×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 20 december 2013 | 219x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Aan de slag met programmeren, 4 tips

16 miljoen mensen wereldwijd hebben de afgelopen week in een uurtje kennisgemaakt met de programmeertaal. Dat deden ze op de website van Hour of Code, een campagne van code.org. Zelfs president Obama riep kinderen op te gaan programmeren, zodat wordt gewerkt aan het grote gebrek aan mensen in de ict-sector. Ook Kennisnet en Mijn Kind Online zetten programmeren in 2013 op de kaart. Een overzicht van de initiatieven op een rij.

Seminar Programmeren met kinderen
Iedereen kan programmeren en zou er meer over moeten weten. Te beginnen bij kinderen op de basisschool. Daarover ging het seminar Programmeren met kinderen van de Openbare bibliotheek, Stichting Kennisnet en Stichting Mijn Kind Online op 9 oktober 2013. Bekijk de presentaties van onder andere Joris van Mens van Google en professor Dr. Han van der Maas, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Codekinderen
Codekinderen is een gratis digitale les over programmeren voor groep 3 t/m 8. De les geeft kinderen inzicht in de ‘achterkant’ van de apparaten die zij al dagelijks gebruiken. Leerlingen maken tijdens de les kennis met een aantal creatieve digitale mogelijkheden. Ze proberen bestaande apps, sites en programma’s uit als Scratch, Kodable en CodeHS. Deze programma’s stimuleren creatief en logisch denken en bevorderen samenwerking. Vaardigheden die onmisbaar zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt. Het gratis lespakket Codekinderen is te downloaden op www.codekinderen.nl.

Brochure 86 creatieve apps en sites
Welke apps en websites stimuleren digitale creativiteit bij kinderen? Hoe worden probleemoplossend vermogen en logisch denken geoefend en verbeterd? De brochure 86 creatieve apps en sites van Mijn Kind Online en Kennisnet bespreekt de origineelste en meest uitdagende apps en sites voor leerlingen van 7 tot 12 jaar. Bekijk en download de brochure.

Internet in 2025
Hoe gebruiken we internet in het jaar 2025? Welke wereldproblemen kunnen we dan oplossen? In het gratis lesprogramma Internet in 2025 vragen topmanagers kinderen in groep 6,7 en 8 in het basisonderwijs naar hun toekomstdroom. Kinderen worden zo uitgedaagd om na te denken over technologie en innovatie. Initiatiefnemers van de lessen zijn Mijn Kind Online en Kennisnet, in samenwerking met ECP.

Don’t just buy a new video game, make one. Don’t just download the latest app, help design it. Don’t just play on your phone, program it.
– President Obama

Waarom programmeren?
Om meer goede ingenieurs informatica te laten afstuderen is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd technische vaardigheden opdoen. Ze moeten opgeleid worden voor de 21ste eeuw. Programmeren is hierbij een essentieel; het verbetert het creatief en logisch denken en stimuleert het probleemoplossend vermogen. Deskundigen pleiten voor meer ambitie en een stevige lobby voor programmeren in het onderwijs.

Dit artikel verscheen eerder op Kennisnet.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.