×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 22 november 2013 | 35x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Start Week van de Mediawijsheid: tienduizenden kinderen aan de slag met mediawijsheid

Een recordaantal van 70.000 kinderen gaat vanaf vandaag in de klas, thuis en in de bibliotheek aan de slag met mediawijsheid tijdens de Week van de Mediawijsheid (22-29 november). Zij spelen MediaMasters in de klas, een spannend mediawijsheid ervaringsspel. Daarnaast is er een nieuw onderzoek gepresenteerd. Hieruit blijkt dat 8 op de 10 ouders hun kind volgen op sociale media. Ook worden er tijdens de Week van de Mediawijsheid op bijna 200 plaatsen door heel Nederland activiteiten georganiseerd voor kinderen en ouders. De Week van de Mediawijsheid is vanochtend in Amsterdam afgetrapt.

Drie BN-ers trapten vanochtend de Week van de Mediawijsheid af: Cabaretier Erik van Muiswinkel, politica Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid PvdA) en mediamaker Sipke Jan Bousema vertelden aan leerlingen van basisschool Piet Hein in Amsterdam over hun inspirerende ervaringen met media rondom een echt kampvuur, van oudsher dé plek om spannende verhalen aan elkaar te vertellen. Bekijk hier foto’s van de aftrap.

Onderzoek
Ouders zijn positief over het gebruik van sociale media door hun kinderen en zien nauwelijks negatieve effecten. Ze vinden dat het een positief effect kan hebben op de Engelse taalvaardigheid (56%) en op de communicatievaardigheden (48%) van hun kinderen. Ook zien ouders kansen in het delen van informatie (71%) en in het maken en delen van huiswerk (62%).

Ondanks deze positieve waardering houdt 80% van de ouders het gedrag van hun kinderen op sociale media wel nauwlettend in de gaten. Ouders willen zien waar hun kind mee bezig is (74%) en met wie hij/zij omgaat (49%). De meeste kinderen weten dat hun ouders hen volgen op sociale media (71%).

» Lees meer over het onderzoek

Week van de Mediawijsheid
Media: we staan er mee op en gaan ermee naar bed. Kinderen maken er volop gebruik van maar doen dat niet altijd even wijs en missen daardoor heel wat van de kansen. Daarom staat de laatste week van november volledig in het teken van ‘Media verrijken je leven’. Lees alles over de Week van de Mediawijsheid en de activiteiten op www.weekvandemediawijsheid.nl.

Volg de campagne en praat mee op Twitter via #WvdM13 en #MediaMasters!

MediaMasters2013
Vandaag beginnen meer dan 70.000 leerlingen van groep 7 en 8 aan MediaMasters 2013. Dit spannende mediawijsheid ervaringspel wordt een week lang, een uur per dag op het digibord in de klas gespeeld. In MediaMasters gaan de kinderen aan de slag met media. Ze kijken kritisch naar nieuwsberichten, gaan online op zoek naar informatie en denken na over hoe ze overkomen op sociale media. Daarnaast ervaren ze hoe reclame werkt en maken ze zelf een webpagina. Voor scholen is MediaMasters dé manier om een start te maken met mediawijsheid in de klas. Dit jaar meldde een recordaantal van 2850 basisschoolklassen zich aan. Alle deelnemers aan MediaMasters krijgen op 29 november een diploma uitgereikt. De drie beste klassen en provinciale winnaars winnen bovendien een spannende prijs. Bekijk hier foto’s van een klas tijdens het spelen van MediaMasters.

Wat gebeurt er verder in de Week van de Mediawijsheid (22 t/m 29 november 2013):

 • Het magazine WIJS De online wereld in – digitaal opvoeden voor alle leeftijden, uitgegeven door Vodafone, Stichting Mijn Kind Online, Digibewust en Mediawijzer.net is vanaf vandaag gratis te verkrijgen bij alle Vodafone en Belcompany winkels en te downloaden via www.mediawijsheid.nl/ouders.
 • Op vrijdag 22 november is er een nieuw onderzoek over kinderen en hoe zij media gebruiken om hun leven te verrijken gepresenteerd.
 • Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen bij de media door middel van een mediastage.

Reacties 1

 1. Micky Devente

  En wat een start!

  Als community manager van Mediawijzer.net beheer en manage ik o.a. Twitter. Wat een leuke en positieve tweets zijn er al voorbij gekomen! Om jullie een idee te geven; kijk eens op de hashtags #WvdM13 en #MediaMasters. En praat vooral ook mee op Twitter komende week!

  Daarnaast vind ik het ook wel erg tof dat we al 2x in het NOS Jeugdjournaal zijn gekomen. Gisterochtend was er al een mooi item én savonds was de Week van de Mediawijsheid zelfs het openingsitem; de aftrap met kampvuurchat en BN’ers kwam voorbij, net als MediaMasters.

  Foto’s van de kampvuurchat zijn trouwens hier te zien.

  Op naar een geweldige en mediawijze week! Doen jullie mee?

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.