×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 14 februari 2012 | 17x bekeken | Leestijd: 1 minuut

SocialMediaCaster Connector

SocialMediaCaster Connector is een project waarin een interactieve installatie wordt ontwikkeld voor de schoolmediatheek. De installatie is voorzien van een touchscreen en barcodescanner. Samen met een school en een bibliotheek wordt een systeem ontwikkeld waarmee catalogussystemen van schoolmediatheken en bibliotheken in de buurt van de school met elkaar in verbinding staan. Het project richt zich op alle leerlingen en het docententeam van CSG Comenius in Leeuwarden.

Verrijkte collectie
Met de SocialMediaCaster wordt een boek, dvd of cd automatisch herkend wanneer leerlingen deze voor de barcodescanner houden. Op basis van unieke informatie over het gescande item worden automatische zoekopdrachten in de catalogussystemen en op sociale mediaplatforms uitgevoerd. De resultaten van de zoekopdrachten worden op een touchscreen aan de gebruiker getoond. Hiermee kunnen leerlingen, op basis van geautomatiseerde zoekopdrachten in verschillende catalogussen en op sociale mediaplatforms gerelateerde bronnen en achtergrondinformatie vinden. Daarnaast kunnen leerlingen de zoekresultaten controleren op beschikbaarheid in de collectie van de schoolmediatheek en in de collectie van bibliotheken in de buurt van de school.

Betrokkenheid
De partnerschool wordt intensief betrokken bij de ontwikkeling van zowel het technische systeem als begeleidende documentatie over het gebruik van SocialMediaCaster in de onderwijspraktijk. De collectie van de schoolmediatheek wordt op deze manier verrijkt en daarnaast het bezoek van leerlingen aan bibliotheken gestimuleerd.

BibliotheekInitiatiefPrijs
SocialMediaCaster won eerder al de Victorine van Schaick BibliotheekIntiatiefPrijs. De jury schreef in haar rapport: “In het project SocialMediaCaster wordt op innovatieve wijze RFID in combinatie met interessante interactiemodellen en media in een bibliotheeksetting ingezet. (…) De bijdrage draagt (…) zeker bij tot vernieuwing van het vakgebied en het bibliotheekwezen.”

Betrokken organisaties

Contactpersoon
Keimpe de Heer
Extelligentsia.net
info@extelligentsia.net

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.