woensdag 8 mei 2013 | 471x bekeken | 0x gedeeld | Leestijd: 5 minuten

Terugblik op succesvolle Media Ukkie Dagen 2013

Peuters en kleuters groeien op in een wereld vol media die hen ongekende mogelijkheden bieden. Mediawijzer.net organiseerde daarom de campagne Media Ukkie Dagen van 8 t/m 17 april 2013. 10 dagen vol concrete tips, handreikingen en activiteiten voor ouders en opvoeders zodat zij hun media-ukkie kunnen helpen om op een goede en bewuste manier alle kansen te benutten die media bieden. Maar er gebeurde nog veel meer tijdens de campagne. In dit artikel lees je een aantal hoogtepunten terug van de Media Ukkie Dagen.

Uit onderstaande hoogtepunten blijkt de urgentie voor mediaopvoeding onder jonge kinderen door ouders en opvoeders. De populariteit van dit onderwerp bleek ook uit de verdriedubbeling van het aantal bezoekcijfers op de campagnewebsite van de Media Ukkie Dagen en dat de campagne door landelijke en lokale media werd opgepakt. Dit jaar werd er ook voor het eerst getwitterd via @mediaukkies waar ouders en opvoeders op de hoogte werden gehouden van tips en alle initiatieven en activiteiten tijdens de campagne.

Hieronder lees je de intiatieven die onderdeel uitmaakten van de Media Ukkie Dagen 2013 en de media die er aandacht aan schonken.

Aftrap campagne door Maurice de Hond, Koert-Jan de Bruijn en Charly Luske
De campagne werd dit jaar ondersteund door 3 bekende Nederlandse vaders: Maurice de Hond, Koert-Jan de Bruijn en Charly Luske. Alledrie hebben ze jonge kinderen die ze zien opgroeien in een wereld vol media en zien de vaders het grote belang van mediaopvoeding in. De ambassadeurs hebben zich tijdens de week op verschillende manieren ingezet. Zo was Maurice de Hond jurylid voor de Media Ukkie Award en reikte Charly Luske deze award uit. Samen hebben zij het startschot van de Media Ukkie Dagen gegeven bij een kinderdagverblijf in Amsterdam. Bekijk de foto’s.

Media Ukkie Dagen in de media
De Media Ukkie Dagen werd in veel verschillende media genoemd. Zo was onder andere Charly Luske op radiozender FunX te horen over de aftrap en stond er in dagkrant Metro een mooi interview met een moeder en het onderzoek Iene Miene Media 2013Ook in lokale media werd volop aandacht besteed aan de Media Ukkie Dagen. Zoals onder andere in De Beverwijker, Scheveningse Courant, De Oldambster en AD Dordtenaar. De campagne kreeg door alle media-aandacht een groot bereik. De kranten en bladen waarin aandacht werd besteed aan de Media Ukkie Dagen hadden een totale oplage van 3.237.752 abonnees. Via regionale televisie en radio werden 5.773.000 mensen bereikt (op basis van kijkcijfers NKO en luistercijfers SLO).

Onderzoek Iene Miene Media 2013
Bij de start van de Media Ukkie Dagen 2013 is het onderzoek Iene Miene Media 2013 gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het tabletgebruik onder één-jarigen fors is toegenomen. 1 op de 3 één-jarige kinderen speelt geregeld of vaak op een tablet, in 2012 was dit nog 1 op de 8 één-jarigen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1000 ouders met kinderen tussen 0 en 7 jaar door stichting Mijn Kind Online in opdracht van Mediawijzer.net. Ook dit onderzoek kreeg veel aandacht in de media. Onder andere via Nu.nl, Nos.nl, Telegraaf (Vrouw) en een interview met Remco Pijpers bij ‘Knooppunt Kranenbarg’ op Radio 2. Lees hier meer over het onderzoek Iene Miene Media 2013.

