×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 19 december 2013 | 172x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Social TV: jongeren in de hoofdrol

In een eerder artikel zetten wij een aantal achtergronden en onderzoeken over social TV op een rij. In dit artikel leggen we een tweetal praktische cases aan je voor die tijdens de expertsessie ‘Jongeren, tv en sociale media‘ op 21 november 2013 bij Beeld en Geluid zijn besproken. Cases waarin jongeren zelf een hoofdrol spelen.

De cases zijn gebaseerd op interviews met mediacoach Indira Reynaert en Marc Adriani (directeur BNN). De eerste casus gaat over jonge deelnemers aan een talentenjshow. De tweede casus gaat over ‘De School’. BNN zendt deze documentairereeks vanaf 7 januari 2014 uit.

Casus 1: jongeren in talentenjacht op tv
Voor een persoonlijke relatie – een talentvolle jongen van 15- zocht Indira Reynaert naar een mediacoach die de tiener kon begeleiden in de media. Omdat Indira geen geschikte coach kon vinden, pakte zij het zelf op. Sindsdien coacht Indira kinderen en jongeren die deelnemen aan talentenjachten.

Beloftes werken verwarrend
In tv-programma’s met een jury worden talenten vaak uitvergroot. Als die positieve boodschap gecombineerd wordt met negatieve feedback via sociale media (van plagerijen tot doodwensen aan toe), dan heeft dat impact op een kind. Mediabegeleiding is daarom volgens Indira noodzakelijk.

Juist begeleiding na het programma nodig
Kinderen die aan een talentenjacht op tv meedoen, krijgen van de programmamakers doorgaans een gesprek aangeboden met een psycholoog. Hierin worden kinderen voorbereid op wat er komen gaat en leren zij omgaan met emoties als blijdschap en teleurstelling.

De deelnemers krijgen meestal geen mediatraining, waarin zij leren om te gaan met de camera en de druk. Begrijpelijk, omdat dit veel van de spontaniteit weg kan halen.

Toch zouden zij voorbereid en begeleid moeten worden op wat er tijdens en na een programma ontstaat: op straat, in de klas, in de media. Ontwikkelen van zelfvertrouwen is hierin een belangrijk punt. Deze vorm van begeleiding gebeurt niet of nauwelijks en is ook niet opgenomen in programma budgetten. En dat zou volgens Indira veel meer moeten.

Casus 2: De School van BNN
BNN zendt vanaf 7 januari de documentaireserie ‘De School‘ uit. Hierin wordt het schoolleven van 4-havo leerlingen en docenten in beeld gebracht.

Marc Adriani van BNN was al eerder de gast van Mediawijzer.net om over De School en mediawijsheid te praten. Tijdens deze expertsessie vertelde hij over de overwegingen en keuzes van BNN bij het maken van De School en ging hij in op vragen.

Een aantal punten uit de bevindingen en aanpak van BNN:

 • Er zijn regelmatig bijeenkomsten geweest tussen BNN, de betrokken school, ouders, docenten en leerlingen;
 • Iedere leerling had een gesprek met de makers en een psycholoog;
 • Leerlingen die ongeschikt werden geacht om mee te doen, kregen dat niet te horen;
 • Leerlingen die niet mee wilden doen, komen niet of geblurd in beeld en zijn niet te horen;
 • Leerlingen wilden graag meedoen en haalden met hun enthousiasme soms hun ouders over;
 • Tijdens de periode dat er camera’s draaiden reageerden de leerlingen nuchter en vergaten na verloop van tijd de camera’s;
 • Incidenten werden niet gebruikt om mensen te kleuren, alles wordt in context geplaatst;
 • Na de eerste montage werd het resultaat bekeken door directie van de school en een pedagoog. Na hun akkoord werd het resultaat bekeken door de hoofdpersonen met een verhaallijn;
 • Deelnemers kunnen scenes tegen houden;
 • De opnames worden niet voor andere doeleinden gebruikt dan voor de uitzending. Een geregistreerde diefstal werd bijvoorbeeld niet gedeeld;
 • Deelnemers kregen ‘social media’ les van BNN en werden zo ook voorbereid op negatieve reacties;
 • BNN is zelf actief op internet na de uitzendingen om reacties te monitoren en informatie te geven;
 • BNN gaat ook een talkshow bieden na de uitzendingen, waar heftige reacties kunnen worden ‘weg genomen’ en deskundigen verder praten.

Tijdens de expertsessie reageerden de aanwezigen enthousiast op de aanpak en intenties van BNN. Tegelijkertijd geeft een aantal aanwezigen aan geen toestemming te geven wanneer het zijn of haar kind zou betreffen. Vooral omdat de consequenties op de langere termijn niet te overzien zijn. Adriani beaamt dit laatste, maar geeft aan er nu alles aan te doen om in alle opzichten de kinderen te beschermen en een goed programma te maken. Wordt vervolgd… in januari!

Whitepaper social TV
In de volgende artikelen over jongeren en social TV, gaan we in op mediaconsumptie van jongeren en presenteren we de resultaten van ons Twitter-onderzoek. De artikelen, het Twitter-onderzoek en de conclusies uit de expertsessie worden gecombineerd tot een whitepaper. De whitepaper is in januari 2014 op deze website te vinden. Wil je per mail het volledige verslag ontvangen in januari? Stuur dan een mailtje naar Floortje Jansen via [email protected].

» Lees hier de samenvatting van de expertessie: Mediamakers over social TV en jongeren.
» Bekijk hier een overzicht van de onderzoeken op het gebied van social TV.
» Lees hier meer over het onderzoek online risicogedrag van jongeren.
» Lees hier over De School, aflevering 1: eerste indruk op Twitter.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.