen. Ten slotte voorspelden we de opkomst van matmania en trash tv. Dat heeft Nederlandse film en televisie meer dan waard gemaakt met programma’s als Echte Meisjes in de Jungle, New Chicks, de nieuwe New Kids-film Nitro en het derde seizoen van Oh Oh Cherso.”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.