×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 29 februari 2012 | 37x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Studenten buigen zich over mediawijs tv-concept

Zo’n 1.000 studenten van de faculteit Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een project over Mediawijsheid voor Beeld en Geluid. De studenten moesten een tv-concept verzinnen om mediawijsheid te vergroten. De prijsuitreiking vond woensdag 22 februari plaats in een collegezaal van de Hogeschool van Amsterdam.

De opdracht
Het was de vierde keer dat Beeld en Geluid in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam dit project organiseerde. In november 2011 trapten de enthousiaste studenten het project af. De opdracht van dit jaar was het bedenken van een mediawijs en low-cost tv-concept voor kinderen 9 tot 12 jaar. Dit tv-concept moest de mediawijsheid vergroten en daarbij gold een belangrijke voorwaarde, namelijk dat Beeld en Geluid er hoe dan ook een rol in moest spelen.

Eindpresentaties
Uit alle presentaties was een selectie gemaakt van groepen. Zij legden hun adviezen voor aan de jury van Beeld en Geluid op woensdag 22 februari 2012. Er waren verschillende prijzen te winnen, namelijk de prijs voor ‘overall’ winnaar, de prijs voor beste rapportage, de prijs voor beste presentatie en de prijs voor het beste filmpje.

De opdracht was pittig. Begrijpen dat mediawijsheid een geheel is van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee je bewust, kritisch en actief kunt (mee)bewegen in deze complexe, ‘gemedialiseerde’ wereld, is een ding, maar hoe vertaal je dat naar een tv-concept? Dat is een uitdaging, die creativiteit, maar ook een secuur marktonderzoek vergt. Een van de studenten zei hierover: ‘Het is sowieso zo dat wij toen andere media tot onze beschikking hadden dan de kinderen van nu. Daar moeten wij rekening mee houden.’

Winnaar
Er was een groep studenten, die alle factoren die bij zo’n adviestraject komen kijken, heel goed had opgepakt. Volgens de jury was hun filmpje ‘origineel’ en ‘mooi’ met een ‘spannende verhaallijn’. Ook hadden ze de term ‘Mediawijsheid’ goed gedefinieerd en onderzocht. Dat resulteerde in goed onderbouwd advies.

De winnende studenten zijn Jessie Tiemeijer, Mariska Buijs, Christel van Leeuwen, Sara Vlasbloem, Britt Borgman, Gerrit van de Kraats en Yunus Mulder. Zij krijgen de mogelijkheid om Beeld en Geluid te bezoeken en de kans om hun voorstel te presenteren.

Foto: de ‘overall’ winnaars met certificaat

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.