×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 2 november 2009 | 16x bekeken

Thuiswinkel.org wil meldpunt cybercrime

Branchevereniging Thuiswinkel.org wil een centraal politieloket waar webwinkels creditcardfraude kunnen melden. Bij dat meldpunt moeten gedupeerde webwinkels aangifte kunnen doen. Volgens Thuiswinkel.org kunnen webwinkels en ondernemers nu nergens terecht met hun klachten. De lokale politie mist hiervoor eenvoudigweg de kennis.

Thuiswinkel.org doet de oproep na berichten over een fraudegolf bij webwinkels. De Telegraaf schreef vrijdag dat een groeiend aantal personen een creditcardbetaling na ontvangst van een artikel doodleuk laten terugdraaien door de creditcardorganisatie.

Gelijk van de kaarthouder
De bewijslast bij bestelde, maar níet betaalde goederen ligt bij de webwinkels. Creditcardorganisatie gaat in principe uit van het gelijk van de kaarthouder. “Vervolgens moet de webwinkelier maar bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van een aankoop, wat inhoudt dat de webwinkel opdraait voor de kosten als dit niet lukt”, stelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

Thuiswinkel.org pleit ook voor een nationaal onderzoek naar creditcardfraude. Volgens de brancheorganisatie heeft het tot nu toe geen gehoor gekregen bij de betrokken partijen in de financiële sector. “Als de sector hier zelf geen actie in onderneemt, moet het ministerie van Financiën op korte termijn het initiatief nemen.”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.