×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 18 november 2009 | 8x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Steeds meer jonge kinderen op Hyves

Bijna alle kinderen zijn te vinden op Hyves, de grootste sociale netwerksite van Nederland met meer dan 9 miljoen profielen.

Volgens het onderzoek Krabbels & Respect, verricht door Marion Duimel voor Stichting Mijn Kind Online en Digivaardig & Digibewust, heeft maar liefst 75% van de 8- tot 18-jarigen ook een van zijn ouders als Hyves-vriend heeft.

Kinderen geven wachtwoord aan ouders
Toen Hyves begon, waren de uitgangspunten helder: de website was bedoeld voor jonge volwassenen, vooral studenten. Vraag je nu, in 2009, aan leerlingen van groep 8 wie een profiel op Hyves heeft, dan steekt driekwart van de klas zijn vinger op. Met 14 jaar is het zelfs al 80%. Van de 8-jarigen heeft een derde een profiel op Hyves.

Ouders zijn betrokken internetopvoeders, blijkt uit het onderzoek. Het actiefst zijn ouders met jonge kinderen. Praktisch alle 8-jarigen op Hyves hebben hun ouders in hun vriendennetwerk. Verder hebben bijna alle kinderen tussen 8 en 10 jaar hun wachtwoord aan hun ouders gegeven, wat erop wijst dat zij hyven onder begeleiding van hun ouders. De invloed van ouders is ook zichtbaar aan het feit dat de meerderheid van alle profielen van kinderen tot 10 jaar zijn afgeschermd, dus onzichtbaar zijn gemaakt voor onbekenden. Ouders wijzen hen daarop.

Gratis downloads onderzoeksrapport en brochures
De rapportage van het onderzoek Krabbels & Respect bevat nog veel meer informatie over het gebruik van Hyves en de rol van ouders. Het rapport kan gratis worden gedownload via link Het rapport Krabbels & Respect plz? 😉

Naast het onderzoeksrapport hebben de Stichting Mijn Kind Online en Digivaardig & Digibewust twee brochures over Hyves uitgebracht met tips voor ouders en scholen om kinderen op Hyves te begeleiden. Zij kunnen eveneens gratis worden gedownload:

– voor ouders met kinderen tot 12 jaar: Mijn kind op Hyves

– voor ouders met pubers: Mijn puber op Hyves

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.