×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 30 maart 2011 | 18x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Speciale mediawijsheiduitgave van onderwijsvakblad inDruk

Stichting Kennisnet, hét expertisecentrum als het gaat om ict in het onderwijs, brengt ieder kwartaal het vakblad inDruk uit. In de voorjaarseditie van het voortgezet onderwijs staat mediawijsheid in het onderwijs centraal. Stichting Kennisnet brengt voor de sectoren basis, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aparte uitgaven uit. De volgende onderwerpen worden in de inDruk uitgelicht:

Wanneer ben je mediawijs?
Florine Wiebenga, educatiespecialist bij EYE Film Instituut Nederland en projectleider van het onderzoek Meten van Mediawijsheid, ontwikkelt samen met haar onderzoeksgroep meetinstrumenten voor mediawijsheid. Een meetinstrument is bedoeld voor het voortgezet onderwijs en pluist de definitie van mediawijsheid uit tot verschillende competenties.

Media-educatie: doen maakt het voor iedereen leuk
Moderne media en het onderwijs, het is een onvermijdbare combinatie. Niet alleen het gebruik van, maar ook het bewustzijn over al die communicatiemiddelen vereist aandacht op school. Twee pionierende docenten vertellen wat media-educatie voor hun leerlingen betekent.

Mediaonderwijs: drie keer anders
Aandacht voor mediawijsheid op school zorgt voor een bewuste en kritische houding in het mediagebruik, versterkt vaardigheden en kan ook nog eens leiden tot meer maatschappelijke participatie. Maar hoe kan het thema worden geïntegreerd in het onderwijs? Drie scholen met een verschillende insteek worden aan het woord gelaten.

Mediawijsheid basisvoorwaarde actief burgerschap
Wie volwaardig aan de moderne samenleving wil deelnemen, kan niet zonder nieuwe media. Expertisecentrum Mediawijzer.net stelt daarom dat alle leerlingen tijdens hun schooltijd mediawijsheid moeten meekrijgen. “Mediawijsheid is een basisvoorwaarde voor actief burgerschap.”

Aandacht voor mediawijsheid blijft belangrijk blijkt uit onderzoek
Onlangs werd het tweede onderzoek naar de mediawijsheid van scholieren in het primair en voortgezet onderwijs afgerond. Bijna 1000 docenten deden aan het onderzoek mee. Conclusie: aandacht voor mediawijsheid blijft nodig. Onderzoeker Menno Wester van onderzoeksinstituut ITS, Radboud Universiteit Nijmegen laat zijn licht schijnen op de resultaten.

Nieuwe media zorgen voor nieuwe beroepsmogelijkheden
Met nieuwe media kunnen leerlingen talenten en competenties ontdekken en ontwikkelen. Het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid en het Amadeus Lyceum in Vleuten zijn steeds op zoek naar praktische en didactisch sterke projecten waarin nieuwe media een doel en een middel zijn.

Opleidingen en trainingen
De kinderen van nu zijn mediakinderen. Naast ontvanger zijn ze steeds vaker zender. Hoe maak je kinderen die virtuele vrienden hebben, filmpjes via internet kijken en razendsnel de nieuwste media doorgronden mediawijs? En hoe kunnen docenten en andere betrokken in het onderwijs hieraan bijdragen? Kennisnet zet een aantal cursussen en opleidingen op een rijtje.

Auteursrecht in de klas
Docenten en leerlingen downloaden, uploaden, delen en hergebruiken digitaal materiaal. Echter, alles moet wel binnen de regels van de Auteurswet gebeuren. Een lastig obstakel of toch niet?

Lees meer in de voorjaarseditie van de inDruk (red, de voorjaarseditie van inDruk is op dit moment niet beschikbaar)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.