Deltaplan Mediaopvoeding
Het mediagebruik van kinderen en jongeren neemt steeds meer toe. Het is daarom belangrijk dat ouders en opvoeders toegang krijgen tot goede informatie en ondersteuning en dat mediaopvoeding op korte termijn vanuit een breder perspectief wordt aangepakt. 
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Stichting Opvoeden.nl, Ouders Online, Mijn Kind Online en Mediawijzer.net hebben daarom het initiatief genomen voor het Deltaplan Mediaopvoeding. De partijen gingen hierover in gesprek met de VNG en de ministeries OCW, VWS en Veiligheid & Justitie. Naar aanleiding van het rapport aan de 3 ministeries zijn inmiddels Kamervragen gesteld.

Media Ukkie Award en Gouden @penstaart
De Media Ukkie Dagen werd afgesloten met de uitreiking van de Gouden @penstaart en Media Ukkie Award 2013. Zapp.nl won de Gouden @penstaart voor de beste kindersite van Nederland. (te) Gekke Dierentuin won de Media Ukkie Award voor beste Nederlandse app voor peuters en kleuters. Dit jaar werden er meer dan 10.000 stemmen uitgebracht. Juryvoorzitter Marjolijn Bonthuis (Adjunct-directeur ECP/ Digibewust): “Uit deze genomineerden blijkt hoeveel digitaal vakmanschap er in Nederland bestaat. De Gouden @penstaart wordt al sinds 1999 georganiseerd en we zien dat de kwaliteit nog steeds verbetert.” De Media Ukkie Award werd in 2012 voor het eerst uitgereikt en met deze prijs wil Mediawijzer.net makers van goede content voor jonge kinderen belonen.

Het NOS Jeugdjournaal besteedde 3 uitzendingen aan de prijsuitreiking. Ook kwamen de awards voorbij op 7Days. ANP nam het nieuwsbericht met de winnaars van de Gouden @penstaart en Media Ukkie Award over en veel (online) media volgden.

Foto’s van de uitreiking kun je terugvinden op Flickr en hieronder staat een compilatievideo van de uitreiking.

Partners en initiatieven
Een aantal netwerkpartners van Mediawijzer.net had activiteiten en initiatieven opgezet in het kader van de Media Ukkie Dagen, zoals:

  • Bereslim – Aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor jonge kinderen (3 tot 7 jaar) én hun ouders en opvoeders. De producten van Bereslim kunnen zowel thuis gebruikt worden als door scholen, peuterspeelzalen en bibliotheken.
  • Boekstart – BoekStart stimuleert lezen met baby’s, dreumesen en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.
  • Digidreumes – De website Digidreumes.nl bevat actuele en betrouwbare informatie over educatieve apps. Ook vind je op de website beoordelingen van apps en informatie over jonge kinderen en digitale media.
  • Eduapp – Eduapp is een overzichtelijke portal om educatieve apps voor school en thuis te vinden. In het kader van de Media Ukkie Dagen werd een speciale lijst met apps voor peuters gepubliceerd.
  • Mediaopvoeding.nl – Dé nationale vraagbaak over mediaopvoeding. Deskundigen geven antwoord op vragen over kinderen en media. Daarnaast vind je er ook achtergrondinformatie voor verschillende leeftijdscategorieën, vanaf 0 t/m 18 jaar.
  • Mediasmarties – Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind (1,5 tot 11 jaar). Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten. Zoals televisie-programma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.
  • Kennisnet en Mijn Kind Online – De gids 104 leerzame apps en sites van Mijn Kind Online en Kennisnet zet de beste leerzame apps en sites voor leerlingen van 2 tot 8 jaar op een rij.

Mediawijzer.net kan samen met de deelnemende partners op het gebied van mediaopvoeding, ambassadeurs en andere betrokkenen met trots terugkijken op een succesvolle campagne.

Wil je ook deelnemen tijdens de campagnedagen van Mediawijzer.net? Meld je dan aan als netwerkpartner.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.