×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 11 april 2011 | 10x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Tijd voor Mediawijsheid op de IPON

Op 14 april 2011 neemt Mediawijzer.net met het programma Tijd voor Mediawijsheid haar plaats in op de IPON, het ict-platform van onderwijzend Nederland. Met keynotes, presentaties en een speciale lunch brengt Mediawijzer.net u op de hoogte van de laatste mediawijze ontwikkelingen.

Mediageweld en jeugd
Eric Eljon, directeur SBS Productions, opent officieel met een druk op de knop de site Mediaopvoeding.nl – een online vraagbaak over mediawijsheid voor ouders en professionals. Peter Nikken, bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gaat de eerste opvoedvraag van Eric Eljon beantwoorden. De vraag zal gaan over de relatie tussen mediaopvoeding en het wereldnieuws. Een vraag die veel ouders zal bezighouden mede gezien het recente schietincident in Alphen aan den Rijn waarbij al gauw een verband wordt gelegd met het schietspel Call of Duty. Maar denk ook aan de invloed van nieuws over de tsunami in Japan en oorlogsgeweld in Libië. Peter Nikken schreef het boek Mediageweld en kinderen, waarin onder meer de mogelijke effecten van gewelddadige games en het geweld op het nieuws en internet wordt behandeld.

Onderzoek: meer tijd voor mediawijsheid
Uit het recente Onderzoek Mediawijsheid in het onderwijs van het ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat in 2010 de mediawijsheid van leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs volgens leraren weinig is veranderd in vergelijking tot 2009. Leraren signaleerden bij hun leerlingen vaker gevallen van digitaal pesten, ongewenste intimiteiten en misbruik van persoonlijke gegevens via internet. Om leerlingen mediawijs te maken vinden leraren het belangrijk dat ze zelf ook mediawijs zijn, en wensen hierbij ondersteuning, voldoende lestijd en lesmateriaal om mediawijsheid (eventueel geïntegreerd in de reguliere vakken) aan te kunnen bieden. Leraren vinden dat ouders hun kinderen ook thuis zouden moeten begeleiden met mediawijsheid.

Programma
Het programma van Tijd voor Mediawijsheid ziet er als volgt uit:

  • 10.45-11.40 uur: Kick-off ‘Tijd voor Mediawijsheid’: Keynotes over jongeren, media en mediawijsheid. Een aantal keynote sprekers geeft hun visie op mediawijsheid en de educatie van kinderen en jongeren vanuit verschillende perspectieven.
  • 11.45-12.30 uur: Werk in Uitvoering:
    – Week van de Mediawijsheid 2011: Een eerste blik achter de schermen van de voorbereidingen op de Week van de Mediawijsheid, die plaatsvindt 21 t/m 27 november 2011.
    Presentatie zes nieuwe mediawijsheidprojecten: Tijdens dit programmaonderdeel zal minister van OCW Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart tevens de website www.mediaopvoeding.nl lanceren.
  • 12.30-14.00 uur: Netwerklunch Projecten Proeverij: Netwerklunch met de projecten van Mediawijzer.net uit 2009 en 2010. U schuift aan tafel met een project. Kom te weten hoe het project verlopen is, wat u er van kunt leren en hoe u het binnen uw eigen organisatie kunt inzetten.

Suske en Wiske Mediawijsheid
De elfjarige ‘social media-expert’ Adil Akmouni overhandigt het eerste Suske en Wiske Mediawijsheid-exemplaar aan directeur SBS Productions Eric Eljon. Adil is dagelijks bezig met social media en staat zelf in deze Suske en Wiske. In de tweede helft van april zullen de 150.000 bestelde exemplaren van dit stripalbum verspreid worden. Het themanummer is een initiatief van Mediawijzer.net, Prima Onderwijs en Digivaardig & Digibewust en is bedoeld om mediawijsheid onder jongeren te bevorderen.

IPON op Twitter
Wilt u uw bevindingen (met ons) delen of kunt u niet aanwezig zijn bij de IPON? Blijf dan op de hoogte via Twitter door #mediawijsheid en #IPON te volgen.

Verslag
Op dit moment is het niet meer mogelijk om u in te schrijven voor Tijd voor Mediawijsheid. Daarom zal na afloop van de IPON op Mediawijzer.net een verslag verschijnen over het evenement, zodat ook afwezige geïnteresseerden op de hoogte kunnen blijven.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.