×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 8 april 2010 | 10x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Steeds meer schade door skimming

In 2009 werd er voor 36 miljoen euro geskimd, 16% meer dan in 2008. De banken beloven betere samenwerking met het OM en de politie om skimmers aan te pakken.Het kopiëren van de magneetstrip van een betaalpas en bemachtigen van de bijbehorende pincode blijft een lucratieve business. Skimmers wisten in 2009 32.000 betaalpassen te kopiëren en daarmee 36 miljoen euro te stelen, 16 procent meer dan een jaar eerder. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekend.

Hoewel het aantal gerapporteerde skimincidenten (1263) is gestegen, is de schade per incident gedaald. Door verbeterde interbancaire fraudedetectie kunnen banken sneller skimmingaanvallen signaleren, meldt de NVB.

Skimmingpoint
Banken, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie beloven intensiever samen te gaan werken om de stijgende skimmingtrend te doorbreken. Er wordt een gezamenlijk ‘skimmingpoint’ opgezet voor kennisontwikkeling en –deling, onderzoek naar het opwerpen van barrières om skimming tegen te gaan, samenwerking in de strafrechtsketen en versterking van de repressieve aanpak.

Preventieve maatregelen, zoals invoermondjes bij pinautomaten, hebben tot op heden steeds maar tijdelijk gewerkt. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben introduceerde in augustus 2009 een nieuwe invoermethode, waarvan het hoopt dat het skimming tegenhoudt.

Sneller een nieuwe pas
Slachtoffers van skimmen krijgen hun verloren geld in principe altijd terug van de bank. Toch gaat de zorg voor gedupeerden niet helemaal soepel, vindt de Consumentenbond. De bond roept banken op de afhandeling van skimming voor consumenten te beperken tot maximaal drie weken. Nu moeten ze geregeld langer wachten op een nieuwe betaalpas, wat soms zelfs leidt tot betalingsproblemen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.