×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 6 december 2013 | 929x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Slimmer leren zoeken met de Webdetective

Weten leerlingen hoe je informatie moet opzoeken via internet? En welke zoektermen horen daarbij? Hoe kun je bronnen controleren op betrouwbaarheid? Hoe haal je het optimale uit Google? Het zijn lastige vaardigheden om aan te leren, maar ze zijn in de huidige samenleving belangrijker dan ooit. De cursus Webdetective helpt leerlingen een stukje op weg.

Voor wie is de cursus Webdetective?
De website www.webdetective.nl is ontwikkeld voor een erg brede doelgroep. De Webdetective wordt op dit moment gebruikt in de bovenbouw van het basisonderwijs evenals in het MBO en alles wat daartussen zit. Feit blijft echter wel dat begrijpend lezen een belangrijke vaardigheid is die leerlingen bij het gebruik van de Webdetective goed moeten kunnen toepassen.

De inhoud: in vier modules werken aan informatievaardigheden
In vier verschillende modules leren leerlingen hoe ze hun informatiebehoefte beter kunnen bevredigen. Het besef van je informatiebehoefte komt in de eerste module aan bod. Welke vragen kun je het beste stellen? En welke aanknopingspunten heb je zelf al? Ook het afbakenen van vragen, zodat je informatiebehoefte behapbaar blijft, speelt een belangrijke rol.

In de tweede module wordt er gekeken naar de betrouwbaarheid van de gevonden informatie op internet. Zo wordt er gekeken naar het onderhoud van een website, de opbouw van URL’s en de bruikbaarheid van de inhoud van de pagina’s.

Het gebruik van Google en de daarbij behorende zoekoperatoren wordt behandeld in de module ‘informatie zoeken’. De aangeleerde vaardigheden worden allemaal in praktijk gebracht in de laatste module waarbij de leerlingen een aantal spannende krakervragen mogen oplossen.

De inhoud van de cursus sluit aan bij de volgende mediawijsheid competenties uit het Mediawijzer.net Competentiemodel:

  • Zien hoe media de werkelijkheid kleuren
  • Oriënteren binnen media-omgevingen
  • Informatie vinden en verwerken
  • Reflecteren op het eigen mediagebruik

Hoe werkt Webdetective?
De cursus is te maken via www.webdetective.nl. De website is gratis toegankelijk en de modules zijn voor iedereen online te raadplegen. Dit kan zowel klassikaal als individueel. De modules zijn zo ontwikkeld dat er per lesuur gemiddeld één module kan worden afgerond. De docentenhandleiding is gratis te downloaden, de antwoorden op de krakervragen zijn per mail op te vragen.

Kijk voor meer informatie op www.webdetective.nl.
De Webdetective is een initiatief van de Rijnbrink Groep.

Reageer: wat zijn jullie ervaringen?
Gebruiken jullie Webdetective in de klas? Ik lees graag jullie ervaringen in de reacties. En hoe denken jullie over de noodzaak van informatievaardigheden in de klas?

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.