×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 8 april 2013 | 141x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Tabletgebruik één-jarigen fors toegenomen

1 op de 3 één-jarige kinderen speelt geregeld of vaak op een tablet. In 2012 was dit nog 1 op de 8 één-jarigen. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend ouders met kinderen tussen 0 en 7 jaar, verricht door stichting Mijn Kind Online in opdracht van Mediawijzer.net.

Ouders positief over mediagebruik

Bij de driejarigen is dit zelfs al meer dan de helft van de kinderen. Het merendeel van de ouders is positief over mediagebruik van hun kinderen. Ze zeggen dat het goed is voor de ontwikkeling van hun kind en voor later op school. Vooral educatieve spelletjes, geheugenspelletjes en filmpjes zijn populair. Vaders vinden het zelf belangrijker dan moeders om samen met hun ukkies op digitale media te spelen.

Onderzoeksresultaten

Enkele opvallende onderzoeksresultaten op een rij:

  • 39% van de ondervraagde ouders zet media in als rustmoment voor zichzelf of tegen verveling van het kind (37%).
  • 46% van de moeders en 40% van de vaders hebben liever dat hun kind met iets anders bezig is dan met digitale media. Vooral moeders geven de voorkeur aan gewoon speelgoed boven digitale media. Vaders hebben er minder problemen mee.
  • Ruim 1 op de 3 kinderen speelt vaak met een smartphone als die in het gezin aanwezig is. Dit geldt zowel voor de jongste ukkies als voor de kleuters.
  • 2 op de 3 peuters weet al precies wat ze moeten doen om geluidjes of bewegingen op het scherm van de tablet te krijgen.
  • 4 op de 10 tweejarigen weet al hoe ze een computer moeten opstarten of afsluiten of hoe ze met een mobiele telefoon moeten bellen.

Download het rapport Iene Miene Media 2013

Het rapport “Iene Miene Media 2013″ is vandaag gepresenteerd bij de start van de Media Ukkie Dagen. De Media Ukkie Dagen is een jaarlijkse campagne van Mediawijzer.net die zich richt zich op de mediaopvoeding van peuters en kleuters. Deze dagen worden dit jaar voor de tweede keer gehouden en duren van 8 t/m 17 april. Remco Pijpers, directeur stichting Mijn Kind Online: “Ouders zijn betrokken mediaopvoeders, maar weten nog niet altijd hoe ze invulling moeten geven aan die mediaopvoeding van hun kind of wat geschikte media zijn.”

Media Ukkie Dagen 2013
Het startschot van de Media Ukkie Dagen werd gegeven door 3 bekende mediapapa’s: Charly Luske, Koert-Jan de Bruijn en Maurice de Hond. Tijdens de lancering speelden zij in kinderdagverblijf de Gouden Koets in Amsterdam. Charly Luske: “Mijn zoons Billy en Bobby kunnen al heel veel op een iPad of smartphone. Het is de nieuwe tijd, dus we moeten die ontwikkeling zo goed mogelijk begeleiden.”

Bekijk meer foto’s van de opening

Website en Media Ukkie Award
Onderdeel van de campagne is een speciale website met handige tips voor ouders zodat ze concrete handvatten krijgen bij het ondersteunen van hun media-ukkie om op een goede en bewuste manier alle kansen te benutten die media bieden. Op de site staat daarnaast een test, de MW-test, waar ouders hun eigen mediawijsheid kunnen testen.

Op de laatste dag van de Media Ukkie Dagen wordt de De Media Ukkie Award uitgereikt, de prijs voor de beste apps voor peuter en kleuters. Tot 14 april is het nog mogelijk om te stemmen voor deze award via website www.mediaukkies.nl. In het kader van de Media Ukkie Dagen is ook de gids 104 leerzame apps en sites voor kinderen tot 8 jaar verschenen, dat gratis te dowloaden is en aan te vragen door scholen, kinderopvang en ouders.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.