×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 22 augustus 2012 | 1063x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Spinternet leert kleuters wat internet is

De nieuwe website Spinternet van organisatie Mijn naam is Haas leert kleuters het ABC van mediawijsheid, te beginnen met internet. Spinternet is ontstaan om tegemoet te komen aan de maatschappelijke noodzaak voor digitale geletterdheid. De website werd gelanceerd op dinsdag 21 augustus 2012.

Het Spinternet: een leerzame media-activiteit
Het Spinternet is opgezet als leuke en leerzame media-activiteit voor peuters en kleuters om samen te ondernemen met hun ouders, leerkracht of begeleider. Thuis, op school, in de bibliotheek, op je computer, digibord of tablet, het(Sp)internet is overal.

Spinternet bestaat uit 4 onderdelen:

  • Een interactief verhaal dat het begrip ‘internet’ introduceert, met de karakters Haas en Sofie uit de game Mijn naam is Haas.
  • Een filmpje waarin het begrip ‘internet’ wordt uitgelegd.
  • Een spel dat de begripskennis verder verdiept.
  • Een reflectieopdracht waaraan een prijsvraag op Facebook is gekoppeld.

Digitale geletterdheid
We leren kinderen lezen en schrijven, maar in onze mediamaatschappij is ook digitale geletterdheid steeds belangrijker. Spinternet is ontstaan om tegemoet te komen aan deze maatschappelijke noodzaak voor digitale geletterdheid. Kinderen zijn namelijk al op jonge leeftijd mediaconsumenten. Uit het onderzoek ‘Iene Miene Media’ van Mijn Kind Online blijkt dat 1 op de 3 gezinnen met jonge kinderen een iPad of andere tablet-computer in huis heeft. Als er een iPad in huis is, gebruiken 2 op de 3 kinderen van 4 tot en met 7 jaar deze. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst internet gebruiken is 3,5 jaar.

Over Spinternet
Het project Spinternet is tot stand gekomen op initiatief van Mijn Kind Online en Mijn naam is Haas in samenwerking met Cubiss en MyBEE.nl (KPN). Met behulp van een bijdrage van Mediawijzer.net is de gratis toegankelijke website gerealiseerd. Alle partners in het project zetten zich elk op hun eigen wijze al jaren in om jonge kinderen en hun ouders/verzorgers en professionele begeleiders te helpen bij de ontwikkeling van hun mediavaardigheden.

Reacties 2

  1. Micky Devente

    Hallo Harm, klopt! Per 1 augustus is Spinternet offline gehaald omdat het helaas niet meer mogelijk was om het in de lucht te houden. Mocht je nog een leuk soortgelijk initiatief weten, hoor ik het graag!

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.