×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 18 november 2011 | 7x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Startsein minister Van Bijsterveldt Week van de Mediawijsheid voor 40.000 kinderen

Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft het startsein gegeven voor de Week van de Mediawijsheid 2011. Dit deed zij door middel van het versturen van een tweet vanuit de Prinses MarijkeSchool in Den Haag. Onder begeleiding van de minister is groep 7 van deze school gestart met MediaMasters2011: de interactieve media-ervaring waarmee kinderen in samenspel met hun opvoeders laten zien hoe mediawijs ze zijn. Meer dan 1800 klassen (40.000 leerlingen) spelen MediaMasters tijdens de Week van de Mediawijsheid van 21 tot 27 november.

Foto: Minister Van Bijsterveldt geeft startsein Week van de Mediawijsheid met tweet gericht aan de 40.000 leerlingen die deel nemen aan MediaMasters, de interactieve media-ervaring voor groep 7.

Mediagebruik en gedrag kinderen
Kinderen op de basisschool vertonen op dit moment nog weinig risicovol gedrag binnen de media. Dit verandert echter snel wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Ze gaan dan intensiever media gebruiken – soms tot wel 7 uur per dag- worden zorgelozer (privĂ©-informatie online delen, onbekenden toevoegen in profielsite zoals Hyves) en ontwikkelen gebrek aan focus (snel afgeleid tijdens huiswerk maken, in de les op telefoon kijken, of link klikken zonder omschrijving te lezen).

Media-opvoeding
Om risicogedrag op latere leeftijd te voorkomen, is het belangrijk dat ouders al als hun kinderen op de basisschool zitten, gericht bezig zijn met media-opvoeding. Kinderen van 10-11 jaar staan immers nog open voor een gesprek hierover thuis, terwijl ze op dat moment al wel actiever omgaan met media. Ouders geven aan dat zij vinden dat de eerste verantwoordelijkheid voor media-opvoeding bij hen ligt en niet bij school. Om hun rol als media-opvoeder optimaal in te vullen is het van belang dat ouders meer zicht krijgen op hun eigen mediagedrag en de invloed die dat heeft op het (toekomstig) mediagedrag van hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Dialogic, dat in opdracht van Mediawijzer.net is uitgevoerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid.

In de media
Diverse media berichten over MediaMasters:

  • Radio 1 heeft de hele ochtend verslag gedaan over mediawijsheid en de start van MediaMasters door minister Van Bijsterveldt op de Prinses Marijkeschool in Den Haag. Beluister de fragmenten [update: deze fragmenten zijn niet meer beschikbaar]
  • Op 18 november is om 19.00 in Hart van Nederland op SBS6 een reportage te zien vanuit de Prinses Marijkeschool te zien.
  • Het Jeugdjournaal bericht in de uitzending van 18 november om 18.45 uur over MediaMasters vanuit de Dr. Bosschool in Utrecht.
    Ervaringen delen? Twitter mee via

#mediamasters

   • of

#wvdm11

  • .

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.